Βγαλμένο μέσα από τα βάθη των αιώνων, φρουρός στον τόπο εκείνο για ν’ αποδιώχνει τα πνεύματα της καταστροφής ή και φτασμένο εκεί μέσα από πολυδαίδαλες διαδρομές (ποιος ξέρει;) της ιστορίας των ανθρώπων⸱ αρχέγονη μορφή προγόνων που στέκει ασάλευτη να θυμίζει την ύπαρξη της κοινότητας από τα σκοτάδια του χρόνου⸱ ειδώλιο προϊστορικής κοινότητας που άντεξε στις αντίξοες συνθήκες της φύσης για να βρεθεί τυχαία και ν’ αντικρίσει, αιώνες μετά, τα πρόσωπα ανθρώπων μιας σύγχρονης κοινότητας που έφτασαν εκεί για να το θαυμάσουν.
Θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα αρχαιολογικής ανασκαφής, αλλά το «λατρευτικό είδωλο», όπως το αποκάλεσε ο καλλιτέχνης, δεν είναι παρά τυχαίο εύρημα, πέτρα από κορφιά σπιτιού του αργειακού βάλτου, που της έδωσε μορφή σκαλίζοντας πάνω της αρχέγονα χαρακτηριστικά που μόνο η φαντασία και η καλλιτεχνική ευαισθησία θα μπορούσε να δώσει. Μου έκανε τόση εντύπωση η μορφή αυτή, που βρίσκω άδικη την τοποθέτησή της με τα υπόλοιπα εκθέματα και όχι στο κέντρο ή την είσοδο της ιστορικής αίθουσας, προγονική μορφή φύλακας από τα κακά πνεύματα. Αυτό όμως είναι προσωπική άποψη διαφορετική από τη λογική με την οποία ο Κ.Δημούλης οργάνωσε την έκθεση των έργων του «με χρώμα, μάρμαρο και ξύλο».
Εξάλλου δεν είναι η πρώτη! Ο Κ. Δημούλης έχει ήδη παρουσιάσει τα έργα του σε πολλές εκθέσεις από το 2016. Αποτελεί μια εξαιρετική περίπτωση πηγαίου δημιουργού που κινείται ανάμεσα στην παράδοση και τη σύγχρονη έκφραση της καλλιτεχνικής δημιουργίας στη ζωγραφική και τη γλυπτική. Πηγή έμπνευσης είναι η ίδια η ζωή στην πορεία της οποίας ανακάλυψε ενδιαφέροντα και καλλιέργησε ευαισθησίες. Ο ίδιος σημειώνει στον κατάλογο της έκθεσης : «Μπορεί να είχα εμπόδια στη ζωή μου αλλά βρήκα την εσωτερική δύναμη να αναπτύξω τις καλλιτεχνικές μου ευαισθησίες και να ανακαλύψω διάφορες τεχνικές έκφρασής τους. Κάθε στόχος μου είναι μια καλλιτεχνική εγρήγορση να δημιουργήσω εκ νέου».
Με αυτή την πηγαία δημιουργικότητα, ο Κ. Δημούλης δίνει μορφή και πνεύμα μετατρέποντας τυχαία ευρήματα σε έργα τέχνης. Κάθε έργο του έχει τη δική του ιστορία που δύσκολα αντιλαμβάνεται ο επισκέπτης αν δεν συζητήσει με τον ίδιο τον καλλιτέχνη. Παρουσιάζει με καμάρι ένα δίκορφο κυπαρίσσι που έχει μετατρέψει σε τραπέζι με την προσθήκη γυαλιού και που το διέσωσε σε περιοχή όπου συνεργείο εκτελούσε εργασίες κοπής καμένων δέντρων. Παρά την αρχική ατυχία του, το κυπαρίσσι στάθηκε τυχερό να βρεθεί τελικά στο επίκεντρο μιας καλλιτεχνικής έκφρασης και, αποφεύγοντας την παροδικά θλιμμένη ματιά περαστικών από την καμένη περιοχή, να χαίρεται το θαυμασμό που προκαλεί η νέα δημιουργική παρουσία του.
Ο Κ. Δημούλης αντλεί παραδείγματα και εικόνες από την καθημερινότητα και τα μετατρέπει δημιουργικά σε έργα που αντανακλούν την προσωπικότητα και την αγάπη του για την καλλιτεχνία. Αποτελεί μέλος μιας κοινότητας ανθρώπων που παλεύουν να δώσουν νόημα σε μια καθημερινότητα της ομοιομορφίας και της ρουτίνας και αυτό δημιουργεί, με τη σειρά του, έναν τεράστιο πλούτο για την κοινωνία μας. Εξάλλου και μόνο η ύπαρξη απλών ανθρώπων που κατορθώνουν να δημιουργούν σε τόσο δύσκολα πεδία, είναι στοιχείο παρήγορο για την ανάταση των βομβαρδισμένων (υπο)πολιτισμικά κοινωνιών μας.Όπως τόνισε και ο Πρόεδρος του Προοδευτικού Συλλόγου Ναυπλίου «Ο Παλαμήδης», Θεοδόσης Σπαντιδέας στα εγκαίνια της έκθεσης, αυτή η πολύχρονη δημιουργία «ανήκει εξ ολοκλήρου στον Κωνσταντίνο Δημούλη. Όμως, τα εκθέματα από την στιγμή που παρουσιάζονται στο κοινό ανήκουν σε όλους μας. Και, ακόμα περισσότερο, στο μυαλό καθενός από τους επισκέπτες ανήκουν οι προεκτάσεις που μπορεί να γεννηθούν από την μελέτη των έργων».
Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 20 Αυγούστου 2018 και δέχεται το κοινό από τις 20:00 έως τις 23:00 στο Βουλευτικό Ναυπλίου. Αξίζει να τη δείτε και να συζητήσετε με τον Κ.Δημούλη για τις εμπειρίες του, τις προσπάθειές του, την αγάπη του για την καλλιτεχνία. Αξίζει να σημειώσω πως ο είναι δημότης Ναυπλίου και μέλος του Προοδευτικού Συλλόγου Ναυπλίου «Παλαμήδης» και επομένως, τόσο ο Δήμος όσο και ο Σύλλογος «Παλαμήδης» αγκαλιάζουν, στηρίζουν και αναδεικνύουν το έργο του Κ.Δημούλη.