Πέμπτη, 28 Μαΐου, 2020

Καίτη Τσοτάκου – Καρβέλη: H καθηγήτριά μας που έφυγε (γράφει ο Β. Κ. Δωροβίνης)

 

Κηδεύσαμε την Πέμπτη 8 Νοεμβρίου, στο κοιμητήριο του Βύρωνα, την καθηγήτριά μας Καίτη Τσοτάκου, σύζυγο του εκπαιδευτικού και λογοτέχνη Τάκη Καρβέλη. Έφυγε πλήρης ημερών (90 ετών) ενώ προ δύο ετών είχε αναχωρήσει ο σύζυγός της, σε ηλικία 94 ετών.

 

Η Τσοτάκου είχε μετατεθεί στο Γυμνάσιο του Άργους στα μέσα της δεκαετίας του 1950 και ως φιλόλογος δίδαξε αρχαία και νέα Ελληνικά, όπως και Ιστορία. Αξιοπρεπής, αυστηρή και άμεμπτη, την εποχή που είχε ενσκήψει στο Γυμνάσιο ως Γυμνασιάρχης ο Δ. Συνοδινός, είχε το χάρισμα να μεταδίδει στερεή γνώση και να κάμει γοητευτική την λεγόμενη διδακτέα αλλά διόλου μεταδόσιμη, πάντα, ύλη. Αφού εκείνη την εποχή σχολικά βιβλία και μέθοδοι διδασκαλίας έμεναν προσκολλημένες σε αντιλήψεις που είχαν ήδη ξεπεραστεί.

 

Αλλά ειδικά για τον Τ. Καρβέλη δεν πρέπει να παραλείψω την άμεση εμπλοκή του σε ένα καίριο θέμα καταστροφής στοιχείου της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς στο Άργος. Πρόκειται για τη νυχτερινή και αυθαίρετη κατεδάφιση του αρχοντικού του Γεωργίου Τσώκρη (τότε ιδιοκτησίας Χονδρόπουλου) το 1980. Στην υπόθεση αναμίχθηκαν διαπλεκόμενα διευθυντής του Αστυνομικού Τμήματος Άργους και η προϊσταμένη του γραφείου Πολεοδομίας της Νομαρχίας Παπανικολάου. Από τον τότε Νομάρχη Αργολίδας Χαμπίπη ανατέθηκε η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ) στον Καρβέλη, που τότε υπηρετούσε στην Επιθεώρηση Εκπαίδευσης Αργολίδας και ήταν εγνωσμένης ακεραιότητας. Περάτωσε την ΕΔΕ και καταλόγισε τις ευθύνες εκεί όπου έπρεπε. Στα έντυπα «Αργολικά» είχα δημοσιεύσει εκτενές άρθρο για την όλη υπόθεση.

 

Στη μνήμη πολλών από τους τότε συμμαθητές – συμμαθήτριες έχει μείνει η θετική αύρα της και ορισμένοι δεν πάψαμε να έχουμε κρατήσει φιλική, πια, επαφή με τους Καρβέλη. Μέχρι πριν μόλις μερικές εβδομάδες η Τσοτάκου εξακολουθούσε να έχει πνεύμα σε εγρήγορση και διαύγεια, να ενημερώνεται για γεγονότα και πνευματικά ζητήματα, να έχει οξεία κρίση και γνώμη και να διαλέγεται ισότιμα ακόμα και με άτομα πολύ νεότερα από αυτήν. Ο θάνατός της την περασμένη Τρίτη υπήρξε ξαφνικός από ολική σωματική κατάρρευση, ενώ η υγεία της μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ήταν σε καλή κατάσταση.

 

Τόσο η ίδια όσο και ο σύζυγός της, με την άριστη επιστημονική κατάρτιση που είχαν, διετέλεσαν μέλη του Ανωτάτου Εκπαιδευτικού Συμβουλίου, ενώ σε ένα άλλο επίπεδο διέπρεψαν στον τομέα της συγγραφής. Ο Καρβέλης ως ένας από τους σημαντικούς ποιητές και λογοτεχνικούς κριτικούς της δεύτερης μεταπολεμικής γενιάς. Η Τσοτάκου ως συγγραφέας βιβλίων για την αρχαία Ελλάδα, που με τις αλλεπάλληλες εκδόσεις τους κατέληξαν να είναι άκρως ευπώλητα στον τομέα τους. Ας μνημονεύσω ορισμένα:

 

• Λεξικό της Ελληνικής Μυθολογίας (εκδόσεις Σοκόλη, 1990, τέσσερις ανατυπώσεις το 1999 και, αργότερα, ένθετο σε «Καθημερινή» της Κυριακής).
• Εικονογραφημένο Λεξικό της Ελληνικής Μυθολογίας για Παιδιά (εκδ. «Γνώση» 1988 και μετέπειτα από το 2002 εκδ. Πατάκη)
• Ερωτικά μυθικά ζευγάρια (εκδ. Πατάκη, 2002 και μετέπειτα).

 

Μετέφρασε, επίσης, αναλύσεις για τις αρχαίες τραγωδίες, τους «Διαλόγους» του Λουκιανού και τις «Πραγματείες» του Ιω. Χρυσοστόμου.

 

Θα θυμόμαστε πάντα την Καίτη Τσοτάκου – Καρβέλη, την αξέχαστη καθηγήτρια και φίλη μας.

 

Βασίλης Κ. Δωροβίνης

1 σχόλιο

Πρόσφατα σχόλια