Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Ναύπλιο: Tο πάρκο Κολοκοτρώνη μετατρέπεται σε πλατεία – Διαφωνίες για την ανάπλαση

 

Και οι τέσσερις παρατάξεις της αντιπολίτευσης του Δήμου Ναυπλιέων ψήφισαν αρνητικά στην έγκριση της μελέτης που παρουσίασε ο δήμαρχος Δημ. Κωστούρος για την ανάπλαση του πάρκου Κολοκοτρώνη.

 

Η μελέτη πρόκειται να υποβληθεί για χρηματοδότηση στο Πράσινο Ταμείο του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Ο προϋπολογισμός είναι 474.371 ευρώ ενώ ο Δήμος θα συμμετάσχει με 186.684 ευρώ.

 

Οι αντιρρήσεις της αντιπολίτευσης αφορούσαν στις παρεμβάσεις στην αρχιτεκτονική του χώρου ενώ η πρόταση χαρακτηρίστηκε ελλιπής και μελετητικά πρόχειρη.

 

Σύμφωνα με την τεχνική έκθεση της μελέτης:

 

«Το έργο στοχεύει στη διευκόλυνση της ελεύθερης κίνησης προς όλες τις κατευθύνσεις κατά μήκος διαδρομών χωρίς εμπόδια, που αποτελούν τη διαφορά στα επίπεδα μεταξύ της κεντρικής περιοχής και των εξωτερικών διαδρομών μέσω μιας σειράς από κερκίδες που σέβονται όλη την υπάρχουσα βλάστηση και δημιουργούν μια ποικιλία χώρων.

 

Ταυτόχρονα μέσα από την τεχνητή υποβάθμιση της στάθμης του πάρκου, γίνεται εμφανές από τα διερχόμενα οχήματα, ενώ λόγω του σχεδιασμού προκαλεί τον επισκέπτη να το επισκεφτεί.

 

Ο σχεδιασμός πραγματοποιείται με τη κατασκευή τεχνιτών λόφων με συνολικό ύψος 15 cm, στην περίμετρο του πάρκου, τα οποία θα καταλήγουν στις κερκίδες, μίας και δυο σειρών. Οι κερκίδες οριοθετούν τους 3 χώρους που αφιερώνονται σε ένα χώρο εκδηλώσεων εμβαδού 800 τ.μ., σε ένα χώρο με μόνιμες εγκαταστάσεις επιτραπέζιων παιχνιδιών εμβαδού 350 τ.μ. και ένα χώρο αφιερωμένο στα παιδιά με εμβαδόν 320 τ.μ.

 

Η μορφή τους δεν διαφοροποιείται από αυτές που υπάρχουν στην αρχή της Βασ. Κωνσταντίνου, δίνοντας μια ομοιογένεια και συνέχεια στην ανάπτυξη της πόλης».

 

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Χρήστος Γραμματικόπουλος ανέφερε:

 

«Έναν χώρο που έχει τη μορφή κήπου δεν μπορούμε να τον μετατρέψουμε σε πλατεία. Αποτελεί μέγα λάθος η παρέμβαση στην αρχιτεκτονική του χώρου, διότι είναι ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα». Πρότεινε να υποβοηθηθεί η αρχιτεκτονική του χώρου με βελτιώσεις στις φυτεύσεις.

 

Ο δημοτικός σύμβουλος Μπάμπης Αντωνιάδης είπε τα εξής:

 

«Η διαμορφωμένη πρόταση για την επανασχεδίαση του πάρκου είναι ελλιπής και μελετητικά πρόχειρη. Όλοι συμφωνούμε ότι η κατάσταση του πάρκου σήμερα είναι απαράδεκτη. Η πρόταση να διαμορφώσουμε στο πάρκο Κολοκοτρώνη παιδική χαρά, παιδικά παιχνίδια, χώρους συγκέντρωσης και ό,τι άλλο μας περισσεύει δεν αναβαθμίζει το πάρκο αλλά το καταστρέφει.

 

Η ειδική μέριμνα για στέγαστρα σε συγκεκριμένα μαγαζιά της λεωφόρου Σιδηράς Μεραρχίας μας βρίσκει αντίθετους. Δεν υπάρχει καμία φυτοτεχνική μελέτη αναγκαία για ένα πάρκο. Δεν υπάρχει καμία αρχιτεκτονική λεπτομέρεια. Η πρόταση αλλάζει χρήση στο πάρκο.

 

Η πρότασή μας είναι να διατηρηθεί η αρχιτεκτονική του πάρκου που και αυτή αποτελεί αρχιτεκτονικό μνημείο της πόλης (σχεδιάστηκε 1901) και μέσα από μια φυτοτεχνική μελέτη να φτιάξουμε ένα βοτανικό κήπο αναγνωρίσιμο να τοποθετήσουμε τα παραδοσιακά παγκάκια (δείγμα των παλαιών) να δούμε και να σχεδιάζουμε τον κατάλληλο φωτισμό (μελέτη φωτισμού), να αποκλαδώσουμε δένδρα που δημιουργούν προβλήματα, να αναδείξουμε το σημαντικό σημείο αναφοράς που είναι το άγαλμα του Κολοκοτρώνη».

 

Ο δήμαρχος Δημήτρης Κωστούρος απάντησε ότι οι ανάγκες της κοινωνίας σήμερα έχουν αλλάξει. “Ο σχεδιασμός που προτείνεται με την παρούσα μελέτη θα αναδείξει την ομορφιά και την ιστορικότητα του χώρου, στοχεύει στην μετατροπή αυτού σε χώρο συνάθροισης των πολιτών κάθε ηλικίας, στη διευθέτηση των τραπεζοκαθισμάτων που σήμερα αναπτύσσονται στον ευρύτερο χώρο του πάρκου και στην υποβοήθηση της ασφάλειας της περιοχής”.

 

 

 

Rate this post
       
ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.