Άργος, η πόλη της εμπορικής «αμνησίας» (γράφει ο Δημήτρης Πειρούνης)

 

του Δημήτρη Πειρούνη, δικηγόρου

 

Είναι τεράστιες οι ευθύνες του Καμπόσου για την καταστροφή της εμπορικής ζωής της πόλης του Άργους.

 

Η λαϊκή αγορά του Άργους υπήρξε για χρόνια ο εμπορικός αιμοδότης της πόλης. Είτε ως οικονομική δραστηριότητα τα Σαββατοκύριακα, είτε ως χώρος στάθμευσης.

 

Στην πραγματικότητα η εμπορικότητα της πόλης υπήρξε άμεσα συνδεδεμένη με την λαϊκή αγορά της πόλης. Μετά την φαραωνική της ανάπλαση, παρά τα μεγάλα τιμολόγια των εργολάβων για τους λίγους, η πόλη υπέπεσε σε εμπορική αναιμία.

 

Επιχειρήσεις δεκαετιών γύρω από την αγορά έκλεισαν ή μετεγαταστάθηκαν και οι τζίροι όλων των επιχειρήσεων της πόλης μειώθηκαν, σε αντίθεση με το Ναύπλιο όπου ενισχύθηκαν.

 

Η πόλη μας ακόμα και σήμερα υποφέρει από την έλλειψη της αγοράς, από τους χώρους της που έχασε, από τον κόσμο που αυτή έφερνε.

 

Η αγορά μπορεί να ήταν άσχημη αλλά οι χώροι της ήταν αναντικατάστατοι για μια εμπορική πόλη όπως το Άργος.

 

Αν δεν ήταν ανίκανη και εγωκεντρική η πλευρά Καμπόσου θα είχε ακούσει και θα είχε προλάβει την καταστροφή. Τώρα χρησιμοποιεί πολυτελή ιλουστρασιόν φυλλάδια για να δημιουργήσει γενική εμπορική “αμνησία” στους δημότες, στους εμπόρους, σε όλους τους πολίτες.

 

Η ασχετοσύνη, η κοντόφθαλμη βλακεία και η μεγαλομανία κάποιων στέρησαν την πόλη από την εμπορικότητα της και την ιδρυματοποίησαν.

 

Επί έναν και πλέον αιώνα μέχρι και πριν 4-5 χρόνια το Άργος ήταν η καρδιά του εμπορίου της Αργολίδας, τώρα πλέον όμως η ζημιά είναι μη αναστρέψιμη.

 

Το Ναύπλιο με έξυπνες κινήσεις διαχώρισε το εμπορικό τμήμα από το τουριστικό, μετέφερε την καρδιά του εμπορίου του στην Άργους και πέριξ αυτής, όπου υπάρχουν πολλοί κάθετοι και παράλληλοι δρόμοι με πολλές θέσεις πάρκινγκ, δηλ. εν ολίγοις δημιούργησαν αυτό που εμείς είχαμε και καταστρέψαμε.

 

Οι επισυναπτόμενες φωτογραφίες υπενθυμίζουν το πλήθος των αυτοκινήτων που στερήθηκε η πόλη του Άργους, από την “ανάπλαση” της λαϊκής. Μια καθημερινή εμπορική δραστηριότητα (που συχνά θύμιζε στους όγκους της την περίφημη πρόσφατη “black friday”).

 

Όμως όποιος δεν θέλει να δει την αλήθεια απλά δεν την βλέπει.

 

Το σύστημα Καμπόσου επιδιώκει την εμπορική “αμνησία”, περνάει την γραμμή ότι για την εμπορική κρίση του Άργους φταίει … η γενικότερη κρίση.

 

Η αλήθεια όμως είναι ότι την εμπορική κρίση στην πόλη μας την δημιούργησε και την επέτεινε ο ίδιος.

 

Με μια άτσαλη ανάπλαση. Αδιαφορώντας, τόσο στο σχεδιασμό της όσο και στην εκτέλεση της, για τους δημότες, τους εμπόρους και τους επισκέπτες της πόλης.

 

Τέλος δεν θα πρέπει να υποτιμώνται και οι επιπτώσεις στο κυκλοφοριακό της πόλης, διότι η χρήση της λαϊκής ως χώρου στάθμευσης “απορροφούσε” και ένα σημαντικό κομμάτι της κυκλοφοριακής κίνησης.

 

Ο χώρος της αγοράς διακρατούσε όλα αυτά τα αυτοκίνητα -που απεικονίζονται στις φωτογραφίες- εκτός των δρόμων της πόλης, ενώ παράλληλα οι πολίτες είχαν πρόσβαση πεζοί σε όλες τις εμπορικές και δημόσιες υπηρεσίες της με αφετηρία τον χώρο της λαϊκής και δεν τις στερούνταν…

 

Αλλά η αλήθεια είναι σαν την ποίηση, αρέσει σε λίγους, αρκετοί μάλιστα την μισούν. Το ίδιο φαντάζομαι και τις παρακάτω φωτογραφίες.

 

 

 

 

 

7 σχόλια

 1. Το γεγονός οτι μετάτρεψες την πόλη σε νεκροταφείο έδιωξες όλα τα χωριά απο την πόλη,διέλυσες την Λαική,κατέστρεψες την Κορίνθου ,την Μπελίνου την Β.Ολγας,έκλεισαν τα μισά εμπορικά και οδηγείς σε κλείσιμο και όλα τα υπόλοιπα δεν σε προβληματίζει καθόλου ?
  Ντροπή δεν έχεις καθόλου ?
  Στο Ναύπλιο έχουν σκάσει στα γέλια με την ανάπλαση σου και ετοιμάζουν τον ανδριάντα σου
  που θα τον βάλουν στη Λαϊκή τους για την ευεργεσία που τους έδωσες..
  Αργείε Νέρωνα μην σταματάς.
  Έχεις πολλά να καταστρέψεις ακόμη.

 2. Γελάω μ όσους εχουν μεινει στην δεκαετία του 1980. Η πόλη πρέπει να προχωρήσει και να ξεκολλήσει από ιδεοληψίες. Έχει γίνει πλεον μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη.

 3. Καλό το άρθρο του κ.Πειρούνη αλλά ελλειπές.
  Αν το συμπλήρωνε και με τα μαγαζιά που έκλεισαν απο το 2015 και μετά θα έδινε την πραγματική εικόνα της πόλης.
  Μόνο στην Κορίνθου για πρωτη φορα στην ιστορία της πόλης έχει 17 κλειστά μαγαζία απο την σταραγορά μέχρι την πλατεία..
  Οι Ιδιοκτήτες παρακαλάνε να τα νοικιάσουν οσο-οσο και κανείς δεν τα θέλει.
  Η Μπελίνου είναι ενα κανονικό νεκροταφείο διότι ο Ηγέτης νόμιζε ότι δημαρχεύεί τον Βόλο και οτι η αναγκη του Αργους ήταν τα τσιπουράδικα , και άλλες τέτοιες αρλούμπες που κατέβαζε το κεφάλι του.
  Εννοείται ότι με το πέρασμα αυτού του Χειμώνα θα κλείσουν πολλά ακόμη εμπορικά μαγαζιά και έτσι θα ολοκληρωθεί η εμπορική καταστροφή της πόλης.
  Και επειδή θα μας απαντήσει ότι για όλα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ να μάθει ο ”πανσοφος” Ηγετης .οτι αυτο που συμβαίνει στο Αργος εμπορικά δεν συμβαίνει σε καμία πόλη της Ελλάδας..
  Ας αφήσει τα παραμύθια.
  Η ανάπλαση ήταν ένα σχέδιο αποκλειστικά δικό του και φέρει απόλυτα την ευθύνη για τα δραματικά αποτελέσματα της.
  Κατάστρεψε την οικονομία της πόλης απο την μανία του να αποδείξει στον εαυτο του ότι θα νικήσει του Ναυπλιώτες και θα κάνει το Αργος τουριστική πόλη ενώ είναι ο μεγαλύτερος ”ασχετίδης” στα θέματα τουρισμού..
  Αποτέλεσμα να καταστρέψει την εμπορική δραστηριότητα ενω ο τουριστας στο Αργος ειναι ανεκδοτο ανάλογο του παλιού Αλβανος τουρίστας..
  Δυστυχώς ο Αργείος Νέρωνας συνεχίζει το έργο της καταστροφής .για να ικανοποιήσει τα προσωπικά συμπλεγματικά του σύνδρομα..
  Δοξάστε τον και ξαναψηφίστε τον.

 4. Μερικοί δεν μπορούν να χωνέψουν ότι νερατζούλες και εκτρώματα τελείωσαν, Το Άργος άλλαξε σελίδα και τους άφησε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Η πλατεία που ήταν ένα έκτρωμα τώρα είναι κόσμημα για την πόλη. Ας το χωνέψουν….

  • Καλά τα λέτε εσείς..Ο μισθός του Δημοσίου και του Δήμου πέφτει κανονικά κάθε 15ημερο
   και περνάτε καλά τη ζωή σας.Γιατί δεν ρωτάτε τις οικογένειες όλων αυτών των μαγαζιών που
   κλείσατε πως τα φέρνουν βόλτα αφού τους καταδικάσατε και τους κλείσατε ?
   Εκτός αν ζείτε σε άλλη πόλη και δεν βλέπετε τι καταστροφή φέρατε .
   Αναίσθητοι και υποκριτές.

 5. Εμπορική αμνησία? Καλός όρος αλλά εδώ κοντευουμε να ξεχάσουμε το όνομα μας για να μη στοχοποιηθουμε… Ποτε δεν περίμενα σε τοπικό επίπεδο ένας άνθρωπος να έχει διχάσει τόσο πολύ την πόλη του για να μη χάσει την καρέκλα. Χτυπήστε τον με επιχειρήματα και με τα ίδια όπλα…

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πρόσφατα σχόλια