10 ερωτήσεις & απαντήσεις για τον «Κλεισθένη» – Ο αριθμός των υποψηφίων στην Αργολίδα

 

Ακριβώς ένας χρόνος απέμεινε μέχρι την εγκατάσταση των επόμενων δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων και λιγότερο από 9 μήνες έως τις εκλογές και οι μέλλοντες υποψήφιοι προσπαθούν να εντοπίσουν στις εκατοντάδες σελίδες του νόμου «Κλεισθένης» τις αλλαγές – παγίδες ώστε να κάνουν τις σωστές κινήσεις τακτικής αποφεύγοντας τυχόν λάθη…

 

Θα προσπαθήσουμε μέσα από 10 ερωτήσεις να απαντήσουμε για βασικά σημεία που αφορούν το νέο νόμο. Επίσης, γίνεται αναφορά σε αριθμούς υποψηφίων στους Δήμους της Αργολίδας.

 

1 Πόση θα είναι χρονικά η θητεία των επόμενων Δημοτικών Συμβουλίων;

4 χρόνια και 4 μήνες. Θα ξεκινήσει την 1η Σεπτεμβρίου 2019 και θα λήξει την 31η Δεκεμβρίου 2023. Στη συνέχεια, οι θητείες θα διαρκούν 4 χρόνια.

 

 

2 Πόσους υποψήφιους μπορεί να περιλαμβάνει ένα δημοτικό ψηφοδέλτιο;

Οι εκλογικές περιφέρειες αναγράφονται στο ψηφοδέλτιο με την αλφαβητική σειρά της ονομασίας τους. Ο αριθμός των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων πρέπει να είναι τουλάχιστον ίσος με τον αριθμό των εδρών κάθε εκλογικής περιφέρειας με δυνατότητα προσαύξησης έως και 30%. Στις εκλογικές περιφέρειες που εκλέγονται λιγότεροι από 5 σύμβουλοι, ο αριθμός των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων μπορεί να προσαυξηθεί έως ακόμη έναν.

 

3 Πόσους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους ως ελάχιστο και μέγιστο αριθμό θα έχει στο ψηφοδέλτιο ο κάθε συνδυασμός στους 4 Δήμους της Αργολίδας;

Στο Δήμο Άργους – Μυκηνών: Από 40 έως 52
Στο Δήμο Ναυπλιέων: Από 33 έως 43
Στο Δήμο Ερμιονίδας: Από 27 έως 35
Στο Δήμο Επιδαύρου: Από 21 έως 27

 

4 Είναι υποχρεωτικό να έχουν σχέση οι συνδυασμοί για τα δημοτικά συμβούλια με τους συνδυασμούς στις εκλογές για τις τοπικές κοινότητες που γίνονται την ίδια ημέρα;

Όχι. Οι συνδυασμοί των εκλογών στις τοπικές κοινότητες δεν είναι απαραίτητο να έχουν το ίδιο όνομα, να προέρχονται ή να εξαρτώνται από τις παρατάξεις που συμμετέχουν στις δημοτικές εκλογές.

 

5 Πόσες γυναίκες ή άνδρες πρέπει να διαθέτει οπωσδήποτε κάθε συνδυασμός;

Ο αριθμός των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων από κάθε φύλο ανέρχεται σε ποσοστό 40% τουλάχιστον, του συνολικού αριθμού των υποψηφίων του ίδιου συνδυασμού.
Στο Δήμο Άργους δηλαδή, κάθε ψηφοδέλτιο πρέπει να έχει τουλάχιστον 16 γυναίκες εφόσον οι υποψήφιοι είναι 40. Αν φτάσουν τους 52, τότε οι γυναίκες θα πρέπει να είναι 21. Αντιστοίχως, στο Δήμο Ναυπλιέων: 14 μίνιμουμ, 18 μάξιμουμ. Στο Δήμο Ερμιονίδας: 11 μίνιμουμ, 14 μάξιμουμ. Στο Δήμο Επιδαύρου: 9 μίνιμουμ, 11 μάξιμουμ.

 

6 Πότε ορίζονται οι έδρες που θα λάβει κάθε συνδυασμός;

Λόγω της απλής αναλογικής, όλοι οι τακτικοί και αναπληρωματικοί σύμβουλοι εκλέγονται με βάση την πρώτη ψηφοφορία (α’ γύρος), ακόμα κι αν υπάρξει επαναληπτική ψηφοφορία.

 

7 Ποιοι μπορούν να οριστούν αντιδήμαρχοι;

Ο δήμαρχος είναι αυτός που ορίζει τους αντιδημάρχους οι οποίοι μπορούν να ανήκουν και σε άλλες παρατάξεις εκτός της δικής του. Ωστόσο, για να οριστεί αντιδήμαρχος από άλλη παράταξη θα πρέπει να ψηφίσει υπέρ η πλειοψηφία των συμβούλων της παράταξης από την οποία προέρχεται ο υποψήφιος αντιδήμαρχος.

 

8 Πόσοι αντιδήμαρχοι θα υπάρχουν σε κάθε Δήμο της Αργολίδας;

Στο Δήμο Άργους – Μυκηνών: Έως 7
Στο Δήμο Ναυπλιέων: Έως 6
Στο Δήμο Ερμιονίδας: Έως 4
Στο Δήμο Επιδαύρου: Έως 4
Η θητεία τους διαρκεί τουλάχιστον 2 έτη.

 

9 Από ποια παράταξη προέρχονται τα μέλη του προεδρείου του Δ.Σ.;
Ο πρόεδρος προέρχεται από την παράταξη του εκλεγέντος δημάρχου, είτε αναδείχθηκε πρώτη είτε δεύτερη σε εκλογική δύναμη. Ο αντιπρόεδρος προέρχεται από την παράταξη που αναδείχθηκε, αντίστοιχα, δεύτερη ή πρώτη σε εκλογική δύναμη, αλλά δεν ανέδειξε τον δήμαρχο. Ο γραμματέας προέρχεται από την τρίτη σε εκλογική δύναμη παράταξη.

 

 

10 Υπάρχει περίπτωση κατά τη διάρκεια της τετραετούς θητείας να αναλάβει δήμαρχος κάποιος σύμβουλος από άλλη παράταξη;

Αν η θέση του δημάρχου κενωθεί για οποιονδήποτε λόγο, το δημοτικό συμβούλιο εκλέγει νέο δήμαρχο, μεταξύ των συμβούλων που έχουν εκλεγεί με τον πρώτο ή δεύτερο σε ψήφους συνδυασμό. Η εκλογή του νέου δημάρχου γίνεται με μυστική ψηφοφορία. Δήμαρχος αναδεικνύεται ο σύμβουλος που συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των μελών του δημοτικού συμβουλίου.

 

Γ. Νικολόπουλος

 

 

 

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

spot_img
spot_img

Τελευταία σχόλια

Συνέντευξη της Σοφίας Καψούρου στην Κατερίνα Σχισμένου για την “Καραϊσκάκενα”

Σε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη στη συγγραφέα, μεταφράστρια και αρθρογράφο Κατερίνα Σχισμένου, η Αργίτισσα Σοφία Καψούρου μιλά για το μονόλογο «Καραϊσκάκενα, o Θρύλος» στον οποίο...

Καλό ταξίδι Τάσο! Έφυγε από τη ζωή ο Αργείτης Τάσος Ταραντίλης • Τη Δευτέρα η κηδεία

Έφυγε από τη ζωή το μεσημέρι του Σαββάτου 2 Ιουλίου, σε ηλικία 54 ετών, ο Αργείτης Τάσος Ταραντίλης, έπειτα από νοσηλεία στο νοσοκομείο Άργους. Η...

Ναύπλιο: Βραδιά αφιερωμένη στον κορυφαίο ποιητή Νίκο Καρούζο

Το βράδυ του Σαββάτου 2 Ιουλίου συνεχίστηκε στην αυλή της Εθνικής Πινακοθήκης Ναυπλίου, το 2ο Φεστιβάλ Λόγου και Τέχνης "Νίκος Καρούζος" που διοργανώνουν ο...

Επίθεση και τραυματισμός φύλακα από συνοδό ασθενή στο Νοσοκομείο Ναυπλίου

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΝΑΥΠΛΙΟΥ  Την Πέμπτη 23 Ιουνίου, κατά τη διάρκεια της εφημερίας του νοσοκομείου, σημειώθηκε επίθεση και τραυματισμός φύλακα του νοσοκομείου από...

Πρόσφατα θέματα

Πρόσφατα θέματα

Δευτέρα 4 Ιουλίου: Ποιοι γιορτάζουν – Κάποια γεγονότα σαν σήμερα

Εικόνες: Ο Επαμεινώνδας τραυματίζεται θανάσιμα στη Μάχη της Μαντίνειας,...

121 δρομείς συμμετείχαν στον 5ο Δρόμο Καραθώνας-Αρβανιτιάς

Για 5η χρονιά ο σύλλογος Μαραθωνοδρόμοι Δρομείς Αργολίδας, με...

Συνέντευξη της Σοφίας Καψούρου στην Κατερίνα Σχισμένου για την “Καραϊσκάκενα”

Σε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη στη συγγραφέα, μεταφράστρια και αρθρογράφο...

Κορονοϊός 3/7: Ανακοινώθηκαν 26 θάνατοι στη χώρα • 102 νέα κρούσματα στην Αργολίδα

Την Κυριακή 3 Ιουλίου ανακοινώθηκαν 102 νέα κρούσματα κορονοϊού...

Προτείνουμε...