Φωτογραφία: Χάρις Τσεκούρα: μια αθάνατη σχέση έρωτα, ομορφιάς σώματος και ψυχής, χαράς για τη ζωή (έργο έκθεσης τελωνείου)
Πέρασε ένας χρόνος από τότε που οι ζακυνθινές καντάδες γέμισαν ευχάριστα τις πλατείες και τις δρομόσκαλες του Αναπλιού. Η Ναυπλιάδα 2017 τελείωνε με την ευχή της καινούριας συνάντησης το 2018. Και να που έφτασε η στιγμή που, παρά το αγχωτικό πέρασμα του χρόνου, μας δίνεται και πάλι η ευκαιρία να χαρούμε μια από τις ομορφότερες πολιτιστικές εκδηλώσεις του καλοκαιριού. Οι άνθρωποι του Προοδευτικού Συλλόγου Ναυπλίου «Ο Παλαμήδης», που πρωτοστατούν στις εκδηλώσεις αυτές, δούλεψαν όλο τον προηγούμενο καιρό για να παρουσιάσουν κάτι ξεχωριστό και καινούριο σε σχέση με τις προηγούμενες διοργανώσεις. Και το πέτυχαν! Η ιδέα ενός «καλλιτεχνικού διαδρόμου» που να ενώνει τα διάφορα σημεία της πόλης, ξεκινώντας από το Δημαρχείο της και καταλήγοντας στο Τελωνείο της, ήταν μια καλή ιδέα αν κρίνουμε από την υλοποίησή της. Μάλιστα, ίσως να κάνω και λάθος μιας και αφετηρία μπορεί να είναι το τελωνείο και κατάληξη το Δημαρχείο! Όπως και να ’ναι, ο επισκέπτης της πόλης αλλά και οι ίδιοι οι κάτοικοι μπορούν να ακολουθήσουν την καλλιτεχνική διαδρομή όπως και απ’ όπου θέλουν και να χαρούν τις δημιουργικές δυνατότητες των τοπικών καλλιτεχνών.
Η μεγάλη αξία αυτού του «καλλιτεχνικού διαδρόμου» είναι ότι για πρώτη φορά φιλοξενεί ένα μεγάλο αριθμό καλλιτεχνών που συνδέονται με το Ναύπλιο και την Αργολίδα, μεταξύ άλλων, δημιουργώντας έργα που εμπνέονται γενικότερα από την περιοχή και την ιστορία της. Ταυτόχρονα, η έκταση του «καλλιτεχνικού διαδρόμου» επιτρέπει έναν ξεχωριστό διάλογο των έργων με τους επισκέπτες που συνειδητοποιούν πως σε ένα σημαντικό κομμάτι της πόλης-έργο τέχνης φώλιασαν και άλλες καλλιτεχνικές δημιουργίες.
Οι Θάνος Βασιλείου, Ειρήνη Γκόγκουα, Βασιλική Γκριζάπη-Ξυλινά, Κωνσταντίνος Δημούλης, Ευγενία Δρίτσα-Καλογεράκη, Γιάννης Μακρής, Κώστας μαλακός, Κατερίνα Μπεκιάρη, Γιάννης Νόνης, Άγγελος Πατρινιός, CostinaGeaninaPrisecariu, Ρήγας Ρηγόπουλος, Δήμητρα Τρούπη, Χάρις Τσεκούρα, συμμετέχουν με έργα τους στην ωραία αυτή καλλιτεχνική διαδρομή στα πλαίσια της Ναυπλιάδας 2018. Η διαφορετικότητα στην οπτική και την καλλιτεχνική έκφραση προκαλεί έναν πρόσθετο θαυμασμό για το τελικό αποτέλεσμα καθώς βρίσκουμε μεταξύ των εκθετών γνωστούς για τα έργα τους και την παρουσία τους καλλιτέχνες και νέους με έναν εξαιρετικό εσωτερικό πλούτο συναισθημάτων που καθοδηγεί τηδημιουργική τους έκφραση.Η επί τόπου παρουσία τους, όπως και άλλων καλλιτεχνών, διευκολύνει το διάλογο με το κοινό.
Υπάρχουν δεκάδες εντυπώσεις που αποκομίζει ο επισκέπτης από την έκθεση αυτή. Θα επιμείνω σε μια που μου έκανε εντύπωση και αξίζει, νομίζω, μιας επιπλέον παρουσίασης αργότερα. Είναι η θέση του «προσώπου» στα έργα ορισμένων καλλιτεχνών όπου εκτός από την κυρίως απεικόνιση, πραγματική ή φανταστική, το βάθος και η πλαστικότητα των χαρακτηριστικών δημιουργούν ένα αισθητικό αποτέλεσμα που «μιλάει» στον επισκέπτη. Για το θέμα έχουν γραφεί σημαντικές αναλύσεις ειδικών. Δεν είμαι κριτικός τέχνης για να μπορώ να μιλήσω καλύτερα για τα έργα αυτά, αλλά τα προσεγγίζω με τη ματιά του επισκέπτη. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλούν τα χρώματα, η ζωντάνια των οποίων ενισχύει την εκφραστικότητα του προσώπου ενώ, και στην περίπτωση αυτή, ο διάλογος ανάμεσα στο φανταστικό και το πραγματικό είναι έντονος και γόνιμος.
Ο «καλλιτεχνικός διάδρομος» της Ναυπλιάδας 2018, αποτελεί μια από τις καλύτερες ιδέες που υλοποίησαν οι άνθρωποι του «Παλαμήδη» για τις εκδηλώσεις αυτές. Διαμορφώνει μια νέα αίσθηση του χώρου καθώς εντάσσει το σύνολο της πόλης στις «καλλιτεχνικές διαδρομές» της Ναυπλιάδας κάτι που ενισχύει το ήδη ξεχωριστό της πρόσωπο. Και για να μην ξεχάσουμε τις μεγάλες μουσικές συναυλίες που εμπλουτίζουν το φετινό πρόγραμμα της Ναυπλιάδας 2018.
(Γιώργος Κόνδης)