Συμπόρευση πριν από τη διαγραφή (δημοσίευμα στην “Εφημερίδα των Συντακτών”)

 

(Έντυπη έκδοση της “Εφημερίδας των Συντακτών” – www.efsyn.gr)

 

 

H διαγραφή του Δημήτρη Καμπόσου από τη Νέα Δημοκρατία μπορεί να καθυστέρησε πολύ, αλλά ήταν τελικά μια θαρραλέα κίνηση, γιατί ο δήμαρχος του Αργους δεν ήταν μόνο μέλος της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος, αλλά και από τους βασικούς πρωτοστατούντες των συλλαλητηρίων για το Μακεδονικό.

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διέγραψε, λοιπόν, τον κ. Καμπόσο ως ακραίο και ρατσιστή, δηλώνοντας ότι «διεγράφη για τα απαράδεκτα και ρατσιστικά σχόλιά του» και μιλώντας για «μισαλλόδοξο και διχαστικό λόγο». Αλλά, με αυτόν τον τρόπο, ο πρόεδρος της Ν.Δ. παραδέχτηκε τα ακραία εθνικιστικά χαρακτηριστικά των διοργανωτών και των κεντρικών προσώπων των συλλαλητηρίων με τους οποίους όλο αυτό το διάστημα φλερτάρει ανοιχτά.

 

Ας βάλουμε όμως τα πράγματα στη σειρά. Ο Δ. Καμπόσος διεγράφη με αφορμή την τελευταία χυδαία και γεμάτη αντισημιτισμό επίθεσή του σε βάρος του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, όπου έλεγε ότι «ενοχλήσαμε τον Μπουτάρη που είναι αρεστός των Εβραίων και δεν μπορεί λέει να ταλαιπωρείται ο Μπουτάρης. Ο Μπουτάρης μπορεί να λέει ό,τι θέλει […] γιατί φοράει το καπελάκι. Εμείς επειδή δε φοράμε το καπελάκι, δεν μπορούμε να τα λέμε και πρέπει να μας επιτίθενται όλοι».

 

Είχε προηγηθεί βέβαια το σχόλιο του δημάρχου Αργους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου δεν μπορούσε να κρύψει τη χαρά του για την εγκληματική ενέργεια σε βάρος του κ. Μπουτάρη, λέγοντας ότι «αυτή είναι η μοίρα των προδοτών».

 

Τότε ο Κυρ. Μητσοτάκης προτίμησε την ανοχή και την αδράνεια. Αλλά οι ακροδεξιές επιδόσεις του κ. Καμπόσου δεν είναι φυσικά καινούργιες. Στις 17 Νοεμβρίου 2017 προκαλούσε, κοινοποιώντας ανάρτηση που αναπαρήγε τη φιλοχουντική προπαγάνδα, με τίτλο «Εδώ Πολυτεχνείο 41 χρόνια ψέματα. Ας μιλήσουμε επιτέλους για το παραμύθι του Πολυτεχνείου».

 

«Ξέφραγο μαντρί»

 

Παράλληλα, στις 9.10.2016, ο Δ. Καμπόσος παρουσίαζε στο Δημαρχείο του Αργους το ακροδεξιό αντικομμουνιστικό βιβλίο «Αθώων Αίμα» του απολογητή των ταγματασφαλιτών Ι. Μπουγά. «Κάποιος άλλος δήμαρχος στη θέση μου, ακόμα και αν πίστευε αυτά που πιστεύω εγώ, ακόμα και αν είχε αυταπόδεικτες τις αλήθειες, όπως τις έχω εγώ, σήμερα δεν θα ήταν εδώ.

 

Θα επέλεγε να μην είναι εδώ για να μην εκτεθεί», είπε κατά την παρουσίαση ο κ. Καμπόσος, ο οποίος πραγματικά δεν είχε κανέναν ενδοιασμό να εκτεθεί και να προκαλέσει ξανά, λέγοντας σε ένα αντικομμουνιστικό παραλήρημα ότι «οι δικοί μας πολεμούσαν στη Μ. Ανατολή και αυτοί είχαν βρει το μαντρί ξέφραγο και σφάζανε αβέρτα ανθρώπους, για να εγκαταστήσουν αυτό το οποίο εγκατέστησαν οι άλλες χώρες και οι γυναίκες τους γίνανε πουτάνες».

 

Ενδεικτικό είναι και το γεγονός ότι ο Δ. Καμπόσος δεν βρήκε κανέναν λόγο για να μην καλωσορίσει στο γραφείο του (25.8.2015) τη ναζιστική οργάνωση, διά του τότε βουλευτή της Γεώργιου Γαλέου, τέσσερις μήνες μετά την έναρξη της δίκης για την εγκληματική της δράση.

 

Και οι ναζιστές δεν κρύβουν τα αισθήματά τους για τον κ. Καμπόσο, δηλώνοντας στον επίσημο ιστότοπο της Χρυσής Αυγής εντυπωσιασμένοι από την «έντονη διεκδικητική εκφορά λόγου» του.

 

Ο Δ. Καμπόσος υποδέχεται εγκαρδίως τον βουλευτή της Χ.Α. Γ. Γαλέο
Ο Δ. Καμπόσος υποδέχεται εγκαρδίως τον βουλευτή της Χ.Α. Γ. Γαλέο

 

Πατριώτες και προδότες

 

Και, βέβαια, την ακροδεξιά ρητορική του Δ. Καμπόσου την είδαμε κατά κόρον στα συλλαλητήρια για το Μακεδονικό. Παρών στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης. Μέλος της συντονιστικής επιτροπής του συλλαλητηρίου της Αθήνας και πρώτος ομιλητής «τιμής ένεκεν» κατά δήλωσή του.

 

Ομιλητής και στον Πύργο Ηλείας. Μιλώντας εκεί, αποκαλούσε τους πολίτες της ΠΓΔΜ «ύπουλο λαό» και έλεγε: «δεν ξέρω τι έχουν δώσει στο Σόρος ή τι του έχουν υποσχεθεί»(!), ενώ συνεχίζοντας στον ίδιο λόγο του μίσους, τους ταύτιζε με τους εγκληματίες, λέγοντας ότι «ονόματα αλλάζουν μόνο οι εγκληματίες, οι ύποπτοι, οι φυγόδικοι και αυτοί (σ.σ. η ΠΓΔΜ)».

 

Και, μετά τον εξωτερικό «εχθρό» στράφηκε στον «εσωτερικό», φωνάζοντας ότι «οι πατριώτες είναι παντού, όπως και οι προδότες είναι παντού! Η ρετσινιά του προδότη δεν ξεπλένεται ποτέ! Προδότες είναι! Οσα χρόνια κι αν περάσουν, όλη η Ελλάδα θα θυμάται τον Πήλιο Γούση και τον Εφιάλτη!». Σε αυτήν την κατηγορία ενέτασσε βέβαια και τον Γιάννη Μπουτάρη, επιδοκιμάζοντας την επίθεση σε βάρος του.

 

Τόσα χρόνια δεν τα ήξερε όλα αυτά ο κ. Μητσοτάκης; Προφανώς. Αλλά έχει επιλέξει να συμπορεύεται εσωκομματικά με τη σκληρή δεξιά πτέρυγα του κόμματός του, καθώς επίσης και να κλείνει το μάτι στα συλλαλητήρια, απομακρυνόμενος από την επίσημη θέση της Ν.Δ. για σύνθετη ονομασία και προσεγγίζοντας τη σκληρή θέση των κ. Σαμαρά και Γεωργιάδη.