Το βράδυ της Κυριακής 19 Αυγούστου, έγινε στο προαύλιο του Λαογραφικού Μουσείου, η 5η Γιορτή πατάτας που καλλιεργείται εδώ και 100 περίπου χρόνια στο όμορφο χωριό των Διδύμων, συμμετείχε ολόκληρο το χωριό και πλήθος επισκεπτών.
Η καλλιέργεια της πατάτας, της ντομάτας, της ελιάς και η παραγωγή ελαιόλαδου είναι σημαντικές ασχολίες για τους ντόπιους όπως και για όλη την Αργολίδα. Ακόμη η κτηνοτροφία και η παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων απασχολεί πολλούς από τους ανθρώπους της περιοχής.
Τα τελευταία 5 χρόνια η γιορτή διοργανώνεται κάθε Αύγουστο στα Δίδυμα της Αργολίδας, προσφέροντας χαρά και γλέντι σε ντόπιους και επισκέπτες της Ερμιονίδας.
Εκατοντάδες κιλά πατάτες καθαρίζονται στα σπίτια των εθελοντριών του Λαογραφικού για να συνοδεύσουν το ξακουστό ψητό, που αργοψήνεται σε τεράστιες λαμαρίνες στο φούρνο του Χωριού. Συνοδεύεται με κρασί και στο τέλος το γλυκάκι, χειροποίητες δίπλες από τις εθελόντριες του Λαογραφικού.
Τρεις ντόπιοι καλλιτέχνες με μπουζούκι, κιθάρα και όμορες φωνές διασκέδασαν το κατάμεστο προαύλιο του Παλαιού Δημοτικού Σχολείου Διδύμων.
Στη Γιορτή παραβρέθηκε ο Βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α Γιάννης Γκιόλας, ο Βουλευτής ΚΙΝΑΛ Γιάννης Μανιάτης, ο Περιφερειακός σύμβουλος κ. Γαβρήλος, οι επικεφαλείς της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Δήμο Ερμιονίδας, κ. Γεωργόπουλος, κ. Λάμπρου, κ. Τόκας, η εκπρόσωπος του Δήμου Ερμιονίδας κ. Φωστίνη, οι πρώην Δήμαρχοι Ερμιονίδας κ. Λεμπέσης και κ. Καμιζής και ο πρώην πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ.Τσαμαδός.
Στο χαιρετισμό του Γιάννης Γκιόλας μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των κατοίκων των Διδύμων, που είναι εργατικοί, φιλόξενοι και φιλοπρόοδοι, καθώς και στο τρόπο που αντιμετωπίζουν τα μεγάλα θέματα –προβλήματα του τόπου πάντα μονιασμένοι και ενωμένοι. Στη συνέχεια με αφορμή την 5η γιορτή του τοπικού προϊόντος, της πατάτας, εξήρε τη θρεπτική αξία της πατάτας Διδύμων και την απαράμιλλη νοστιμιά της. Δήλωσε τέλος ξεχωριστή ικανοποίηση από την συμμετοχή όλων των κατοίκων στην προετοιμασία και τέλεση της γιορτής, που στηρίχθηκε κυρίως στην εθελοντική προσφορά των μελών και των φίλων της ένωσης Προσώπων του Λαογραφικού Ομίλου του χωριού, και την μικρή συνδρομή του Δήμου Ερμιονίδας.
Ο Λαογραφικός Ομιλος απαρτίζεται αποκλειστικά από γυναίκες ,το κύριο χαρακτηριστικό των μελών του είναι η μεθοδικότητα, η προθυμία, η οργάνωση, και ο συντονισμός, στοιχεία που όπως σημείωσε ο Βουλευτής, εξασφάλισαν και την επιτυχία της 5ης Γιορτής Πατάτας.
Στόχος της Γιορτής αυτής είναι ταυτόχρονα η προβολή της πατάτας των Διδύμων, η διατήρηση των παραδόσεων και των εθίμων και φυσικά αφορμή για γλέντι και διασκέδαση.
Η Ερασιτεχνική Χορωδία Γυναικών Διδύμων Αργολίδας, τραγούδησαν με την καρδιά τους, παραδοσιακά, παμπάλαια δημοτικά ξεχασμένα τραγούδια αλλοτινών εποχών.
Η επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο που φιλοξενούσε την γιορτή, ήταν μια ευχάριστη έκπληξη. Το Μουσείο αποτελεί το αληθινό θησαυροφυλάκιο των Διδύμων, αφού διασώζει κομμάτια της ιστορίας και της καθημερινής ζωής των Διδυμιωτών. Αποτελεί ένα από τα πιο όμορφα Λαογραφικά Μουσεία της περιοχής μας, που έγινε με εθελοντικό κόπο και προσφορές κάποιων ανθρώπων που αγαπούν το χωριό τους και τα μέρη μας. Τα εγκαίνια έγιναν 24 Ιουνίου του 2013. Είναι ένα καλοστημένο, μικρό αλλά πανέμορφο και ενδιαφέρον Λαογραφικό Μουσείο. Αντικείμενα απλής καθημερινής χρήσης, αλλά και ιδιαίτερες στολές, νυφικά και έπιπλα από προηγούμενους αιώνες, διακοσμούν τις αίθουσες.
Η 4η Γιορτή Πατάτας έκλεισε με επιτυχία γλέντι και χορούς.
Ο Επόμενος στόχος των Διδυμιωτών πήρε ήδη σειρά, είναι Γιορτή της αυτοφυούς Τουλίπας που γίνεται στα όμορφα λιβάδια άγριας τουλίπας κάθε άνοιξη, ακριβώς κάτω από την σκιά του βουνού Δίδυμο, που αποτελεί ένα από τα κορυφαία αναρριχητικά πεδία στην Ελλάδα. Εύκολη πρόσβαση, καταπληκτικός βράχος, εξαιρετική θέα και πολύ ευχάριστο κλίμα για αναρρίχηση ακόμα και τις καλοκαιρινές μέρες. Το πεδίο βρίσκεται στην κορυφή του βουνού, σε υψόμετρο 1100 μέτρων. Απίστευτες οι ομορφιές της Ελλάδας, μέσα σ΄αυτές είναι και τα παραδοσιακά χωριά της, με τις γιορτές και τα καλοκαιρινά πανηγύρια τους.