Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Καμπόσος: η Τελευταία Έξοδος; – Ένα σύντομο ιστορικό, από την Παπούα μέχρι τη διαγραφή… (του Δ. Πειρούνη)

 

του Δημήτρη Πειρούνη, δικηγόρου

Εκτός Νέας Δημοκρατίας έθεσε ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης το Δήμαρχο Άργους Δημήτρη Καμπόσο. Πώς όμως φθάσαμε στις νεές δηλώσεις κατά Μπουτάρη και στην διαγραφή;

 

Το φιάσκο των ενδοκομματικών εκλογών φαίνεται ότι υπήρξε κομβικό για το μέλλον του Δ. Καμπόσου.

 

Τα πράγματα φαίνεται ότι κρίθηκαν όταν ο Δ. Καμπόσος αποφάσισε -αντί να παραμείνει την περίοδο των εσωκομματικών εκλογών στις επάλξεις- να πάει για προσωπικούς λόγους στην Παπούα -Νέα Γουινέα.

 

Το φιάσκο αυτό έπρεπε να καλυφθεί με ένα νέο, αυτό των “επενδυτών του ενός δισ.” και αυτό το φιάσκο “του μυθολογικού πάρκου” -μαζί με διάφορα άλλα θέματα κακοδιοίκησης στο Δήμο- έπρεπε να καλυφθούν με ένα νέο, την επίθεση στον Μπουτάρη.

 

 

Επικοινωνιακά η επιλογή υπήρξε απλή, η στόχευση ήταν όλα τα προβλήματα διαχείρισης και κακοδιοίκησης του δήμου να μπουν κάτω από ένα χαλί γεωπολιτικών αναλύσεων, εθνικών προτιμήσεων και προσδοκιών, εθνικών διαψεύσεων και αδικιών. Εκεί που θεώρησε ο Δ. Καμπόσος ότι παίζει χωρίς αντίπαλο και έχει το επικοινωνιακό πλεονέκτημα.

 

Αυτή η -επικοινωνιακή- επιλογή να προχωρήσει με κάθε θυσία μπροστά, ακόμα και με κινήσεις υψηλού ρίσκου, προκειμένου να ξεχαστούν τα προηγούμενα (της Παπούα και της κακοδιοίκησης του δήμου) και να θαφτούν κάτω από τα επόμενα -τα εθνικά-, του στοίχισε τη διαγραφή του, αποτέλεσε μια αστοχία της κρίσης του -όταν είδε ότι δεν … τιμωρήθηκε την πρώτη φορά- και ένα νέο προσωπικό του φιάσκο.

 

Ένα είναι όμως βέβαιο, ότι κάποιοι δίπλα του δεν τον απέτρεψαν ή ακόμα και ίσως τον ενθάρρυναν -τον ντοπάρισαν- για τους δικούς τους λόγους να αυτοεξουδετερωθεί παίρνοντας “τον δρόμο της απώλειας”, την δεύτερη επίθεση κατά Μπουτάρη.

 

Η κρίση αυτή δεν θα αποτελέσει απαραίτητα το τέλος του Δ. Καμπόσου… αν και διεγράφη από την ΝΔ δεν είναι αρκετή για να τον διαγράψει από την μνήμη της πόλης. Όλοι θα έχουμε -αρνητικούς- λόγους να τον θυμόμαστε.

 

Ο Δ. Καμπόσος έφερε στην πολιτική ζωή της πόλης στρατιωτικού τύπου δόγματα.

• υπήρξε διλημματικός και εκβιαστικός τακτικιστής, αποσπώντας το χρίσμα από τη Νέα Δημοκρατία,
• ακολούθησε διαχρονικά την αρχή της συστηματικής μείωσης του αντιπάλου του (απαξιώντας συστηματικά όσους του έκαναν κριτική),
• ακολούθησε την τακτική του άμεσου πλήγματος-για άμεση νίκη (και της οικονομίας των λόγων εις βάρος της αλήθειας – επινοώντας το όραμα του από απίθανα μέρη),
• ακολούθησε την αρχή του προληπτικού πλήγματος, όπου συστηματικά προσάπτει πρώτος ό,τι φοβάται πως θα του προσάψουν, και
• την αρχή του “so what-now what” που σημαίνει ότι όταν δεχτούμε ένα πλήγμα ανασυντασσόμαστε και απαντάμε.

 

Παρά όμως την στρατιωτικού τύπου επικοινωνιακή του επιτυχία -χάρη στους αδίστακτους τακτικισμούς του- η πραγματικότητα είναι ότι υπήρξε ένας αποτυχημένος δήμαρχος, με πολλούς προσωπικούς δαίμονες και ανθρώπινες αδυναμίες.

 

Για να αφήσει το δικό του στίγμα κατέστρεψε την ιστορία της πόλης και το έργο των προηγούμενων αιρετών -για το οποίο αδιαφόρησε επιδεικτικά και απαξίωσε-.

 

Το μεγαλύτερο έργο του -η ανάπλαση του ιστορικού κέντρου του Άργους- κατέστρεψε την πόλη οικονομικά και εμπορικά, δεν έχει παραδοθεί ακόμα και το κόστος της δεν έχει ακόμα εκτιμηθεί – αποτιμηθεί.

 

Ο επικοινωνιακός του λόγος πόλωσε και δίχασε την πόλη -θυμίζοντας άλλες σκοτεινές διχαστικές εποχές- ενώ ένα μεγάλο μέρος του κόσμου το αποβλάκωσε και το αποπροσανατόλισε στην προσωπική του λατρεία και κολακεία.

 

Δημιούργησε ένα πρωτοφανές καθεστώς απευθείας αναθέσεων και προμηθειών στον Δήμο, σε μεγέθη που δεν είχαν ξαναϋπάρξει.

 

Επέλεξε τέλος να κερδίσει το σεβασμό φίλων και εχθρών όχι με μια θετική συμπεριφορά αλλά με το φόβο.

 

Για όλους αυτούς τους λόγους εμένα προσωπικά δεν με λυπεί το γεγονός της διαγραφής του από τη Νέα Δημοκρατία, ούτε το γεγονός ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα το ένα φιάσκο διαδέχεται το άλλο μέχρι τη διαγραφή του. Φαίνεται ότι πλησιάζει ίσως η πλήρης απομόνωση του.

 

Ποιοί είναι όμως μαζί του;
Και ποιοί είναι απέναντι του;

 

Τα τελευταία χρόνια είναι δεδομένο ότι κάποιοι δίπλα του περιμένουν υπομονετικά τη σειρά τους. Χωρίς να έχουν βγει ευθέως απέναντί του -όπως κάποιοι άλλοι στην ΝΔ έχουν ήδη κάνει- απλά ίσως τον “ντοπάρουν” για να εξουδετερωθεί από μόνος του.

 

Αυτοί που είναι δίπλα του ήρθε η ώρα να επιλέξουν τη Νέα Δημοκρατία ή αυτόν. Αυτό πλέον είναι ένα κρίσιμο σημείο για το πολιτικό τους μέλλον, διότι ο πολιτικός χρόνος γαρ εγγύς, την επαύριο η ΝΔ μπορεί να γίνει κυβέρνηση…

 

Με αυτά τα δεδομένα κάποιοι από αυτούς θα θυμηθούν ότι ο Δ. Καμπόσος υπήρξε και εκτός κόμματος -“λίγο” προς τα ακροδεξιά-, και ενδεχομένως θα του απαντήσουν ότι “εμείς ήμασταν στο κόμμα και πριν από σένα και θα είμαστε και μετά από σένα”.

 

Βεβαίως κάποιοι “θα του γλυκάνουν το χάπι” ότι παραμένοντας μέσα στη Νέα Δημοκρατία θα αποτελέσουν τη μελλοντική γέφυρα της επανένταξης του και της επιστροφής του…

 

Ο Δ. Καμπόσος σίγουρα τις επόμενες ημέρες θα καλέσει τους στενούς συνεργάτες του να τοποθετηθούν υπέρ του.

 

Στη σύγχρονη εποχή μας οι δηλώσεις αυτές γίνονται μέσω facebook, -το οποίο έχει ήδη γεμίσει με δηλώσεις υπέρ του Δ. Καμπόσου-, από τη δεξαμενή κυρίως των απλών ψηφοφόρων του.

 

Βεβαίως όμως το σημαντικό δεν είναι πλέον ποιοι τοποθετούνται και τον υποστηρίζουν, αλλά όσοι δεν τοποθετούνται και σιγούν…

 

Αποτελούν όλα τα παραπάνω την έξοδο του από την τοπική πολιτική σκηνή;
Όχι απαραίτητα, αλλά πολύ πιθανόν αποτελούν την αρχή της…

 

 

Rate this post
       
3 Σχόλια
 • Avatar
  Νίκος Κούκος 12 Ιουνίου 2018

  Τι περιμένετε από Δήμαρχο που έφερε αστρολόγο να μιλήσει στον Μέγα Αλέξανδρο; Ήταν το επόμενο βήμα μετά τους ομοιοπαθητικούς που είχε φέρει πριν καιρό…

  0

  0
 • Avatar
  Ανώνυμος 9 Ιουνίου 2018

  Όλοι τον φοβούνται.
  Νομίζουν ότι τον έχουν ανάγκη.
  Λάθος κύριοι του Δήμου.
  Αυτός σας έχει ανάγκη.
  Απλά χρησιμοποιεί την εξουσία για να εκφοβίζει.
  Οι στρατιωτικού τύπου μέθοδοι που έφερε ο Πλατής και ακολούθησε ο Καμπόσος.
  Συγγενείς βλέπεις.
  Ο Δήμαρχος που δεν ανέχεται την αλήθεια.
  Που εξοντώνει τους υπαλλήλους με τιμωρίες γιατί δεν είναι αρεστοί.
  Ο Δήμαρχος που δεν μπορεί να αντικρούσει με επιχειρήματα μια γυναίκα υπάλληλο,
  Διότι ποιος ξέρει τι θέλει να κρύψει (όπως μάθαμε από πρόσφατο άρθρο του κ. Πειρούνη).
  Ο Δήμαρχος που εκφοβίζει και τραμπουκίζει δεν έχει θέση στο Δημόσιο βίο.
  Όμως κύριοι της πλειοψηφίας όλα αυτά δεν κάνει μόνος του.
  Μαζί τα κάνετε. Είστε και σεις υπεύθυνοι.
  Ψηφίζεται στο συμβούλιο ποινή σε υπάλληλο που ασθένησε. Υπάλληλο που γνωρίζεται πόσα έχει προσφέρει στην υπηρεσία της και στη πόλη. Αλλ΄;α το κάνατε επειδή ένας εκδικητικός και Θρασύδειλος Δήμαρχος σας το ζήτησε. Ντροπή σας αν του δώσετε έστω και μία ημέρα ακόμη ανοχή.
  Κι αν είχατε μέχρι τώρα δικαιολογία. Τώρα δεν έχετε τον ξέρετε πια.
  Μόνο το τομάρι του τον νοιάζει.

  11

  1
 • Avatar
  Ανώνυμος 9 Ιουνίου 2018

  Εξαιρετική ανάλυση!

  5

  0

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.