Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Ο «Άλμπατρος» παρουσιάζεται στην Κοιλάδα από το Θεατροδρόμιο Ναυπλίου

 

Με το θεατρικό μονόπρακτο «Άλμπατρος» των Κυριάκου Σάμιου – Νικόλα Μητρόπουλου, το Εργαστήρι Θεατρικής Πράξης – Θεατροδρόμιο Ναυπλίου συμμετέχει στο φεστιβάλ «Δρόμοι Πολιτισμού Αργολίδας». Η παράσταση θα δοθεί Κυριακή 8 Ιουλίου ώρα 9 μμ στην Κοιλάδα (ιχθυόσκαλα) και είναι μια συμπαραγωγή με την Πύλη Πολιτισμού.

 

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

 

Πρόκειται για μια παράσταση αφιερωμένη στους ναυτικούς και στις οικογένειές τους.

 

Άλμπατρος ! Το αγαπημένο πουλί των ναυτικών. Ωκεάνιο, μοναχικό, ταξιδιάρικο.  Ομοιότητες που σμίγουν  με τα πορτραίτα των ναυτίλων. Πορτραίτα που δραπετεύουν  από τα κάδρα  τους, και ανταμώνουν  σε καθιερωμένα  στέκια των λιμανιών.  Αναρτώνται  σε πανύψηλους τοίχους των μπαρ, μεθούν με αλκοολούχα όνειρα  και την  ανασαιμιά της νύχτας. Έξω από το μπαρ, απρόοπτα του λιμανιού , μνήμες από ναυάγια, θαλασσινοί διάλογοι, ρίχνουν άγκυρα! Έπειτα το βύθισμα ο θόρυβος και το πλατσούρισμα των κυμάτων  σκιαγραφούν  την “δίποδη βάδιση”  του άλμπατρος.

 

Το σημείωμα γράφει: “… Φορτηγό πλοίο ΑΘΗΝΑ ήρθε  να φορτώσει σιτηρά. Πέντε Ελληνες ναυτικοί!…”  Είδηση που  σκάει  στο μπαρ Marineros  σαν πυγολαμπίδα. Κορίτσια με βαριά βιογραφικά φτιασιδώνονται  για την υποδοχή.

 

Το αλκοόλ  ρέει και το δολάριο επιπλέει. Αρχίζει  σιγά – σιγά  να υφαίνεται η άλλη όψη του φεγγαριού. !  Η  παρουσία του άλμπατρος  μ’ ένα ξεχωριστό τρόπο  ιχνηλατεί  τις άδολες ψυχές των κοριτσιών του λιμανιού. Ένας περίεργος α-φωνος σαξοφωνίστας   εισβάλλει  με τ ο  όργανο του  σπέρνοντας την αναστάτωση.

 

Μία γυναικεία φιγούρα  βυθισμένη στην μέθη της προσμονής “σαρώνει” τα κομμάτια της μνήμης της.  Ένας άστεγος καλλιτέχνης αιχμαλωτίζει σκιτσάροντας   το θέατρο του παραλόγου.  Το θρόισμα του άλμπατρος   ανταμώνει ζωντανά  επί σκηνής, με  Βραζιλιάνικες μελωδίες  όπως τις  έχει δημιουργήσει  ο Βασίλης Κατσαρός, καθώς και με  στιγμές  από σαξόφωνο  με τον Μιχάλη Μπελεσιώτη.

 

Να  λοιπόν που  το περιτύλιγμα  της προφορικής αφήγησης  του αλησμόνητου φίλου μας καπετάνιου  Νικόλαου Μητρόπουλου – Δυστυχώς  “μπάρκαρε”  αναπάντεχα  για τα αστέρια – αποκτά θεατρική δράση, σαλπάρει  επί σκηνής..! Και αυτό όσο να πεις οφείλεται στην μαγεία του θεάτρου..!

…. Ας έχουμε όμορφο ταξίδι ..!

                                                                             Κ. Σ.

 

ΣΗΜΕΙΩΜΑ  ΤΟΥ  ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ

 

…Γράμμα  από τον  ωκεανό..!  Αγαπημένοι  φίλοι και φίλες..!

Σας γράφω από το κατάστρωμα  του φορτηγού πλοίου ΑΘΗΝ . Βρήκα ευκαιρία. Από  υγεία είμαι καλά και το αυτό επιθυμώ  δι  εσάς.

 

Τούτη την στιγμή  τα σύννεφα  κρεμασμένα  επάνω από τα σιλό . Προορισμός   Βραζιλία !  Η θαλασσινή μοναξιά  είναι αλμυρή. Τα όνειρα  περισσεύματα  της ψυχής της θάλασσας .  Τα κύματα με ταξιδεύουν, φέρνουν στο μυαλό μου  τα στενοσόκακα  του Ναυπλίου . Νοσταλγώ  τις μακρόσυρτες  νύχτες του χειμώνα , λουσμένες  με ατέλειωτες κουβέντες. Ιστορίες θαλασσινές  με φόντο πάντα  τ  άλμπατρος, αφηγήσεις  από το πλούσιο προικιό που κουβαλώ  μέσα μου . Τότε  που οι εξιστορήσεις μου  στον  Κυριάκο και στον εκλεκτόν  πρόεδρο τον Θοδωρή  μπαινόβγαιναν  από τον φανταστικό στον πραγματικό  κόσμο. Από τα βάθη της μνήμης , κάτι σαν βυθισμένο  ναυάγιο η ανάσυρση   γλυκό  μοίρασμα. Τα τι,τα πως, τα γιατί , μοχλοί ανέλκυσης  θεατρικού σχεδιάσματος.

 

2002 με ξεβράζει η θάλασσα  στην στεριά! 2003 με ξεβράζει η στεριά στ αστέρια !!! Τι ειρωνεία?? Προφητικά τα λόγια του Νίκου Καββαδία:

 

” ..Κι εγώ που τόσο  επόθησα  μια μέρα να ταφώ

Σε κάποια θάλασσα βαθειά στις μακρινές Ινδίες

Θα  χω ένα θάνατο κοινό  και θλιβερό πολύ

 Και μια κηδεία σαν των πολλών ανθρώπων τις κηδείες”

 

Ας  είναι..!  Το πλοίο φορτωμένο με σιτηρά . Εδώ και ώρες  βρέχει ! Το μυαλό μου στο επόμενο λιμάνι ! Στις άδολες ψυχές , μας περιμένουν, κορίτσια με βαριά βιογραφικά  προσπαθούν κάπου ν  ακουμπήσουν.

 

Τα σύννεφα  παραμένουν  κρεμασμένα στα σιλό . τελευταίοι  συνταξιδιώτες της θλίψης .   Στα επόμενα λεπτά , στριμώχνω το σημείωμα  στο άδειο μπουκάλι , το σφραγίζω  καλά και το αφήνω στις διαθέσεις της θάλασσας .

Τροφή    στα κύματα .!

Τροφή για  σκέψη .!

Τροφή  για την γραφίδα..!

Κατά  τα  λοιπά  από  υγεία  είμαι  καλά  και το αυτό  επιθυμώ  δι’  εσας…!

                                                      Σας  φιλώ!

                                               Νικόλας Μητρόπουλος

                                               Για την αντιγραφή

                                              Κυριάκος  Σάμιος

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Θεατρικό μονόπρακτο του Κυριάκου Σάμιου βασισμένο σε προφορικές εξιστορήσεις του καπετάνιου Νικόλα Μητρόπουλου, και σε πληροφοριακό υλικό από την «Βάρδια» του Νίκου Καββαδία καθώς επίσης και σε συνεντεύξεις ναυτικών.

 

Συντονισμός- Σκηνοθεσία Κυριάκος Σάμιος
Σχεδιασμός φωτισμού Θάλεια Βελεγράκη
Ενδυματολογική επιμέλεια  Θάλεια Βελεγράκη
Φροντιστήριο Θεατρική ομάδα
Οπτικοποίηση—ηχογραφήσεις Ανδρέας Μανούχος
Κατασκευή σκηνικού Θοδωρής Χρόνης
Πρωτότυπη Μουσική Σύνθεση Βασίλης Κατσαρός
Σαξόφωνο  Μιχάλης Μπελεσιώτης
Συμπαραγωγή: Εργαστήρι Θεατρικής Πράξης – Θεατροδρόμιο Ναυπλίου – Πύλη Πολιτισμού Ναυπλίου

 

 

ΔΙΑΝΟΜΗ (Με αλφαβητική σειρά)

 

Άλμπατρος Βασίλης Κλεισάρης
Άννα Μπανάνα Κατερίνα Ευθυμίου
Αντώνης Ανδρέας Μανούχος
Ερνέστο Μιχάλης Μπελεσιώτης
Έστελλα Ευγενία Χριστοπούλου
Ιζαμπέλ Μαρία Μπακάλη
Ιλιόνη Τίνα Γούναρη
Καλλιτέχνης- Άστεγος Θοδωρής Χρόνης
Μαλένα Ειρήνη Ποντιώτη

Μαργαρίτα Βούλα Δεδέα
ΜαστροΔημήτρης Ανδρέας Μανούχος
Ναύτης Γιάννης Αδελιανάκης
Νίνα Ευγενία Χριστοπούλου
Νταιάνα  Αγγελίνα Αλφαντάκη
Νταίζη Μαρία Ελευθεριάδου
Ντορίτα Χρύσα Ιατράκη
Ντόροθι Θεοδώρα Ρεντούλη
Πελάτης Γιάννης Αδελιανάκης
Ροζίτα Ρεγγίνα Ζαφειρίου
Φραντζέσκα – Δασκάλα Σούλα Παναγιώτου
Φραντζέσκα — Καθαρίστρια Ντίνα Καλογεροπούλου

 

Ευχαριστίες: Στην προέδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Κοιλάδας ‘”Φράγχθι” κα Δήμητρα Γκιώνη,
Λουκά Οικονομόπουλο Καπέλα “Μεγάλος Δρόμος”.

 

 

 

 

 

Rate this post
     
ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

error: Περιεχόμενο που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα.