Λαϊκή Ενότητα: Κατώτατος μισθός με εφαρμογή μνημονιακού νόμου Βρούτση

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ

 

Η τροπολογία, που έφερε η κυβέρνηση για τον κατώτατο μισθό διατηρεί και εφαρμόζει στο ακέραιο τον μνημονιακό νόμο Βρούτση (ν. 4172/2013). Με αυτό το νόμο, που ψηφίστηκε επί κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου, καταργήθηκε η συλλογική διαπραγμάτευση και η Υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής  Σύμβασης Εργασίας από τους εργατικούς και εργοδοτικούς φορείς και θεσπίστηκε ο καθορισμός του με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, ο οποίος με βάση τους οικονομικούς δείκτες της χώρας θα μπορεί να αποφασίζει ακόμα και μειώσεις.

 

 

Το μόνο που αλλάζει είναι η εφαρμογή νωρίτερα μόνο φέτος των χρονικών διαδικασιών, που προβλέπει αυτός ο μνημονιακός νόμος, ώστε η όποια απόφαση της Υπουργού Εργασίας να εκδοθεί στα τέλη Γενάρη του 2019, ώστε τα όποια ψίχουλα δοθούν να αξιοποιηθούν από την κυβέρνηση για προεκλογική χρήση.

 

 

Η ΛΑ.Ε συνεχίζει να αγωνίζεται για την κατάργηση ολόκληρου του αντεργατικού μνημονιακού νομοθετικού καθεστώτος εργασιακής ζούγκλας. Πρώτα απ όλα για την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ χωρίς καμία ηλικιακή διάκριση, δηλαδή με κατάργηση του μειωμένου υποκατώτατου μισθού για τους νέους κάτω από 25 ετών.

 

Επίσης, για την πλήρη επαναφορά των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, παράλληλα με την πλήρη αποκατάσταση του απεργιακού δικαιώματος και την πλήρη απαγόρευση κάθε μορφής ανταπεργίας.

 

Εντελώς όμως απαραίτητη για την αντιμετώπιση της αυθαιρεσίας, είναι η ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών, οι οποίοι σκοπίμως έχουν εντελώς υποβαθμιστεί με ευθύνη της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα η παρανομία και η καταστρατήγηση του όποιου εργασιακού δικαιώματος να κυριαρχεί.

 

Όλα τα άλλα, που υποσχέθηκαν οι Τσίπρας και Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, είναι λόγια του αέρα, αφού τα εξαρτούν από την τελική γνώμη των δανειστών της χώρας και χωρίς την έγκριση τους δεν μπορούν ούτε θέλουν να προχωρήσουν σε μονομερείς ενέργειες προς όφελος του λαού και της νεολαίας.

 

 

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πρόσφατα σχόλια