Νέα έκθεση στο “Φουγάρο”: “Hot Light Boxes” του Κοσμά Λιλικάκη

 

Το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου το “Φουγάρο” στο Ναύπλιο, παρουσιάζει την έκθεση “HOT LIGHT BOXES” του Κοσμά Λιλικάκη. Τα φωτεινά κουτιά της έκθεσης, μία μόνο ενότητα στο έργο ενός πολυσχιδούς εικαστικού με μεγάλο καλλιτεχνικό και εκπαιδευτικό έργο, ξεχωρίζουν για τη θεατρική και υποβλητική τους ατμόσφαιρα και θα βρίσκονται στο ΦΟΥΓΑΡΟ έως την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2019. Η έκθεση θα πλαισιωθεί επίσης από εκπαιδευτικά προγράμματα.

 

Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη έως Κυριακή από τις 9πμ έως αργά

Τηλέφωνο: 27520 47300

Email: [email protected]

 

Η σχέση του καλλιτέχνη με το συγκεκριμένο μέσο ξεκινά από το 1987, όταν ήταν ένα μέσο ακόμη κάπως πειραματικό και σχεδόν άγνωστο στον ελληνικό χώρο. Ήταν τότε που ο Κοσμάς Λιλικάκης συνδύαζε objets trouvés, σύμβολα, γραφή φως και χρώμα, για να δημιουργήσει αναπάντεχα και φωτεινά μικροσύμπαντα.

 

Η εξέλιξη των φωτεινών αυτών κουτιών έχει πλέον οδηγήσει τον καλλιτέχνη σε μοναδικούς εκφραστικούς δρόμους και σε έργα που κρατούν δύσκολες ισορροπίες ανάμεσα στο φανταστικό και το πραγματικό, το βιωματικό και το ονειρικό, το υποσυνείδητο και το εκπεφρασμένο, το ωραίο και το γκροτέσκο.

 

Η άρτια τεχνική του καλλιτέχνη επιτρέπει πια την εξερεύνηση των ορίων στις δυνατότητες των έργων, και μια ανατρεπτική πολυεπίπεδη δόμηση, τόσο νοηματικά, όσο και συμβολικά. Το μήνυμα και η πρόθεση των έργων μεταφέρεται στο θεατή καίρια και άμεσα, σχεδόν με την ταχύτητα του φωτός που εκπέμπουν.

 

Ας μη μας ξεγελά, όμως, ο φαινομενικά ανάλαφρος τόνος και η οικειότητα των υλικών, των μοτίβων και των συμβόλων. Η πολυπλοκότητα των έργων αυτών κρύβει παγίδες, μια υποδόρια ειρωνία και μια διάθεση για ταύτιση και αναμέτρηση με ιδέες και πεποιθήσεις, που σίγουρα θα βρει τον τρόπο να μας ανησυχήσει και να μας εκπλήξει…

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

O Κοσμάς Λιλικάκης γεννήθηκε το 1962 στα Χανιά και σπούδασε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Φλωρεντίας. Εκτός από τη ζωγραφική, ασχολείται επίσης με τη γλυπτική, τη σκηνογραφία, την performance, τη land art και τα εκπαιδευτικά προγράμματα μέσω της τέχνης. Το έργο του έχει παρουσιαστεί σε αρκετές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, διοργανώσεις και δρώμενα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κρήτη, Παρίσι, Βιέννη, Μόσχα, κ.α.

 

 

 

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πρόσφατα σχόλια