Σύσκεψη για το πρόβλημα της μεταφοράς μαθητών – Περιμένουν το ΚΤΕΛ να υπογράψει την παράταση

 

Την ΚΤΕΛ Αργολίδας ΑΕ περιμένει μέσα στις επόμενες ημέρες η Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας ώστε να υπογράψει την παράταση της προηγούμενης σύμβασης για τη μεταφορά των μαθητών.

 

Αυτή τη στιγμή πάρα πολλοί μαθητές στο νομό αναγκάζονται καθημερινά να πληρώνουν εισιτήριο για να πάνε στο σχολείο, κάτι που δε συμβαίνει στους υπόλοιπους νομούς της Ελλάδας.

 

Οι μόνοι οι οποίοι δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα με το κόστος μεταφοράς (καθώς ο συγκεκριμένος διαγωνισμός δεν κατέστη άγονος) είναι οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου, των ΕΠΑΛ και τα ΑμεΑ. Επίσης, οι δικαιούχοι ειδικών μαθητικών δελτίων (αν και σε κάποιες περιπτώσεις δεν έχουν χορηγηθεί ακόμα από τα σχολεία).

 

Το μεσημέρι της Τετάρτης έγινε σύσκεψη στην Περιφερειακή Ενότητα για το πρόβλημα. Συμμετείχαν ο αντιπεριφερειάρχης Τάσσος Χειβιδόπουλος, εκπρόσωποι των συλλόγων γονέων και μαθητές.

 

Ο κ. Χειβιδόπουλος αναφέρθηκε στο ιστορικό του θέματος και στους δύο άγονους διαγωνισμούς που προηγήθηκαν (τον Μάιο και το Σεπτέμβριο) αγού δεν υπήρξε καμία προσφορά.

 

Επεσήμανε πως το χρηματικό ποσό που ορίζει ο διαγωνισμός είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένου για όλη τη χώρα μαθηματικού τύπου που ορίζεται με Κοινή Υπουργική Απόφαση. «Δεν μας επιτρέπεται ως Περιφέρεια να δώσουμε για τη μεταφορά των μαθητών ούτε μισό ευρώ από άλλους πόρους» τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης.

 

Ανέφερε πως μέσα στις επόμενες ημέρες, καθώς πρόκειται να δημοσιευτεί στο ΦΕΚ η απόφαση που λήφθηκε την περασμένη εβδομάδα για παράταση των υπαρχουσών συμβάσεων, θα στείλει επίσημη πρόσκληση στην ΚΤΕΛ ΑΕ ώστε να την υπογράψει. Μέχρι τώρα, έχει ζητήσει να αποδεχθεί την παράταση ωστόσο δεν υπάρχει θετική απάντηση.

 

Στους άλλους νομούς πάντως, όπου οι εταιρείες κλήθηκαν για την υπογραφή της παράτασης της συνεργασίας υπήρξε θετική εξέλιξη.

 

Όπως είπε ο κ. Χειβιδόπουλος, η Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας έχει στείλει στο Υπουργείο τις παρατηρήσεις ότι ο πίνακας δεν είναι επικαιροποιημένος. Τόσο ο ίδιος όσο και η Ντίνα Νικολάκου έχουν ζητήσει από το ΚΤΕΛ να κάνει μια συγκεκριμένη πρόταση για άλλη μορφή δρομολογίων αλλά μέσα στα πλαίσια που ορίζει ο νόμος. Η ΚΤΕΛ ΑΕ έχει δεσμευτεί να παρουσιάσει πρόταση αναδιάρθρωσης και αναδιαμόρφωσης των δρομολογίων, κάτι που όμως δεν έχει γίνει μέχρι τώρα.

 

Η επόμενη διαγωνιστική διαδικασία πρόκειται να γίνει με άλλους όρους: Ξεχωριστά ανά δρομολόγιο. Έτσι θα λυθεί το πρόβλημα για έναν μεγάλο αριθμό μαθητών όμως αυτή η διαδικασία εμπεριέχει τον κίνδυνο να υπάρξουν και άγονοι διαγωνισμοί.

 

Στη σύσκεψη, τόσο οι εκπρόσωποι των γονέων όσο και οι μαθητές ανέφεραν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί. Το κόστος μεταφοράς για κάποιους μαθητές ξεπερνά τα 70 ευρώ το μήνα. Φανταστείτε αν η οικογένεια έχει περισσότερα παιδιά πού μπορεί να φτάσει…

 

Μαθητές αναγκάζονται να πάνε στο σχολείο με μηχανάκια ή να ανέβουν στις καρότσες αγροτικών αυτοκινήτων. Διχασμένοι είναι οι γονείς… Άλλοι στηρίζουν καταλήψεις, άλλοι όχι. Και βέβαια, αλλιώς βλέπει την κατάσταση κάποιος που διαμένει κοντά στο σχολείο και αλλιώς αυτός που το παιδί του αναγκάζεται να κάνει χιλιόμετρα από το χωριό αλλάζοντας λεωφορεία ή άλλα μεταφορικά μέσα…

 

 

 

3 σχόλια

 1. Γιατί το ΚΤΕΛ δεν έχει τακτικά δρομολόγια από τα χωριά;
  Οι δήμαρχοι δεν έχουν ευθύνη που δεν γίνονται δρομολόγια τέτοια από την ΚΤΕΛ μονοπώλιο ΑΕ.
  Πως εξυπηρετούνται τα χωριά με το κέντρο της πόλης;
  Μπορεί ένας ιδιώτης να κάνει δρομολόγια και να παίρνει αντίτιμο από πελάτες που θέλουν να μετακινηθούν από και προς τα χωριά τους;
  Ο αντιπεριφερειάρχης είπε ότι οι μαθητές με τα ειδικά μαθητικά δελτία εξυπηρετούνται κανονικά με τα τακτικά δρομολόγια του ΚΤΕΛ. Που είναι όμως τα δρομολόγια; γιατί δεν γίνονται; Ποιος φταίει;
  Δεν απάντησε όμως το ΚΤΕΛ Αργολίδας στο ερώτημα.
  Τα άλλα ΚΤΕΛ της Ελλάδας με το ίδιο κοστολόγιο πως έκλεισαν συμφωνία;
  Μήπως ο νομός μας είναι δυσπρόσιτος;
  Αιδώς Αργείοι ;

 2. Μου μυρίζεται πολιτικό παιχνίδι.
  Πως γίνεται από τις 54 Περιφερειακές Ενότητες μόνο στην Αργολίδα να μην γίνεται μεταφορά μαθητών;
  Κάποιον τον συμφέρει αυτή η κατάσταση.

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πρόσφατα σχόλια