Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Η ετήσια μουσικοχορευτική παράσταση του “Μοριά” στο Ναύπλιο

 

Πραγματοποιήθηκε η ετήσια μουσικοχορευτική παράσταση του “Μοριά” στο θεατράκι του ΟΣΕ στο Ναύπλιο. Μέσα σε ένα απίστευτα συλλογικό πνεύμα, με σοβαρό και παράλληλα οικογενειακό κλίμα, μεταδόθηκαν στους παρευρισκόμενους, όλα εκείνα τα στοιχεία, που διέπουν την Παράδοση της Ελλάδας.

 

Όπως αναφέρουν οι άνθρωποι του “Μοριά”:

 

Οι αυθεντικές φορεσιές, τα Δημοτικά μας τραγούδια, η επιστημονική διδασκαλία των παραδοσιακών μας χορών,  οι πηγαίες ερμηνείες και η προσεκτική προσέγγιση των ηθών και των εθίμων μας, προσέδωσαν ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα στους παρευρισκόμενους, οι οποίοι είναι οι αρτιότεροι πρεσβευτές αυτής της προσπάθειας.

 

Η Εκδήλωση υλοποιήθηκε σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Ναυπλιέων και τον Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ. και έφερε τον βαρύ τίτλο: “Στ΄ Αναπλιού το Παλαμήδι”.

 

Οι παραδοσιακοί χοροί είναι ένα “ταξίδι” προς τις “Ρίζες” μας. Μεταγγίζονται σε εμάς και τις νεότερες γενιές, όλα εκείνα τα πολιτισμικά στοιχεία, που θα μας βοηθήσουν να γίνουμε κοινωνοί, της πλούσιας πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Ο Χορός, η Φορεσιά, το Τραγούδι, το Δρώμενο μας δίνουν την ώθηση για να δημιουργήσουμε εκείνες  τις βάσεις που θα προσδώσουν στα παιδιά μας,

…ΡΙΖΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΤΑΝΕ
ΚΑΙ ΦΤΕΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΤΑΝΕ…

 

Ο ΜΟΡΙΑΣ έχει επωμισθεί έναν ιδιαίτερα ευαίσθητο ρόλο, για το Ναύπλιο. Να αποτελέσει την αυθεντική πηγή της Παράδοσης. Να “πιούνε” τα παιδιά, καθαρά και κρυστάλλινα, αυτό που τους αξίζει.

 

Για τους λόγους αυτούς διάνθισαν την Εκδήλωσή μας:

 

-Ο Καθηγητής Αγγλικής Γλωσσολογίας, Δημοσιογράφος, πρώην Διευθυντής ΕΡΤ Τρίπολης και κορυφαίος Ερευνητής Λαογραφίας, κος Νίκος Παππάς που παρουσίασε με εξαιρετικό τρόπο την Παράδοση των Ελλήνων.

 

-Το αηδόνι της παραδοσιακής μας μουσικής, αυθεντική ερμηνεύτρια του δημοτικού μας τραγουδιού και γόνος μιας οικογένειας που έχει προσφέρει τα μέγιστα στην διαφύλαξη των ηθών και των εθίμων μας, κα Κατερίνα Κατσιγιαννη, που τραγούδησε μαζί μας.

 

– Η εκπληκτική Ομάδα Ρυθμικής Γυμναστικής του “Μοριά”, που μας υποδέχθηκε με δάφνινα στεφάνια, ταξιδεύοντάς μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

 

– Ο Χορός του Αη – Γιώργη, από την Νεστάνη Αρκαδίας, ενταγμένος και επίσημα πλέον στην Άυλη Πολιτιστική μας Κληρονομιά, τραγουδισμένος αυθεντικά από τον Νεστανιώτη κο Νίκο Παππά.

 

– Το Έθιμο του Αη Γιάννη του Κλήδονα, με τον τρόπο που ο “Μοριάς” ξέρει να παρουσιάσει.

 

 

Με την θετική αύρα που μας κληροδότησε αυτό το πολιτισμικό δημιούργημα, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε:

 

Τον Δήμο Ναυπλιέων και τον Δ.Ο.Π.Π.ΠΑ.Τ. που συνδιοργάνωσαν μαζί μας την υπέροχη αυτή εκδήλωση.

 

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ναυπλιέων που με την 249/2018 ομόφωνη απόφασή του, μας αξιολόγησε θετικά, για  την προσφορά μας στα Πολιτιστικά Δρώμενα της Πόλης.

 

Τον Δήμαρχο Ναυπλιέων κο Δημήτριο Κωστούρο, για την θετική του εισήγηση, στο συγκεκριμένο θέμα.

 

Την Δημοτική Σύμβουλο κα Μαρία Ράλλη, για την  άψογη συνεργασία μας και την αρωγή της στις εκδηλώσεις μας.

 

Τους εκλεκτούς προσκεκλημένους μας κο Νίκο Παππά και κα Κατερίνα Κατσίγιαννη που μας τίμησαν
με την παρουσία τους και τις ερμηνείες τους.

 

Την επιστημονικά καταρτισμένη και διευρυμένη ομάδα καθηγητών Φυσικής Αγωγής, που διδάσκουν τους παραδοσιακούς μας χορούς, με τον τρόπο που τους κατάρτισαν τα ελληνικά Πανεπιστήμια.

 

Τους πανάξιους, χαμογελαστούς, συνεργάσιμους και ευγενικούς χορευτές μας, που προσέφεραν τα μέγιστα στην χορευτική “κυψέλη” του “Μοριά”.

 

Τους φίλους συνεργάτες γονείς των υπέροχων παιδιών μας, που αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο, της προσπάθειάς μας.

 

Και φυσικά όλους εσάς, τους απλούς και καλοσυνάτους φίλους μας  που υποστηρίξατε και σταθήκατε δίπλα μας, και μας εμφυσήσατε δύναμη και ώθηση έτσι ώστε: να διοργανώσουμε όλοι μαζί, μια εκδήλωση αντάξια του Ναυπλίου, του Πολιτισμού και της Ιστορίας του.

 

Σας ευχαριστούμε!

 

 

 

 

 

Rate this post
     
ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

error: Περιεχόμενο που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα.