Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Εταιρεία Ανάδειξης Πολιτιστικής Κληρονομιάς Αργολίδας: Θα ακουστεί μια συγγνώμη δια στόματος κυβερνητικού παράγοντα;

 

Άρθρο της προέδρου της Εταιρείας Ανάδειξης Πολιτιστικής Κληρονομιάς Αργολίδας

Κωνσταντίνας Ρετσινά για τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική

 

 

Αδιάκοπη η προσπάθεια των αρμοδίων οργάνων, θεσμών, κράτους, πολιτείας, να μας πείσουν ότι όλα έγιναν όπως έπρεπε, ότι υπήρξε ορθή αντιμετώπιση ενός φαινομένου, το οποίο ήταν αναμενόμενο να προκύψει, τη στιγμή που η άσκηση της Π.Υ. για φωτιά στην Πεντέλη, λειτούργησε σαν “προεκπληρούμενη προφητεία”.., με άσχημη, θλιβερή κι επονείδιστη έκβαση.

 

Ας αναλογιστούμε τώρα, ο καθένας ξεχωριστά και φορώντας το μανδύα της προσωπικής του ιδιότητας, ως πολίτης, πολιτικός, εκπρόσωπος φορέα, ως μεγαλόσχημος, ας δούμε την πραγματικότητα και να απαντηθούν τα ερωτήματα των οικογενειών που έχασαν προσφιλή πρόσωπα, των παιδιών που δεν πρόλαβαν την επόμενη σχολική χρονιά, των ανθρώπων που δεν επέστρεψαν ποτέ από τις διακοπές τους, των μανάδων που έχασαν τα παιδιά τους, εκείνων που έχασαν την περιουσία τους, τους μόχθους μιας ζωής μέσα σε ένα απόγευμα.

 

Είναι πολύ “βαρύ” το περιστατικό και χρήζει απαντήσεων, ανάληψης ευθυνών, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό. Απαιτείται πραγματική ανάληψη ευθύνης και όχι κορώνες και φανφαρολογίες.

 

Μέχρι ώρας, “πομφόλυγες και φληναφήματα” γεμίζουν τις στήλες των ΜΜΕ, προερχόμενα από τα στόματα των επαϊόντων.

 

Βρίθει το διαδίκτυο από συλλυπητήριες ανακοινώσεις.

 

Συγκινητική η ευαισθητοποίηση του πολιτικού κόσμου!!! ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ!!!

 

Και δυστυχώς διαπιστώνουμε τη θλιβερή πραγματικότητα, τη διάλυση του κοινωνικού ιστού της χώρας, τη μετάλλαξη των κοινωνικών δομών, σε σημείο τέτοιο που κανείς μας δεν αντιδρά, κανείς δεν ζητάει τις απαντήσεις και την τιμωρία των υπαίτιων της τραγωδίας..μιας ακόμη τραγωδίας!

 

Αξιόλογη βέβαια, σημαντική και καθοριστική, υπήρξε η βοήθεια που κατέφθασε στα σημεία του περιστατικού, από όλες τις περιοχές της Ελλάδας και ήταν απόδειξη της αλληλεγγύης, η οποία εξακολουθεί να διακρίνει το μεγαλύτερο ποσοστό των απλών πολιτών, των Ελλήνων, σαν στάση ζωής.
Έχασε τη ζωή του κόσμος στη Μάνδρα, κάηκαν και πνίγηκαν άνθρωποι στο Μάτι, καταστράφηκαν περιουσίες στο Μαρούσι… Και… “φταίνε μόνο οι πολίτες”!!

 

Ένας πολιτικός που τιμά την ιδιότητά του ως εκλεγμένος, δεν υπάρχει για να μας ενημερώσει;
ΠΟΥ βρίκονταν όλοι όσοι παρακολούθησαν και χειροκρότησαν την άσκηση και μάλιστα σε ρεαλιστικές συνθήκες, επί των διαδικασιών και των επιχειρησιακών ενεργειών, οι οποίες εφαρμόζονται στην αντιμετώπιση των συμβάντων εξαιτίας δασικών πυρκαγιών, στην Πεντέλη κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς;

 

ΠΟΥ βρίσκονταν όλοι όσοι συνεχάρησαν τους αρμοδίους για το υψηλό επίπεδο ετοιμότητας του μηχανισμού δασοπυρόσβεσης και αξιολόγησαν θετικά την αποτελεσματικότητά του, τον προσανατολισμό των υπηρεσιών, στη μείωση του χρόνου ανταπόκρισης καθώς και τη βελτιστοποίηση της συνεργασίας των εμπλεκόμενων φορέων στη δασοπυρόσβεση;

 

Επιβεβαιώθηκαν ακόμη και τα πιο δυσοίωνα σενάρια! Ο αριθμός των νεκρών είναι απίστευτα μεγάλος, σε θρίλερ καταλήγει η αναζήτηση και η αναγνώριση των θυμάτων της πύρινης λαίλαπας..όσων αναγνωρίζονται βέβαια, γιατί ακόμη και η συγκεκριμένη μακάβρια διαδικασία είναι δύσκολο να ολοκληρωθεί λόγω της απανθράκωσης που έχουν υποστεί οι σωροί.

 

Θα ακουστεί μια συγγνώμη δια στόματος κυβερνητικού παράγοντα;

 

Θα παραιτηθεί κανείς αναγνωρίζοντας ότι δεν μπορεί να ανταπεξέλθει, κάτω από το βάρος οποιουδήποτε σοβαρού περιστατικού;

 

Θα απολογηθεί κάποιος για το ότι οι αρχές ήταν τραγικά απροετοίμαστες, για να αντιμετωπίσουν το περιστατικό;

 

Ο Δημήτρης Σταθόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Πυροσβεστών, επισημαίνει σε δηλώσεις του στη βρετανική εφημερίδα Observer, ότι: «Η κυβέρνηση μπορεί να λέει ότι δεν έγιναν σοβαρά επιχειρησιακά σφάλατα, αλλά αυτό που δεν λέει είναι ότι έγιναν χιλιάδες μικρά λάθη. Κι όλα αυτά τα λάθη δημιουργήσαν το μεγάλο λάθος και γι’ αυτό είχαμε έναν τέτοιο άνευ προηγουμένου αριθμό θανάτων»

 

Τι έγινε και τι θα έπρεπε να γίνει;

 

Η έκβαση της κατάσβεσης μιας πυρκαγιάς κρίνεται πάντα από την αρχική επέμβαση. Οι Γάλλοι πυροσβέστες λένε χαρακτηριστικά ότι «το πρώτο λεπτό η πυρκαγιά σβήνεται με ένα ποτήρι νερό, το δεύτερο λεπτό με έναν κουβά νερό, το τρίτο λεπτό με μια δεξαμενή νερό, μετά κάνουμε ό,τι μπορούμε».

 

Με άλλα λόγια, η Πολιτική Προστασία πρέπει να προβλέπει την εξέλιξη της πυρκαγιάς και με βάση αυτή την πρόβλεψη να κατανέμει τα διαθέσιμα μέσα. Εάν περιμένουμε να αλλάξει η διεύθυνση του ανέμου και να ξεφύγει η πυρκαγιά του ελέγχου προκειμένου να σταλούν ενισχύσεις σε ένα μέτωπο, είναι ήδη αργά. Οι διαδικασίες κλιμάκωσης της επέμβασης πρέπει να επιταχύνονται σε τέτοια συμβάντα. Το αυτό ισχύει και για τη λήψη απόφασης για την εκκένωση περιοχών που βρίσκονται σε κίνδυνο. Δεν πρέπει να περιμένουμε να φτάσει η πυρκαγιά στις αυλές των σπιτιών για να δοθεί η εντολή για εκκένωση. Πρέπει να υπάρχουν σχέδια εκκένωσης που να λαμβάνουν υπόψη τον χρόνο εκκένωσης ως συνάρτηση των διαθέσιμων πόρων και της κίνησης στο εθνικό και δευτερεύον οδικό δίκτυο.

 

Έσβησε νωρίς το καλοκαίρι στην Ελλάδα μαζί με τα χαμόγελα των παιδιών, των οικογενειών, των ανθρώπων που χάθηκαν.. και της ελπίδας.

 

Ανάβουμε καντήλια τώρα στα σημεία που άφησαν την τελευταία τους πνοή, αφήνουμε λουλούδια και θρηνούμε κάνοντας τον θλιβερό απολογισμό και διαπιστώνοντας την ανεπάρκειά μας.

 

Ευθύνη σημαίνει:
*οι υποχρεώσεις που προκύπτουν από μια θέση που κατέχει κάποιος ή μια ιδιότητα που έχει
*η υποχρέωση εκπλήρωσης των καθηκόντων και λογοδοσίας ή απολογίας για τις σχετικές ενέργειες
*αρμοδιότητα
*υπαιτιότητα, ενοχή

 

Για το Δ.Σ. και τα μέλη της
“Εταιρείας Ανάδειξης Πολιτιστικής Κληρονομιάς Αργολίδας”

Η πρόεδρος
Κωνσταντίνα Ρετσινά

 

 

 

 

     
4 Σχόλια
 • Avatar
  Ανώνυμος 30 Ιουλίου 2018

  Θα ήταν ίσως πιο χρήσιμο από σας να πάτε στη περιοχή που κάηκε και να αναδείξετε την πολιτιστική κληρονομιά της και να αφήσετε τη πολική στους Κούληδες και τις Φόφηδες.

  3

  0
 • Avatar
  Ανώνυμος 30 Ιουλίου 2018

  Αλεξη παραιτησου δεν στο ζηταει μονο ο Μητσοτακης και η Φωφη αλλά και η Ρετσινα

  3

  0
 • Avatar
  Ανώνυμος 30 Ιουλίου 2018

  Τι “Εταιρεία Ανάδειξης Πολιτιστικής Κληρονομιάς Αργολίδας” και κουραφέξαλα? Θα ήταν πιο τιμιο να λέγεστε “Κυριάκο ζούμε πρωθυπουργό να σε δούμε”

  4

  0
 • Avatar
  Μιλάνε όλοι... 30 Ιουλίου 2018

  Έχοντας όλους κι όλους δύο μήνες ύπαρξης και έχοντας διοργανώσει μία και μόνο εκδήλωση, η Εταιρεία Ανάδειξης Πολιτιστικής Κληρονομιάς Αργολίδας είπε να μπει “δυναμικά” στα δρώμενα όχι μόνο της πολιτιστικής κληρονομιάς της Αργολίδας αλλά και να κάνει κριτική για τις φωτιές.

  Με καταγγελτικό λόγο η κυρία Πρόεδρος είπε να μιμηθεί τους θεσμικούς εκπροσώπους του κόμματός της της Νέας Δημοκρατίας και να κάνει αντιπολίτευση. Έχει κάθε λόγο να μιλά, αφού κατέχει μια τόσο σημαντική θέση: Αφού ασχολείται με την κληρονομιά της Αργολίδας ας κάνει κι ένα βήμα παραπέρα… Μόνο ο Καμπόσος δηλαδή θα είναι πανελλήνιος;

  Τώρα αν τη δείτε σε ψηφοδέλτιο στις προσεχείς τοπικές εκλογές μην απορήσετε. Η κριτική στην κυβέρνηση για τις πυρκαγιές (χωρίς να μιλήσουμε για τα αίσχη των προηγούμενων) σε συνδυασμό με την προεδρία μιας “πολιτιστικής” εταιρείας (ο όρος “συλλογος” είναι πολύ ταπεινός για να χρησιμοποιηθεί) είναι ένας τρόπος να χτίσει κάποιος πολιτική καριέρα!!!

  6

  0

POST A COMMENT

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

error: Περιεχόμενο που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα.