Άρτης Καλλίνικος: «Ζούμε σε μια παρακμιακή εποχή»

 

Kείμενο: Αναστάσιος Βόπης για την ιστοσελίδα orthodoxia.info

 

«Αν ο άνθρωπος δεν προσέξει στο διάβα της ζωής του, είναι πολύ εύκολο να εκπέσει και να γίνει ένα από τα έμβια όντα που κυκλοφορούν σε αυτόν τον πλανήτη», τόνισε ο Μητροπολίτης Άρτης κ. Καλλίνικος, κατά τον λαμπρό εορτασμό της εορτής των εν Τρίκκη Αγίων, από την κεντρική πλατεία της πόλης των Τρικάλων.

 

«Ο άνθρωπος είναι αυτός ο οποίος μπορεί να παραμερίσει τον εαυτό του, προκειμένου με αυτόν τον τρόπο να δίνει δόξα στο θεό και να υπηρετεί τον συνάνθρωπο. Ο άνθρωπος δεν είναι ένας τίτλος τον οποίο παίρνει κληρονομικό δικαίωμα. Ο άνθρωπος είναι ένα αγώνισμα, το οποίο, αν κατορθώσεις να το φτάσεις μέχρι το τέλος, παίρνεις το έπαθλο, το οποίο σε καθιστά άνθρωπο με άλφα κεφαλαίο και βεβαίως Άγιο της εκκλησίας μας. Ο άνθρωπος βάζει πίσω τα ένστικτα, ξεπερνάει την βιολογική ύπαρξη, μπαίνει στην σφαίρα του ουρανού και πλέον λειτούργει βάσει της θυσιαστικής αγάπης, βάσει της ταπεινώσεως, νεκρώνει διαρκώς τον εαυτό του εκούσια, για να μπορέσει να ζήσει αληθινά, να ζήσει αιώνια».

 

Ο Μητροπολίτης Άρτης, ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στους τοπικούς Αγίους των Τρικάλων, υπογράμμισε πως «Οι εν Τρίκκη Άγιοι σε αυτόν εδώ τον τόπο πότισαν με ιδρώτα, με αίμα, με δάκρυα, τα χώματα, για να μπορέσουν να βλαστήσουν όχι δέντρα, όχι υλικά αγαθά, αλλά πνευματικοί βλαστοί, οι οποίοι μέσα στον αιώνα αποτελούν πρότυπα προς μίμηση, για να μπορέσουμε όλοι εμείς να βρούμε αυτό που είναι η ολοκλήρωση και η πληρότητάς μας, να βρούμε την πραγματική μακαριότητα να γίνουμε άνθρωποι».

 

Κλείνοντας ο κ. Καλλίνικος επεσήμανε πως «ζούμε σε μια εποχή που δυστυχώς είναι παρακμιακή και αυτό δεν οφείλεται στην εποχή, ούτε στον τόπο, αλλά κυρίως στον τρόπο με τον οποίο αναστρεφόμαστε εμείς. Εκείνο το οποίο μας καλεί η Eκκλησία κάθε φορά να κάνουμε, είναι να φύγουμε από αυτό το οποίο είναι δεδομένο και να πάμε σε εκείνο που αποτελεί κατόρθωμα και αγώνα, μηδενίζοντας τον εαυτό μας, για να μπορέσουμε να δοξάσουμε τον Θεό και να υπηρετήσουμε τον συνάνθρωπο».

 

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο και δείτε τις σχετικές φωτογραφίες στο orthodoxia.info

 

 

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πρόσφατα σχόλια