Μηνυτήριες αναφορές από τη ΛΑΕ για την παράνομη παρακράτηση των αγροτικών επιδοτήσεων

Γράφει ο Θανάσης Πετράκος, υπεύθυνος αγροτικής πολιτικής της Π.Γ. της ΛΑ.Ε. και πρώην βουλευτής Μεσσηνίας

 

Οργή επικρατεί σε χιλιάδες αγρότες της χώρας μας, οι οποίοι προ ημερών περίμεναν να εισπράξουν το 70% της βασικής ενίσχυσης (κοινοτικής επιδότησης) όπως είχε προαναγγείλει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Οι χιλιάδες αυτοί αγρότες διαπίστωσαν ότι είτε τους καταβάλλεται «κουτσουρεμένη» η κοινοτική επιδότηση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ είτε κατάσχεται μέρος αυτής από την ΑΑΔΕ και τις τράπεζες.

 

Η Λαϊκή Ενότητα τονίζει ότι και ο ΟΠΕΚΕΠΕ και η ΑΑΔΕ και οι τράπεζες δεν είχαν και δεν έχουν κανένα δικαίωμα να κατάσχουν την κοινοτική επιδότηση που δικαιούνται οι παραγωγοί, διότι:

 

1) Ο ΟΠΕΚΕΠΕ τονίζουμε ότι παρακράτησε παρανόμως τμήμα της βασικής ενίσχυσης (κοινοτικής επιδότησης) από αγρότες-παραγωγούς οι οποίοι έχουν προβλήματα με τους δασικούς χάρτες παρότι οι ενδιαφερόμενοι είχαν ασκήσει αντιρρήσεις κατά των δασικών χαρτών ή αιτήσεις εξαγοράς-χρήσης στις κατά τόπους δασικές υπηρεσίες, με δεδομένο ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει δώσει παράταση μέχρι το 2020 να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες που προαναφέρονται.

 

Το παράνομο της παρακράτησης τεκμηριώνεται από το γεγονός ότι ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος από τις 19/5/2017 έχει εκδώσει τη με αριθμό 156586/2798 Υπουργική Απόφαση, η οποία στο άρθρο 1 παρ. 5 αναφέρει σαφώς τα εξής: «5. Με την υποβολή του αιτήματος εφαρμογής της διάταξης αναστέλλεται η λήψη και εφαρμογή διοικητικών πράξεων και πρωτοκόλλων για την εφαρμογή των εκτάσεων από την ημερομηνία κατάθεσης αίτησης υπαγωγής στη διάταξη και έως την οριστική γνωμοδότηση των αρμόδιων υπηρεσιών. Αναστέλλεται επίσης και η κήρυξη αυτών ως αναδασωτέων».

 

Για το απαράδεκτο και παράνομο αυτό γεγονός έχουν υπάρξει ήδη έντονες αντιδράσεις. Εμείς ως Λαϊκή Ενότητα είχαμε επισημάνει έγκαιρα το ζήτημα με τρεις επιστολές που είχα αποστείλει ως υπεύθυνος αγροτικής πολιτικής της ΛΑ.Ε. προς τους συναρμόδιους υπουργούς τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2017 και είχα ζητήσει να επιλυθεί το ζήτημα.

 

2) Η ΑΑΔΕ αλλά και οι τράπεζες τονίζουμε ότι παρακράτησαν αυθαίρετα και παράνομα χρήματα από τους λογαριασμούς των παραγωγών από τις κοινοτικές επιδοτήσεις. Γνωρίζουν πολύ καλά τόσο η ΑΑΔΕ όσο και οι τράπεζες πως σύμφωνα με την Κοινοτική Νομοθεσία οι κοινοτικές ενισχύσεις είναι ακατάσχετες, αλλά και σύμφωνα με το άρθρο 982 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, ο οποίος αναφέρει ότι εξαιρούνται από κατάσχεση εις χείρας τρίτων κάθε είδους κοινοτικές ενισχύσεις και επιδοτήσεις.

 

Επιπλέον σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.Δ. 1059/71 όπως τροποποιήθηκε με τον Ν. 1858/89 και 2214/94 περί του απορρήτου των τραπεζικών καταθέσεων και συναλλαγών, όπου ρητά ορίζεται ότι κατάσχεση γίνεται μόνο κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας αυστηρά είτε λόγω ξεπλύματος μαύρου χρήματος ή άλλων εγκληματικών πράξεων, όπως λαθρεμπόριο όπλων και ναρκωτικών.

 

Τέλος, σύμφωνα με το άρθρο 1 του Ν. 4389/27-5-2016 η σύσταση της ΑΑΔΕ είναι χωρίς νομική εκπροσώπηση, άρα δεν δικαιούται να υφαρπάζει τις καταθέσεις και επιδοτήσεις των αγροτών. Συνεπώς είναι σαφές ότι και η ΑΑΔΕ και οι τράπεζες προχώρησαν αυθαίρετα σε παράνομες πράξεις.

 

Για όλους αυτούς τους λόγους η Λαϊκή Ενότητα καλεί τους αγρότες να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες ενάντια στο παράνομο «κουτσούρεμα» και την κατάσχεση της κοινοτικής επιδότησης που δικαιούνται. Η Λαϊκή Ενότητα θα προχωρήσει από σήμερα σε κατάθεση μηνυτήριων αναφορών προς τους εισαγγελείς σε όλους τους νομούς της χώρας, γιατί δεν ανεχόμαστε τις παρανομίες της κυβέρνησης, των τροϊκανών και των τραπεζιτών.

 

 

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πρόσφατα σχόλια