Θέσεις και προτάσεις για τη δακοκτονία του 2018 από το Σύλλογο Γεωπόνων Ελευθ. Επαγγελματιών Αργολίδας

 

Τις θέσεις και τις προτάσεις του για τη Δακοκτονία του 2018 παρουσιάζει ο Σύλλογος Γεωπόνων Ελευθέρων Επαγγελματιών Αργολίδας και όμορων νομών:

 

Η ελαιοσυλλογή του έτους 2018 – 2019 στον νομό Αργολίδας, μας βρίσκει σε κατάσταση καταστροφής σε επίπεδο ποιότητας ελαιοκάρπου λόγω πτώσης και σε επίπεδο ποιότητας με πολλά οξέα λόγω ασυνήθιστα μεγάλες και ανεξέλεγκτες προσβολές εντόμων και μυκήτων.

 

Οι κόποι της χρονιάς δεν θα αμειφθούν για τους ελαιοπαραγωγούς και η υποβάθμιση της ποιότητας δυσχεραίνει την εμπορικότητα του ελαιολάδου μας.

 

Για τους παράγοντες που επηρέασαν την ποιότητα του ελαιοκάρπου και του ελαιολάδου (Δάκος, Γλοιοσπόριο, Κερκόσπορα κλπ), πρέπει να φροντίσουμε μελλοντικά για την έγκαιρη αντιμετώπισή τους.

 

 

Για την αντιμετώπιση του Δάκου, έχουμε της εξής παρατηρήσεις:

 

1 Έγκαιρη πρόσληψη των τομεαρχών δακοκτονίας.

 

2 Αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου διαγωνισμών ανάδειξης εργολάβων ψεκασμού δακοκτονίας.

 

3 Νομοθετική ρύθμιση έναρξης ψεκασμών, καθότι το έντομο δεν μπορεί να περιμένει τους αρμοδίους να αποφασίσουν τις προπαρασκευαστικές ενέργειες που απαιτούνται.

 

4 Έγκαιρη κατανομή των απαιτούμενων πιστώσεων για την δακοκτονία. Πρέπει να γίνεται από το προηγούμενο έτος η το αργότερο μέχρι το Ιανουάριο του έτους εφαρμογής.

 

5 Αύξηση των πιστώσεων για τον νομό Αργολίδας, καθώς υπάρχει ανάγκη αύξησης των απαιτούμενων εφαρμογών σε περισσότερους από τρεις (3) δολωματικούς ψεκασμούς.

 

6 Εύρεση των αριθμών δέντρων ανά Δημοτικό Διαμέρισμα που συμμετέχει στην δακοκτονία με βάση τις δηλώσεις ΟΣΔΕ και στην συνέχεια τεχνοοικονομικός προϋπολογισμός του έργου για την ποσότητα ΦΠΠ και του όγκου ψεκαστικού διαλύματος, για τις απαιτήσεις εφαρμογής του προγράμματος δακοκτονίας. Μπορούν να γίνει καταμέτρηση των δέντρων και με Drones. Έτσι ο αριθμός των εφαρμογών ανά δημοτικό διαμέρισμα δεν θα εξαρτάται από το ύψος των πιστώσεων που εγκρίνει το υπουργείο αλλά από τις εκάστοτε συλλήψεις δάκου.

 

7 Για τους μύκητες Γλοιοσπόριο και Κερκόσπορα, προτείνουμε σε συνεργασία με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο να μελετηθούν λεπτομερέστερα, ώστε να καταλήξουμε στους σωστούς χρόνους εφαρμογής και δόσεων ΦΠΠ.

 

 

Για να έχει έννοια η λειτουργία της δακοκτονίας και να έχει ανταπόκριση η προσπάθεια της ΔΑΟΚ Αργολίδας και των γεωπόνων ιδιωτών, στη στήριξη της ελαιοπαραγωγής στο νομό μας, κρίνεται αναγκαία η παρέμβαση και η δραστηριοποίηση του ΥΠΑΑΤ, στους τομείς που τον αφορούν.

 

Εάν δεν είναι ολοκληρωμένη η προσπάθεια, δεν έχει έννοια να γίνεται και μέχρι τώρα γίνεται μισή δουλειά και για το λόγω αυτό διαμαρτύρονται όλοι.

 

Να γνωρίζετε ότι έχουμε ζωντανούς οργανισμούς (πχ. Δάκος), που η εξέλιξή τους έχει να κάνει, με τις περιβαλλοντικές συνθήκες και όχι με τις γραφειοκρατικές διαδικασίες.

 

 

 

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πρόσφατα σχόλια