Γκιόλας: Ποια είναι η τύχη του πορίσματος της Βουλής για τα δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ

 

Από το Πολιτικό Γραφείο του Γιάννη Γκιόλα,
Βουλευτή Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ

 

Έντονο υπήρξε το ενδιαφέρον των πολιτών και εύλογα τα ερωτήματα για την πορεία της διερεύνησης των πορισμάτων της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για την νομιμότητα της δανειοδότησης των πολιτικών κομμάτων και των ιδιοκτητών των ΜΜΕ.

 

Πέρασε ήδη ενάμιση έτος από την ψήφιση του πορίσματος από την Ολομέλεια και την διαβίβασή του στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.Στη συνέχειαοι αρμόδιες δικαστικές αρχές επιλήφθηκαν των υποθέσεων και με συστηματικό και μεθοδικό τρόπο προχωρούν στο έργο τους. Μία σύνθετη και πολύπλοκη διαδικασία, που λόγω του όγκου –το πόρισμα αποτελείτο από 900 σελίδες- του μεγάλου αριθμού των εμπλεκομένων, και της βαρύτητας των εγκλημάτων που φέρονται να έχουν τελεσθεί, δικαιολογεί την κάπως αργή διαδικασία της ποινικής διερεύνησης.

 

Επειδή και εμείς οι βουλευτές που είχαμε μετάσχει στην Εξεταστική είχαμε τις ίδιες απορίες, απευθυνθήκαμε από κοινού ,οι 11 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Παπαχριστόπουλος των ΑΝΕΛ, ο κ. Σαρίδης από την Ένωση Κεντρώων και ο Ανεξάρτητος βουλευτής κ. Νικολόπουλος, με κοινή βουλευτική ερώτηση στον αρμόδιο Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κοντονή, στις 26-6-2018 προκειμένου να μας ενημερώσει για την πορεία της εν λόγω δικαστικής διερεύνησης.

 

Πράγματι ο Υπουργός, μετά από αλληλογραφία με την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, κατέθεσε την απάντηση του γραφείου της Εισαγγελίας Οικονομικού Εγκλήματος, στις 21-8-2018.

 

Η απάντηση είναι σύντομη και περιεκτική, σύμφωνα άλλωστε με τους επιτρεπόμενους όρους που προβλέπονται από τον Ποινικό Νόμο και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

 

Η διαδικασία έχει προχωρήσει αρκετά. Για τα πολιτικά κόμματα που δανείσθηκαν παράτυπα, σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία, βάση της οποίας διενεργείται προκαταρκτική εξέταση.

 

Για δεκαεπτά (17) περιπτώσεις Εντύπων και Τηλεοπτικών Μέσων Επικοινωνίας διατάχθηκε και ήδη διενεργείται προκαταρκτική εξέταση. Έξη υποθέσεις τέθηκαν στο αρχείο και για δύο ακόμη έγινε μερική αρχειοθέτηση, για συγκεκριμένες όμως πράξεις διενεργείται επίσης προκαταρκτική εξέταση ή έχει ήδη ασκηθεί ποινική δίωξη.

 

Έχουμε πλέον τη βεβαιότητα και την πεποίθηση ότι η Ανεξάρτητη Δικαιοσύνη θα προχωρήσει και θα ολοκληρώσει το έργο της, αποδίδοντας ευθύνες και παραπέμποντας στον Ποινικό Δικαστή για όσες πράξεις και για εκείνους που θα προκύψουν βάσιμες και αποχρώσες ενδείξεις ενοχής.

 

Eξασφαλίζονταιέτσι με τις διαταχθείσες προκαταρκτικές εξετάσεις και προς το συμφέρον των φερομένων ως διαπράξαντες βαριές κολάσιμες ποινικές πράξεις, τα εχέγγυα μιας σύννομης και δίκαιης αντιμετώπισης όλων αυτών των πράξεων διασπάθισης δημοσίου χρήματος, για τις οποίες ακούστηκαν φοβερές και κραυγαλέες περιπτώσεις στην πορεία των εργασιών της Εξεταστικής. Αυτές άλλωστε διαφυλάσσουν και εξασφαλίζουν τα υπερασπιστικά δικαιώματα, των μέχρι αποδείξεως τουαντιθέτουαθώων, αφού τους παρέχεται η ευχέρεια προσκόμισης τυχόν αποδεικτικών στοιχείων και μαρτυρικών καταθέσεων και η υποβολή υπομνημάτων και επεξηγήσεων.

 

Είμαστε βέβαιοι ότι η Δικαιοσύνη θα αφεθεί να λειτουργήσει ανεπηρέαστη χωρίς εξωθεσμικές παρεμβάσεις προκειμένου να επιτελέσει το έργο της, ρίχνοντας άπλετο φως, με πλήρη και ενδελεχή έρευνα για την διακρίβωση τέλεσης αξιόποινων πράξεων, μέχρι την τελική, δίκαιη κρίση.

 

Ακολουθεί η απάντηση που δόθηκε από την Εισαγγελία Οικονομικού εγκλήματος στον Υπουργό Δικαιοσύνης και μέσω αυτού σε εμάς τους δεκατέσσερις (14) ερωτώντες βουλευτές- μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής. Ασφαλώς πληροφόρηση θα υπάρξει και για τους υπολοίπους επτά βουλευτές της αντιπολίτευσης, οι οποίοι, όμως δεν εκδήλωσαν την διάθεση να συνυπογράψουν το αίτημά μας και ούτε υπέβαλαν αντίστοιχη ερώτηση. Θέλω να πιστεύω ότι και αυτοί θα έχουν πλέον ζωηρό ενδιαφέρον για όλους και όλα και όχι μόνο για το περιβόητο ποσοστό του 2,5% του εταιρικού μεριδίου στην εφημερίδα Αυγή!

 

Η απάντηση που δόθηκε από την Εισαγγελία Οικονομικού εγκλήματος στον Υπουργό Δικαιοσύνης

 

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πρόσφατα σχόλια