Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου, 2020

Ο Δημ. Κρανιάς για τα 14 ακίνητα του Ναυπλίου που περνούν στο Υπερταμείο

 

 

Άρθρο του Δημήτρη Ηλ. Κρανιά, μέλους Π.Ε. της Νέας Δημοκρατίας

 

 

ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΠΑΝΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΥΝΔΕΣΗ

ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

 

Με απόφαση του ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π. που δημοσιεύεται στο ΦΕΚ 237Β/18.6.2018 ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Α. Δραγασάκης και οκτώ υπουργοί εξουσιοδοτούν τον υπουργό Οικονομικών (Ε. Τσακαλώτος σήμερα) να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να περάσουν στην ΕΤ.Α.Δ. προς αξιοποίηση η ‘’αξιοποίηση’’ 10.119 ακίνητα εμβαδού 511.357.451 τ.μ. και συνολικής δομημένης επιφάνειας 22.601 τ.μ.

 

Τα ακίνητα αναφέρονται στο ΦΕΚ με τα ΚΑΕΚ (Κωδικός Αριθμός Εθνικού Κτηματολογίου) χωρίς κανένα άλλο στοιχείο ώστε να μην μπορεί ο κάθε πολίτης να καταλάβει για ποια πρόκειται. Έτσι ξεκινά μια προσπάθεια ‘’αναζήτησης’’ των ακινήτων.

 

Το προφανές ζήτημα λοιπόν είναι μια ακατανόητη αδιαφάνεια δεδομένου ότι κάποια από αυτά, αν όχι όλα, θα αλλάξουν ιδιοκτησία, λειτουργία η και χρήση. Βέβαια τότε θα είναι αργά για διορθώσεις. Τότε και οι ‘’κοινοί θνητοί’’ θα πληροφορηθούμε ποια ακίνητα αλλάζουν χέρια. Υπάρχουν όμως αναπάντητα και ενδιαφέροντα ερωτήματα, ως εκείνη την ώρα. Έχουν ερωτηθεί οι θεσμοθετημένες αρχές του κάθε τόπου? Ζητήθηκε η γνώμη τους; Με ποιες διαδικασίες θα γίνουν οι μεταβιβάσεις; Θα έχει λόγο στη διαδικασία η τοπική κοινωνία; Για ποιο λόγο δεν ονοματίζονται τα ακίνητα;

 

Η έλλειψη διαφάνειας, το ‘’κάτω από το τραπέζι’’ δε βοήθησε ποτέ ούτε το δημόσιο συμφέρον ούτε το δημόσιο διάλογο. Ακόμη και λανθασμένη αν είναι μια απόφαση, όταν είναι στο φως μπορεί να βελτιωθεί η να διορθωθεί. Και φυσικά, πράγμα που είναι και σπουδαιότερο, να ενισχύσει την τραυματισμένη σχέση της πολιτικής με την κοινωνία. Άλλως θα ακουστεί από τους πολίτες, και μάλλον δίκαια, ‘’μαζί τα πουλήσατε και όλοι σιωπήσατε’’.

 

Ας έλθουμε τώρα στα του νομού Αργολίδας. Στο συγκεκριμένο ΦΕΚ εμφανίζονται δεκατέσσερα ακίνητα που βρίσκονται όλα στο δήμο Ναυπλιέων. Ένα από αυτά δείχνει να είναι το νοσοκομείο της πόλης. Κανείς αρμόδιος δεν έχει αισθανθεί την ανάγκη είτε να το διαψεύσει είτε να το επιβεβαιώσει ως σήμερα. Αυτονόητα λοιπόν προκύπτουν νέα ερωτήματα για τη συνέχεια. Πρόκειται να πουληθεί το κτίριο και αν ναι τι θα γίνει ο εξοπλισμός; Πρόκειται να ιδιωτικοποιηθούν οι υπηρεσίες; Υπάρχει περίπτωση να κλείσει το νοσοκομείο; Ο καθένας λοιπόν μπορεί να ρωτάει ό,τι θέλει, η κατάσταση να μένει θολή και ο προβληματισμός των πλέον ευφάνταστων να οδεύει στη σκέψη ότι πίσω από κάποιο ΚΑΕΚ μπορεί να είναι η Καραθώνα, το Μπούρτζι, το Παλαμήδι η το στρατόπεδο.

 

Παράλληλα κάποιοι πρέπει να απαντήσουν στο ερώτημα αν γνώριζαν για τη μεταβίβαση των συγκεκριμένων ακινήτων. Όπως επίσης ποιο θα είναι το αντίκρυσμα για τους πολίτες του Ναυπλίου. Ακόμη δε περισσότερο να έχουν τη διάθεση, την ικανότητα και την ισχύ να παρέμβουν και να προσδιορίσουν συγκεκριμένα οφέλη για την πόλη και το νομό.

 

 

 

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πρόσφατα σχόλια

error: Περιεχόμενο που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα.