Πολιτισμός

Φτωχότερη πολιτιστικά η Ερμιονίδα: Πέθανε ο μαέστρος Τάκης Μανιάτης

 

Θλίψη επικρατεί στην Ερμιονίδα για τον πρόωρο και απροσδόκητο θάνατο του μαέστρου Τάκη Μανιάτη ο οποίος για τρεις δεκαετίες ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής όλων των τμημάτων του Μουσικού Συλλόγου Ερμιόνης.

 

Ο Τάκης Μανιάτης με τις μουσικές του γνώσεις αλλά και το ήθος του ήταν ο πρωτεργάτης για την ανάπτυξη της μουσικής παιδείας και την προώθηση του πολιτισμού στην Ερμιονίδα…

 

Η νεκρώσιμος ακολουθία θα γίνει τη Δευτέρα (11 πμ) στον Άγιο Ιωάννη Κρανιδίου.

 

 

 

Η μουσική πορεία του Τάκη Μανιάτη

 

Γεννήθηκε στο Κρανίδι, όπου παρέμεινε μέχρι την ηλικία των 15 χρόνων. Σε αυτό το διάστημα μαθήτευσε, από την προσχολική ηλικία, στον πρωτοψάλτη πατέρα του Φραγκίσκο και αργότερα στο θείο του πρωτοψάλτη Ελισσαίο Μανιάτη. Σε μικρή ηλικία επίσης, ξεκίνησε μαθήματα κιθάρας στον κιθαρίστα Πέτρο Καράση.

 

 

Μετά την εισαγωγή του στο Λύκειο, μετακομίζει στην Αθήνα. Εκεί εγγράφεται μαθητής στο Εθνικό Ωδείο. Σπουδάζει πιάνο με την Ρένα Ανδρέου, κλασικό τραγούδι και αγωγή λόγου με την Καίτη Παπαλεξοπούλου, χορωδία και διεύθυνση χορωδίας με τον Σπύρο Κλάψη και θεωρητικά και ανώτερα θεωρητικά με τον Γιώργο Καμπανά.

 

Το διάστημα 1985-1987 διδάσκει και διευθύνει τη χορωδία του Πολεμικού Ναυτικού, κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας. Το 1988 επιστρέφει στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το Κρανίδι. Αρχίζει να διδάσκει τη μουσική από τότε μέχρι σήμερα σε πλήθος μαθητών, δίνοντας την ευκαιρία σε αυτούς να προσεγγίσουν τη μουσική τέχνη μέσα από τη σπουδή της, γεγονός άγνωστο μέχρι τότε στον τόπο αυτό. Πολλοί από αυτούς ασχολούνται σήμερα επαγγελματικά με τη μουσική. Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα δημιουργεί ορχήστρες και πραγματοποιεί συναυλίες πολυθεματικού μουσικού περιεχομένου σε πολιτιστικές εκδηλώσεις της ευρύτερης επαρχίας.

 

 

Από το 1989 έως το 1991 προσλαμβάνεται από τον σύλλογο γονέων του Δημοτικού σχολείου Πορτοχελίου και διδάσκει μουσική σε μαθητές του σχολείου. Από το 1990 έως και σήμερα αναλαμβάνει τη θέση του Διευθυντή στη Χορωδία Ερμιόνης και τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή στο Μουσικό Σύλλογο Ερμιόνης όπου ανήκει το φωνητικό σύνολο. Στο Μ.Σ.Ε. εκτός της χορωδίας δημιουργεί παιδική χορωδία, με την οποία έχει εμφανιστεί σε πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 και σε δεκάδες συναυλίες. Παράλληλα στον ίδιο σύλλογο διδάσκει και διευθύνει «μαντολινάτα».

 

 

Από το 1996 έως και το 2003 αναλαμβάνει την καλλιτεχνική διεύθυνση του Μουσικού συλλόγου Σπετσών όπου ιδρύει μικτή και παιδική χορωδία, με τις οποίες πραγματοποιεί πρωτότυπες εκδηλώσεις λόγου και μουσικής. Διευθύνοντας τη μικτή χορωδία Ερμιόνης έχει δώσει δεκάδες συναυλίες σε όλες σχεδόν τις ελληνικές πόλεις και στο εξωτερικό. Στην ΕΡΑ3 έχει παρουσιάσει χορωδιακά τραγούδια στην εκπομπή της Ράνιας Βισβάρδη «Ελληνικές χορωδίες». Από το 1992 έχει την καλλιτεχνική διεύθυνση του χορωδιακού φεστιβάλ Ερμιόνης. Έχει συνεργαστεί σε συμπαραγωγές έργων ορχήστρας και χορωδίας με τους αρχιμουσικούς Μιλτιάδη Καρύδη, στον οποίο μαθήτευσε στην ερμηνεία και διεύθυνση μουσικού έργου, Δημήτρη Αγραφιώτη, Μύρωνα Μιχαηλίδη, Βασίλη Μακρίδη, Πέτρο Πρόκο και Αλέξανδρο Χαλάψη.

 

Ως σολίστ (βαρύτονος) έχει ερμηνεύσει έργα Σούμπερτ, Χαίντελ, Σκαρλάτι, Καλομοίρη, Μακρίδη και δικές του συνθέσεις.

 

 

Συνθετικό – Συγγραφικό έργο

 

Έχει συνθέσει:
Το ιστορικό ορατόριο με τίτλο «Η ναυμαχία των Σπετσών» σε ποίηση Γιώργου Σταματίου. Το έργο παρουσιάστηκες τις χρονιές 1999, 2000, 2001 στις Σπέτσες σε συνεργασία με την ορχήστρα «Βίος», τις χορωδίες Ερμιόνης, Σπετσών, το χορωδιακό εργαστήρι Νίκαιας και Σολίστ, υπό τη Διεύθυνση του Αλέξανδρου Χαλάψη.
Το Ορατόριο “Ερχόμενος ο Κύριος προς το εκούσιον πάθος”. Έργο το οποίο παρουσιάστηκε στον Ι.Ν. Εσταυρωμένου Αιγάλεω το 2003 με χορωδιακό σύνολο μελών της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Κουιντέτο εγχόρδων και αφηγητή τον ηθοποιό Χρήστο Τσάγκα, υπό τη διεύθυνση του συνθέτη.
Το μιούζικαλ “Η ωραία Κοιμωμένη” σε λιμπρέτο Σαράντη Αλιβιζάτου.
Το μιούζικαλ “Φως Χριστουγέννων” σε λιμπρέτο Σαράντη Αλιβιζάτου.
Τη μουσική για τα Θεατρικά έργα: “Λεωφορείο ο πόθος”, “Τρωάδες”, “Σιγά τα αίματα” και “Ικέτιδες” του Αισχύλου, παραγωγές του Θεατρικού Ομίλου Ερμιονίδας.
Δύο πρωτότυπες συνθέσεις για πιάνο.
Χορωδιακά τραγούδια.

 

Έχει εναρμονίσει και ενορχηστρώσει πολλά τραγούδια ελλήνων συνθετών και παραδοσιακά τραγούδια.

 

Έχει συγγράψει:
Βοηθήματα θεωρίας της μουσικής και το βιβλίο “Η Τέχνη της Χορωδίας” εκδόσεις Φ. Νάκας.

 

Έχει τιμηθεί για την προσφορά του στον πολιτισμό από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αργολίδας και το Δήμο Ερμιονίδας.

 

 

 

 

 

 

Share
Από τα
argolika.gr

Πρόσφατα

4 Μαΐου: Ποιοι γιορτάζουν – Κάποια γεγονότα σαν σήμερα

4 Μαΐου: γεγονότα σαν σήμερα Εικόνες: H Γ΄Σύνοδος στο Τολέδο όπου εισάγεται στο Σύμβολο της…

50 λεπτά πριν

ΕΑΑΣ Ναυπλίου: Συλλυπητήρια για το θάνατο του αντιστράτηγου ε.α. Ανάργυρου Αντωνόπουλου

Ανακοίνωση του παραρτήματος Ναυπλίου της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (ΕΑΑΣ) Τα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου…

4 ώρες πριν

Εναλλακτική μαγειρίτσα με μοσχάρι (βίντεο)

Ο Τίμος Ζαχαράτος ετοιμάζει και μας προτείνει μαγειρίτσα με μοσχάρι. Υλικά: 1 κιλό μοσχάρι σπάλα…

5 ώρες πριν

Από την Αργολίδα ο νικητής των 100.000 ευρώ στο “Σκρατς”

Από την Αργολίδα ο νικητής των 100.000 ευρώ στο "Σκρατς" Κέρδη άνω των 2,3 εκατ.…

5 ώρες πριν

Φιλοζωική Ομάδα Ναυπλίου: Πριν ρίξεις φέτος βαρελότα στην Ανάσταση θυμήσου ότι…

Φιλοζωική Ομάδα Ναυπλίου για βαρελότα στην Ανάσταση Ανακοίνωση από τη Φιλοζωική Ομάδα Ναυπλίου Πριν ρίξεις…

7 ώρες πριν

“Η δική του Ανάσταση!” – Ανακοίνωση από τη Λέσχη Φίλων Παναργειακού “Green Wolves”

Ανακοίνωση από τη Λέσχη Φίλων Παναργειακού "Green Wolves" Η πόλη και η ευρύτερη περιοχή της…

7 ώρες πριν