Η ξηρασία αποκαλύπτει μια παλιά DAKOTA στις Άλπεις!

 

Φωτογραφία:

Ο καύσωνας αποκαλύπτει το κουφάρι ενός αεροπλάνου που κατέπεσε το 1946 στα ελβετικά βουνά

 

Περίεργα καιρικά φαινόμενα σε ολόκληρο τον κόσμο! Η αύξηση της θερμοκρασίας λιώνει τους αιώνιους πάγους της Ανταρκτικής και δημιουργεί τεράστια προβλήματα ξηρασίας σε ολόκληρο τον κόσμο. Συνηθισμένοι σε εικόνες ξηρασίας από την Αφρική, μας κάνει εντύπωση ο πρόσφατος καύσωνας που «χτύπησε» την Ευρώπη και έκανε να λιώσουν ακόμη και τα χιόνια των Άλπεων! Ακόμη μεγαλύτερη εντύπωση μας κάνουν τα ευρήματα από το λιώσιμο του χιονιού όπως αυτό το κουφάρι του στρατιωτικού αεροπλάνου που αποκαλύπτεται στα 2.500 μέτρα. Όσοι γνωρίζουν από το στρατό τις ηρωικές «Ντακότες», τα αμερικάνικα μεταγωγικά που πέταγαν μέχρι πριν λίγα χρόνια ακόμη στους ελληνικούς αιθέρες, σίγουρα θα αισθανθούν δέος από το ρεπορτάζ που παρουσιάζει η βελγική γαλλόφωνη τηλεόραση RTBF.

 

Πριν 72 χρόνια κατά τη διάρκεια μιας χιονοθύελλας, ένα αμερικανικό αεροπλάνο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου κατέπεσε στις ελβετικές Άλπεις, στο Oberland της Βέρνης σε υψόμετρο 2500 μέτρων. Ο καύσωνας του φετινού καλοκαιριού έλιωσε τον παγετώνα του Gauli και αποκάλυψε τα κομμάτια του αεροπλάνου. «Είναι εντυπωσιακό να διαπιστώνεις πως τα τελευταία 70 χρόνια ο παγετώνας έσπασε το αεροπλάνο σε πολλά κομμάτια που έχουν διασπαρθεί στη μισή επιφάνεια του παγετώνα», εξηγεί ο PeterBrotschi, ειδικός στην αεροναυτική. Τα κομμάτια του αεροπλάνου βρίσκονται διασπαρμένα περίπου τρία χιλιόμετρα γύρω από το σημείο πρόσκρουσης. Τα φτερά και οι έλικες είναι πλέον ορατοί. Το 2012 τρεις ορειβάτες είχαν ήδη ανακαλύψει τον έλικα του Ντακότα C53.

 

Σώθηκαν!

 

Στις 19 Νοεμβρίου 1946, το αεροπλάνο είχε προορισμό την Πίζα της Ιταλίας. Μετέφερε υψηλόβαθμους αξιωματικούς του αμερικανικού στρατού. Τα τέσσερα μέλη του πληρώματος και οι οκτώ επιβαίνοντες είχαν διασωθεί έξι ημέρες μετά την πτώση του αεροσκάφους. «Είναι μια από τις πιο απίστευτες περιπτώσεις της ιστορίας της παγκόσμιας αεροπλοΐας. Ένα μεταγωγικό αεροπλάνο με ταχύτητα 280 χλμ την ώρα, συντρίβεται σε έναν παγετώνα χωρίς πολλές φθορές και κανένα θύμα, είναι μοναδικό», σημειώνει με θαυμασμό ο Ελβετός ειδικός.

 

Η αποκάλυψη θα φέρει κόσμο στον παγετώνα. Αυτό τουλάχιστον ελπίζει η Franzi Voltobel, φύλακας σε επιτόπιο καταφύγιο. Ελπίζει πως τα κομμάτια που βρέθηκαν θα μείνουν εκεί. «Θα ήταν λυπηρό να τα μεταφέρουν γιατί είναι μια συναρπαστική ιστορία. Οι άνθρωποι θέλουν να τα δουν στον παγετώνα και κάθε εβδομάδα ανακαλύπτονται και νέα κομμάτια».

 

Πραγματικά συναρπαστική ιστορία που θα έχει συνέχεια τόσο αρχειακή όσο και τουριστική! Μένει να διαπιστώσουμε αν η ζηλευτή περιβαλλοντική φροντίδα που επιδεικνύουν οι Ελβετοί θα επιτρέψει να αναπτυχθεί τουριστικό ρεύμα στον παγετώνα του Gauli. Εμείς πάντως σας ταξιδεύουμε μέσα από τα βίντεο αρχείων για τη διάσωση των αξιωματικών και του πληρώματος καθώς και για την πρόσφατη αποκάλυψη της παλιάς αμερικάνικης Ντακότας!

(Γιώργος Κόνδης)

 

 

 

 

 

 

Share
Από τα
argolika.gr

Πρόσφατα

Ο …πρωτάρης Παναργειακός – Iστορικές στιγμές των «Λύκων»

Ο ...πρωτάρης Παναργειακός - Iστορικές στιγμές των «Λύκων» (έρευνα του Κυριάκου Παναγιωτόπουλου) Μια ιδιαίτερα αξιόλογη…

2 ώρες πριν

Κηδεία Κωνσταντίνου Σχοινοχωρίτη

Κηδεία Κωνσταντίνου Σχοινοχωρίτη Τον αγαπημένο μας μπαμπά, παππού, προ-παππού ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΣΧΟΙΝΟΧΩΡΙΤΗ του Δημητρίου, ετών 90,…

3 ώρες πριν

6 Μαΐου: Ποιοι γιορτάζουν – Κάποια γεγονότα σαν σήμερα

6 Μαΐου: γεγονότα σαν σήμερα Εικόνες: Η σφαγή των προξένων στη Θεσσαλονίκη, συγκρούσεις κατά τη…

14 ώρες πριν

Εντυπωσιακό το “κάψιμο του Ιούδα” στο Τόλο Αργολίδας

Το "κάψιμο του Ιούδα" στο Τόλο Αργολίδας Το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα πραγματοποιήθηκε για…

17 ώρες πριν

Πασχαλινές ευχές από τον γεωπόνο Αναστάσιο Πλατή

Πασχαλινές ευχές από τον Αναστάσιο Πλατή Χριστός Ανέστη! Εύχομαι το Φως της Ανάστασης να φωτίζει…

22 ώρες πριν

Κάηκαν ΙΧ, τρακτέρ, αγροτικά μηχανήματα στο Τρίστρατο Άργους

Κάηκαν ΙΧ και τρακτέρ στο Τρίστρατο Άργους Πυρκαγιά εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής του Πάσχα…

23 ώρες πριν