Το τμήμα Τυροκομίας Γαλακτοκομίας του Δημόσιου ΙΕΚ Επιδαύρου παρασκεύασε Καθούρα Ικαρίας.
Είναι ένα παραδοσιακό τυρί που παράγεται τουλάχιστον από τον 17ο αιώνα αποκλειστικά από κατσικίσιο γάλα. Μοιάζει πολύ με τη φέτα, έχει καθαρό λευκό χρώμα, συνεκτική μάζα, ιδιαίτερα ευχάριστο άρωμα και ελαφρά πικάντικη γεύση. Αποτελεί ιδανικό μεζέ για το τσίπουρο, το ούζο και τα λοιπά αποστάγματα. Για τους Ικαριώτες «η καθούρα είναι επιθετικό τυρί, με δριμεία γεύση και έντονες εκρήξεις για να κάνει αρμονική αντίστιξη με το ξέσπασμα του αποστάγματος στον ουρανίσκο».
Η γαλακτοκομία πρόσθεσε μια γλυκιά νότα, παγωτό crème fraiche με καλλιέργεια γιαουρτιού, πεντανόστιμο!