Κλοπές καλωδίων & μετασχηματιστών, ένα θέμα ταμπού (γράφει ο Κ. Καραμπής)

 

Γράφει ο Κώστας Π. Καραμπής,

σύμβουλος Τοπικής Κοινότητας Ανυφίου, Δήμου Ναυπλιέων

 

Τον τελευταίο καιρό, πληθαίνουν τα κρούσματα των κλοπών, στα καλώδια ρεύματος των αντλητικών συστημάτων της περιοχής.

 

Είναι τόσο συχνά αυτά τα φαινόμενα; που ο αγρότης προτού της όποιας άλλης εργασίας του, κάθε πρωί επιθεωρεί τις εγκαταστάσεις του ώστε να διαπιστώσει αν έχει γίνει θύμα της κατάστασης. Υπάρχουν δε πολίτες, οι οποίοι έχουν πληγεί αρκετές φορές,μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα λχ και 5 φορές μέσα σε 60 μέρες.

 

Η παραβατική αυτή κατάσταση,αποτελεί μάστιγα, ενώ επιβαρύνει εκτός του κρατικού προϋπολογισμού& εν γένει τις τοπικές οικονομίες και κάνω χρήση του πληθυντικού, διότι ως ενέργεια, είναι ικανή να καταστρέψει την παραγωγή, η οποία και αποτελεί τον κινητήριο μοχλό ανάπτυξης και λειτουργίας της περιοχής.

 

Αξίζει εδώ να σημειωθεί,το τι συμβαίνει σε κάποιον, από τη στιγμή που διαπιστώνει ότι έχει πέσει θύμα κακόβουλων ενεργειών: αναφέρει το γεγονός στη ΔΕΗ, γίνεται μια υπηρεσιακή αυτοψία & κατόπιν,ακολουθεί μια περίοδος αναμονής δια την επισκευή, η οποία μπορεί να έχει διάρκεια από 3 έως και 30 μέρες-η αναμονή αυτή, οφείλεται στην έλλειψη καλωδίων λόγω της πληθώρας των περιστατικών-ειδικά αυτή την εποχή, η αναμονή διαρκεί από 10 μέρες+.

 

Οι πολίτες πλέον, βρίσκονται σε απόγνωση. Η απόγνωση αυτή, φαίνεται έκδηλη στις καθημερινές συζητήσεις στους καφενέδες περί αυτού το θέματος, ενώ η αγωνιά κορυφώνεται, όταν διαπιστώνουμε ως πολίτες,τη σιωπή που κυριαρχεί,τη γενική αδράνεια από πλευράς πολιτείας, και κάθε άλλου υπεύθυνου. Εδώ έχουν θέση κάποια ερωτήματα: Ποιες οι τοποθετήσεις των ΟΤΑ στο συγκεκριμένο αυτό θέμα; Ποιες οι πιέσεις οι οποίες ασκούνται ή ασκήθηκαν από μέρους των όσων εκπροσωπούν (αγροτικοί συνεταιρισμοί, ενώσεις αυτών και ομάδες) τον παραγωγό; Γιατί η ΔΕΗ δεν προμηθεύεται το κατάλληλο υλικό στις αποθήκες της; προκειμένου να γίνεται η άμεση επιδιόρθωση;

 

Φρονώ, ότι εκεί που έχει φτάσει το πράγμα, θα πρέπει η πολιτεία να λάβει αυστηρά μέτρα προστασίας του παραγωγού-και δεν λέω αυστηρότερα- διότι η πολιτεία είναι φαινομενικά ανύπαρκτη. Θα πρέπει λοιπόν, αν υπάρχει οργανωμένο κράτος, να τιθασεύσει την μαφία του χαλκού-με τρόπους; ίσως ελέγχου της διάθεσης του μετάλλου.

 

Στην όλη αυτή κατάσταση; Άπαντες έχουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν, από αυτές δεν απαλλασσόμαστε ούτε οι πολίτες. Και το λέω αυτό με σιγουριά, διότι το θέμα με είχε απασχολήσει εντόνως και είχα ειδικά ασχοληθεί, ως πρόεδρος της Τ.Κ. Ανυφίου, με το θέμα των κλοπών των μετάλλων στη περιοχή. Είχα συγκαλέσει συνέλευση των κατοίκων, με καλεσμένους την εισαγγελία Ναυπλίου και τον διοικητή της αστυνομικής διεύθυνσης Αργολίδας-από τους οποίους στη συνέλευση παρευρέθηκε μόνο ο δεύτερος. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, μας κοινοποιήθηκε μέσα από επίσημα στοιχεία, ότι ο πολίτης αν και έχει πέσει θύμα κλοπής (μικρής η μεγάλης ΔΕΝ έχει σημασία) δεν έχει φτάσει έστω, στο στάδιο καταγραφής του περιστατικού. Όλο αυτό, έχει ως αποτέλεσμα, η περιοχή να φαίνεται άνευ παραβατικότητας,πράγμα το οποίο σε καμία περίπτωση δεν ισχύει. Θα πρέπει λοιπόν,άπαντες! να φτάνουμε στο στάδιο της καταγγελίας,τουλάχιστον! ώστε να αποδειχτεί το μέγεθος του προβλήματος και αναλόγως να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα πρόληψης ή καταστολής. Πάραυτα, η Τ.Κ. Ανυφίου έχει μεριμνήσει, ώστε να καλύψει τα κενά τα οποία δημιουργούνται από τις δικαιολογημένες φοβίες του πολίτη στο να συγκρουστεί με τη ‘’μαφία’’, και έχει ζητήσει τη συγκρότηση ΤΣΠΠ (τοπικό συμβούλιο πρόληψης της παραβατικότητας) πράγμα το οποίο, κακώς! ο δήμος Ναυπλιέων έχει αμελήσει να εκτελέσει.

 

Φρονώ, ότι ο πολίτης ίσως να πρέπει να στραφεί δικαστικά κατά της ΔΕΗ – τόσο για τη καθυστέρηση τέλεσης των εργασιών, όσο και για τα διαφυγόντα κέρδη από την απώλεια εισοδήματος, φυτικού κεφαλαίου κ.α. Δεν μπορεί ο πολίτης να είναι πάντα στο στόχαστρο-να βάλλεται από τις μνημονιακές πολιτικές οι οποίες τον έχουν εξουθενώσει οικονομικά, οι οποίες είναι τα βασικά αίτια της αναπηρίας πληρωμής των λογαριασμών της ΔΕΗ, και η ΔΕΗ από πλευρά της να έρχεται ευκόλως, και να κόβει το ρεύμα σε οικογένειες.Ενώ στον αντίποδα; βλέπουμε την υπεύθυνη ΔΕΗ, με τις σοβαρές της ευθύνες,να είναι υπό καθεστώς προστασίας.

 

Κωνσταντίνος Π. Καραμπής
Μ.Τ.Σ./Τ.Π της Τ.Κ. Ανυφίου

 

 

 

 

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πρόσφατα σχόλια