Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Το Εργαστήριο Γνώσης και Αβεβαιότητας (ΓAB LAB) του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

 

Το Εργαστήριο Γνώσης και Αβεβαιότητας (ΓAB LAB) Τμήματος Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με επικεφαλής τον Δρ Μανόλη Γουάλλες, ξεκίνησε την πορεία του ως άτυπη ερευνητική ομάδα τον Αύγουστο του 2014. Θεσμοθετήθηκε τον Απρίλιο του 2017 με απόφαση του Πρύτανη του Παν. Πελοποννήσου.

 

Το Εργαστήριο Γνώσης και Αβεβαιότητας εξετάζει το ρόλο της γνώσης και της απουσίας της, στη θεωρία και την εφαρμογή της πληροφορικής, σε πεδία που περιλαμβάνουν την επιστήμη, τον πολιτισμό, την εκπαίδευση, την τεχνολογία, την κοινωνία και την αγορά.

 

Παράλληλα με τις ερευνητικές του δραστηριότητες, το Εργαστήριο συμβάλλει στο προπτυχιακό και στα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών του Τμήματος συμμετέχοντας στη διδασκαλία των μαθημάτων που άπτονται του αντικειμένου του και προσφέροντας θέματα θεωρητικών και εφαρμοσμένων εργασιών, στο πλαίσιο των ακαδημαϊκών υποχρεώσεων των φοιτητών.

 

Ο Δρ. Μανόλης Γουάλλες (ο οποίος κατοικεί στη Δαλαμανάρα Άργους), Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, ιδρυτής και Διευθυντής του Εργαστηρίου, έχει πολυετή εμπειρία διοίκησης εκπαιδευτικών και ερευνητικών δομών από την προηγούμενη σταδιοδρομία του στο University of Indianapolis και στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού. Τώρα μεταφέρει αυτή την εμπειρία στην Τρίπολη κ ι στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

 

Τα περισσότερα από 30 μέλη του Εργαστηρίου είναι καθηγητές, ερευνητές, υποψήφιους διδάκτορες, μεταπτυχιακοί και προπτυχιακοί φοιτητές, το προσωπικό του Εργαστηρίου και εθελοντές.

 

Ο χαρακτήρας του Εργαστηρίου είναι έντονα διεπιστημονικός, με τα ερευνητικά ενδιαφέροντα των καθηγητών και των ερευνητών του να περιλαμβάνουν διάφορα πεδία της πληροφορικής καθώς επίσης και την ψυχολογία, τα παιδαγωγικά, την αρχαιολογία και την ιστορία.

 

 

Ερευνητικά και Aναπτυξιακά έργα

 

Παρά τη μικρή του ηλικία, το Εργαστήριο υλοποιεί, ή έχει ήδη ολοκληρώσει, μια σειρά ερευνητικών
και αναπτυξιακών έργων. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν τα παρακάτω:

 

 

Ερευνητικό Έργο

 

Το επιστημονικό έργο του Εργαστηρίου αποτυπώνεται στις δημοσιεύσεις των μελών του σε επιστημονικά περιοδικά, συνέδρια και βιβλία. Τα μέλη του Εργαστηρίου έχουν σωρευτικά περισσότερες από 200 δημοσιεύσεις και έχουν λάβει περισσότερες από 4000 αναφορές. Έχουν επίσης επιμεληθεί την έκδοση πολυάριθμων ειδικών τόμων περιοδικών, συλλογικών τόμων βιβλίων και πρακτικών συνεδρίων.

 

 

Χώρος Καινοτομίας

 

Ο “Χώρος Καινοτομίας του ΓΑΒ LAB” είναι μια πρωτοβουλία που σκοπό έχει να επιτρέψει στη νεανική δημιουργικότητα να μείνει εδώ, να εκφραστεί, να ωριμάσει και να παράξει αξία, υπηρεσίες, ευκαιρίες και προϊόντα για όλους μας.

 

Πρόκειται για ένα χώρο στον οποίο οι νέοι μας θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή και να πειραματιστούν ελεύθερα με τεχνολογίες αιχμής, όπως για παράδειγμα 3D scanning, 3D printing, Arduino και αισθητήρες διαφόρων τύπων, Raspberry Pi, controlable and programmable robots κτλ.

 

 

Ο Χώρος Καινοτομίας θα δημιουργεί μια σύνδεση μεταξύ των επιχειρηματιών και της ακαδημαϊκής κοινότητας, προσφέροντας νέα ώθηση τόσο στην ακαδημαϊκή όσο και στην οικονομική ζωή του τόπου.

 

Η λειτουργία του Χώρου Καινοτομίας θα ενισχύεται από το Εργαστήριο με:

 

• τη διεξαγωγή εκπαιδευτικών σεμιναρίων για τη χρήση των τεχνολογιών και των εργαλείων,

• τη διοργάνωση εκδηλώσεων για την ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση,

• τη διοργάνωση διαγωνισμών για την επιτάχυνση της καινοτομίας και

• την παροχή επιχειρηματικής καθοδήγησης για τη μετατροπή των ιδεών σε προϊόντα.

 

 

Εκδηλώσεις

 

Το Εργαστήριο επενδύει στην επικοινωνία, οργανώνοντας τακτικά εκδηλώσεις ενημέρωσης τόσο εντός όσο και εκτός του πανεπιστημίου.

 

Σε τακτά χρονικά διαστήματα προετοιμάζει ημερίδες στις οποίες διακεκριμένοι προσκεκλημένοι παρουσιάζουν στους φοιτητές, αλλά και στους μαθητές των σχολείων της περιοχής, ό,τι πιο σύγχρονο στα πεδία ενασχόλησής τους. Οι ημερίδες περιλαμβάνουν και ένα εφαρμοσμένο μέρος, στο οποίο οι φοιτητές έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν καλύτερα ένα νέο επιστημονικό ή τεχνικό πεδίο μέσω της πρακτικής σε εργαστηριακό περιβάλλον. Σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πελοποννήσου εργαστήρια ειδικά για μαθητές υλοποιούνται και στα σχολεία της περιοχής μας.

 

Στις συναντήσεις εργασίας του Εργαστηρίου συμμετέχουν φορείς από διαφορετικούς τομείς της επιστήμης, της πολιτείας, της αγοράς και της κοινωνίας για την προαγωγή της συνεργασίας. Διοργανώνονται επίσης συνέδρια, τόσο στην Τρίπολη όσο και στο εξωτερικό, με τη συμμετοχή των φοιτητών σε αυτά.

 

 

 

 

 

Rate this post
     
ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

error: Περιεχόμενο που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα.