Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Οι προτάσεις Γκιόλα στο Υπουργείο Άμυνας για την αξιοποίηση του στρατοπέδου του Ναυπλίου

 

Στα πλαίσια ενός διαλόγου που έχει ήδη ξεκινήσει, σχετικά με την αξιοποίηση του στρατοπέδου ΚΕΜΧ, ο βουλευτής Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Γκιόλας δημοσιοποιεί το αίτημα – επιστολή που πρόσφατα απέστειλε στον Αναπλ. Υπουργό Άμυνας Πάνο Ρήγα, παραθέτοντας τις απόψεις του και τις προτάσεις του:

 

Αγαπητέ Υπουργέ.

Ως γνωστόν το Στρατόπεδο (Κέντρο Εκπαίδευσης Μηχανικού) του Ναυπλίου κλείνει οριστικά στις 28-7-2019.

 

Η ημερομηνία αυτή είναι πολύ κοντινή, εφόσον σταθμισθούν σωστά τα πράγματα, που απαιτούν πολλές προπαρασκευαστικές ενέργειες, αλλά και αποφάσεις για την άμεση μελλοντική του τύχη.

 

Σου θέτω λοιπόν υπόψη τα εξής:

 

1. Ο χώρος που καταλαμβάνει το Στρατόπεδο ανέρχεται σε 270 περίπου στρέμματα. Ένας πολύ μεγάλος χώρος στην ανατολική έξοδο-είσοδο της πόλης.

 

2. Οι ανάγκες της πόλης και του Δήμου πολλές. Ενδεικτικά:

 

α) Στέγαση σχολείων.

 

β) Περιαστικό άλσος με προσφερόμενους χώρους και υποδομές (Στάδιο) αναψυχής, περιπάτου και αθλητισμού.

 

γ) Στέγαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ναυπλίου, που τώρα στεγάζεται σε ακατάλληλο και μη πρόσφορο κτίριο, αφού είναι εντός του αστικού ιστού, με όχι ευχερή είσοδο και έξοδο των οχημάτων και το υπάρχον είναι παλαιό, μη λειτουργικό και με προβλήματα μόνιμης εφύγρανσης.

 

δ) Εξασφάλιση ισοδύναμου τρόπου ισορρόπησης της απώλειας από την διαβίωση των μόνιμων αξιωματικών, υπαξιωματικών και εφέδρων που διέμεναν στην πόλη, ίσως και με μακρά μίσθωση ή και εκποίηση μικρού μέρους αυτού, για κατασκευή τουριστικής μονάδος, με παράλληλη λειτουργία Συνεδριακού Κέντρου.

 

Η λειτουργία των εγκαταστάσεων αυτών θα προσφέρει πολλές θέσεις εργασίας στην πόλη και την περιοχή και θα εκτινάξει την τουριστική κίνηση, με τον συνεδριακό τουρισμό που αρμόζει στο ύφος και την ποιότητα της πόλης.

 

Όλα αυτά είναι επιβεβλημένο να προκύψουν από μία ολοκληρωμένη μελέτη, που θα πρέπει να προκηρυχθεί και να είναι υψηλών απαιτήσεων (ίσως διεθνής). Αποσπασματικές προτάσεις και μεμονωμένες υποδείξεις ή σκέψεις, θα περιπλέξουν τα πράγματα και δε θα παράξουν ένα ωφέλιμο και αξιόλογο συνολικό στρατηγικό σχέδιο για τον νευραλγικό αυτό χώρο, που θα πρέπει να αποτελέσει το οξυγόνο για την πόλη.

 

Εξ’ αυτών των λόγων προκύπτει η αναγκαιότητα καθορισμού του φορέα που θα διαχειρισθεί και θα τρέξει τον προτεινόμενο σχεδιασμό. Ποιος δηλαδή θα προκηρύξει την επιδιωκόμενη και αναγκαία μελέτη. Ποιος φορέας θα καλύψει χρηματοδοτικά τη μελέτη και τις απαιτούμενες εργασίες. Τι θα γίνει με όλα τα υπόλοιπα υπάρχοντα εντός του στρατοπέδου κτίσματα.

 

Για όλα αυτά, λοιπόν, ο χρόνος των εννέα (9) μηνών είναι ελάχιστος και ευελπιστώ να κινηθούμε άμεσα, ώστε να μην μείνει ο χώρος κενός, αφύλακτος και στο έλεος βανδαλισμών, καταστροφής ή και κάλυψης διάφορων έκνομων ή παραβατικών ενεργειών!

 

Επειδή, τέλος, η τοπική κοινωνία κατακλύζεται από έντονη φημολογία για διάθεση του Στρατοπέδου ως χώρου στέγασης-φύλαξης προσφύγων και μεταναστών και ως γνωστόν οι δυσοίωνες, απαισιόδοξες και κακές ειδήσεις είναι αυτές που περπατούν με ευκολία, είναι προτιμότερο να ανοίξει ένας διαυγής, ειλικρινής και με επιχειρήματα διάλογος για το μέλλον του χώρου, για να πάψουν να διασπείρονται εικασίες και ψευδολογίες και για να αντιμετωπίσουμε τον προσφερόμενο χώρο ως τον πνεύμονα που θα αναζωογονήσει πολλαπλώς τον τόπο.

 

Με φιλικούς χαιρετισμούς,

Γιάννης Γκιόλας, Βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α Αργολίδας

 

 

   
1 ΣΧΟΛΙΟ
 • Δ.Χ.Γεωργόπουλος 2 Νοεμβρίου 2018

  Το στρατόπεδο θα μπορούσε να διαμορφωθεί σε ένα πρότυπο πολιτιστικό κέντρο, όπου θα φιλοξενούνται συνέδρια και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Έχει την τόλμη ο Δήμος να κάνει το μεγάλο άλμα;
  Στο χώρο του στρατοπέδου είναι αναγκαίο να στεγαστούν τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (ΓΑΚ)-Αρχεία νομού Αργολίδας. Σήμερα στεγάζονται σε 3 κτίρια συνολικού εμβαδόν 500 τ.μ., για τα οποία το Δημόσιο καταβάλλει μισθώματα 35.000 € ετησίως.
  Στα ΓΑΚ Αργολίδας φυλάσσονται μοναδικά ιστορικά τεκμήρια σχεδόν δύο αιώνων και έκτασης 2.500 γραμμικών μέτρων. Είναι οι πηγές από όπου θα αντληθούν πληροφορίες για την ιστορία του νομού Αργολίδας.
  Όσο για την Πυροσβεστική .μπορεί να στεγαστεί στο χώρο των καυσίμων.

  2

  0

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

error: Περιεχόμενο που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα.