Η ομιλία του Δημήτρη Γεωργόπουλου για το Ναύπλιο στην Κατοχή

 

Στην κατάμεστη αίθουσα του Βουλευτικού πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου η ομιλία του ιστορικού και αρχειονόμου Δημήτρη Χ. Γεωργόπουλου που ανέπτυξε το θέμα “Ναύπλιο 1943: σχέδιο εκκένωσης της πόλης και της Πρόνοιας”.

 

Διψασμένο το κοινό για την ιστορική αλήθεια κάποιων άγνωστων γεγονότων που διαδραματίστηκαν στην πόλη μας το 1943, καταχειροκρότησε τον ομιλητή για το ταξίδι που προσέφερε.

 

Σκηνή του θεάτρου των γεγονότων ήταν οι δρόμοι της παραλίας της πόλης, το προάστιο Πρόνοια, ο Συνοικισμός και πρωταγωνιστές τα πρόσωπα και οι οικογένειες που ζούσαν εκείνες τις μέρες στ΄ Ανάπλι.

 

Σημαντικά και άγνωστα εν πολλοίς στοιχεία για τον πληθυσμό της εποχής, τα κτήρια που είχαν επιτάξει οι κατακτητές και την χρήση τους και άλλες ουσιαστικές λεπτομέρειες προσέφερε ο ομιλητής στο κοινό μέσα από τις απογραφές που είχε πραγματοποιήσει ο Δήμος και οι ενορίες της πόλης το 1943.

 

Όσο κι αν τελικά το σχέδιο της εκκένωσης δεν υλοποιήθηκε εκείνο το έτος, αρκετοί από τους παρισταμένους που βρίσκονταν ανάμεσα στο κοινό ξανάζησαν τις δικές τους προσωπικές εμπειρίες που είναι γραμμένες στις αναμνήσεις τους.
Οι νεώτεροι έμαθαν…

 

Ο Δημήτρης Χ. Γεωργόπουλος με στοιχεία που άντλησε από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους – Αρχεία του Νομού Αργολίδας, με τεκμηριωμένες επιστημονικά απόψεις από διασωθέντα έγγραφα κείμενα της εποχής και όχι προσωπικές και υποκειμενικές μαρτυρίες, κατόρθωσε να δώσει ανάγλυφα το κλίμα μιας εποχής του Ναυπλίου που ανήκει πλέον στην Ιστορία.

 

Η ομιλία πλαισιώθηκε από έκθεση φωτογραφιών της εποχής που “έστησε” στην αίθουσα του Βουλευτικού ο Γιώργος Καρατάσος, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Προοδευτικού Συλλόγου Ναυπλίου “Ο Παλαμήδης” που είχε και την επιμέλεια της έκθεσης.

 

Πρέπει να σημειωθεί ότι το φωτογραφικό υλικό συνεχίζει να εκτίθεται στην αίθουσα πολιτισμού του Συλλόγου (Σταϊκοπούλου 52) στο Ναύπλιο και μπορούν να το επισκεφθούν όσοι δεν είχαν την τύχη ή την ευκαιρία να παρευρεθούν στην εκδήλωση.

 

 

 

Η ομιλία του Δημήτρη Γεωργόπουλου

 

 

 

 

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πρόσφατα σχόλια