Δήμος Ναυπλίου: Δεν ισχύει η μελέτη που παρουσιάσαμε για το πάρκο Κολοκοτρώνη, οι πολίτες θα αποφασίσουν

 

Αφού πρώτα στο Δημοτικό Συμβούλιο Ναυπλιέων παρουσιάστηκε η μελέτη για την ανάπλαση του πάρκου Κολοκοτρώνη και αφού ψηφίστηκε θετικά από την πλειοψηφούσα παράταξη και καταψηφίστηκε από την αντιπολίτευση, η δημοτική αρχή αναφέρει ότι τον τελευταίο λόγο για την διαμόρφωση του πάρκου θα τον έχουν οι πολίτες!

 

Μάλιστα, ο δήμαρχος Δημήτρης Κωστούρος αναφέρει ότι κάποιοι προέτρεξαν να κάνουν κάνουν ανεύθυνη αντιπολίτευση για μία ακόμη φορά (μάλλον επειδή είπαν τη γνώμη τους, όπως καλούνται να την πουν και οι πολίτες και έκριναν τη μελέτη που τους παρουσιάστηκε…).

 

Έτσι λοιπόν, την Τετάρτη 17 Οκτωβρίου (6 μμ), μπροστά από το άγαλμα του Κολοκοτρώνη (ή στο Βουλευτικό, σε περίπτωση κακοκαιρίας), θα γίνει συζήτηση – διαβούλευση με τους πολίτες.

 

 

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του Δήμου:

 

Απαντώντας σε ψιθύρους και κριτικές γύρω από την μελέτη ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος διευκρινίζει και καλεί τους πολίτες να συναποφασίσουν:

 

«Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο εισήχθη, με την μορφή του κατεπείγοντος θέματος και εγκρίθηκε, μία μελέτη ανάπλασης του πάρκου της πόλης. Η ύπαρξη χρηματοδότησης με καταληκτική ημερομηνία 8 /10/2018 δικαιολογούσε την κατεπείγουσα διαδικασία.

 

Κάποιοι προέτρεξαν να κάνουν ανεύθυνη αντιπολίτευση για μία ακόμη φορά.

 

Συνηθισμένη τακτική με μοναδικό σκοπό να μη γίνει τίποτα. Όπως ειπώθηκε στο δημοτικό συμβούλιο δεν πρόκειται για τελική δεσμευτική μελέτη. Για να καταλήξουμε στην τελική μελέτη ειπώθηκε ό,τι θα οργανωθεί συζήτηση – διαβούλευση με τους πολίτες. Η έγκριση των πολιτών και η γνώμη της εφορείας αρχαιοτήτων είναι πολύ σημαντικές και απόλυτα δεσμευτικές. Στην συνέχεια ειπώθηκε ότι θα γίνει δημόσια παρουσίαση. Διευκρινίστηκε επίσης ότι ο στόχος της κατεπείγουσας απόφασης ήταν μόνο η δέσμευση της χρηματοδότησης.

 

Ως δημοτική αρχή, αλλά και ως “παιδιά ” αυτής της πόλης, δίνουμε ιδιαίτερη σημασία σε οποιαδήποτε παρέμβαση σε ιστορικά και όχι μόνο σημεία του Ναυπλίου πάντα με σεβασμό και σύνεση. Έτσι και τώρα για το ιδιαίτερης σημασίας πάρκο μας, καλούμε όλους τους θεσμικούς και μη φορείς της πόλης και όλους τους δημότες σε μια ανοιχτή συζήτηση και παρουσίαση της μελέτης την Τετάρτη 17/10 και ώρα 18:00 στο χώρο του πάρκου μπροστά στον ανδριάντα του Κολοκοτρώνη (σε περίπτωση κακοκαιρίας η εκδήλωση θα γίνει την ίδια ώρα και ημέρα στο Βουλευτικό). Η συγκεκριμένη διαβούλευση ήταν προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί τη συγκεκριμένη ημέρα και αφού είχε ψηφιστεί η απόφαση της ανάπλασης και όχι της τελικής διαμόρφωσης , όπως κάποιοι βιάστηκαν να πουν.

 

Η ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση των δημοτών για θέματα της πόλης και του δήμου μας και η έκφραση ιδεών και προτάσεων είναι κάτι που από την πρώτη ημέρα αναζητούμε.

 

Σας περιμένουμε όλους για να αποφασίσουμε την ιδανικότερη εικόνα για το ιστορικό μας πάρκου».

 

 

 

1 σχόλιο

  1. Δεν ήταν ανάγκη να παρθεί απόφαση δημοτικού συμβουλίου για το κατεπείγον. Θα μπορούσε να στείλει την αίτηση για ένταξη στη χρηματοδότηση με μια απλή απόφαση δημάρχου με την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου σε μεταγενέστερο χρόνο, αρκεί βέβαια να το έφερνε και φυσικά να μνημονευόταν στην απόφαση δημάρχου. Όσο για το θέμα των πολιτών, το δημοτικό συμβούλιο εκφράζει την άποψη των πολιτών. Αυτά ως το τί ισχύει νομικά. Τόσο τυπικά όμως όσο και ουσιαστικά, μία απόφαση για ένα τόσο μεγάλο χώρο που βρίσκεται εντός σχεδίου πόλεως και επηρεάζει όχι μόνο τους δημότες, τους ιδιοκτήτες των ακινήτων των οικοδομικών τετραγώνων περιμετρικά αλλά και όλους τους μελλοντικούς δημότες ακόμη και τους αγέννητους, μία απόφαση περί του πάρκου είναι ιδιαίτερα σημαντική και δε μπορεί να ληφθεί χωρίς να εξεταστεί και να ληφθεί υπόψη η άποψη όλων των εμπλεκομένων ακόμη και τρίτων. Παραβιάζεται το Σύνταγμα με τις ενέργειες αυτές της δημοτικής αρχής και πολύ πιθανό η μη τήρηση της ορθής διαδικασίας να επισύρει μέχρι και ευθύνες πειθαρχικές. Πρέπει να προσεχθεί το ζήτημα διότι δεν είναι μόνο θέμα εκλογικής νίκης αλλά παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων. όσο για την εφορεία αρχαιοτήτων είτε τοπική είτε περιφερειακή, ο λόγος της έχει μηδαμινή αξία σε όλη τη διαδικασία που προβλέπεται. Η παρούσα μελέτη που εμφάνισε ο δήμος παραβιάζει κύριες περιβαλλοντικές αρχές για τις οποίες η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αυστηρός θεματοφύλακας και το Δικαστήριο της Ευρώπης αμείλικτο.

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πρόσφατα σχόλια