Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Σκουντουφλώντας στην ανάπλαση του Άργους… (γράφει η Ελένη Πετσιώτη)

 

της Ελένης Πετσιώτη

Στο διάγγελμά του της Παρασκευής ο δήμαρχος, στριμωγμένος εμφανώς και αμήχανος υπενθύμισε σε όλους τα έργα του της τετραετίας. Σε μια αποστροφή του λόγου του λοιπόν είπε μια μεγάλη αλήθεια. Ερήμην του νομίζω. Είπε επί λέξει: «Ο κόσμος κάθε μέρα σκουντουφλάει πάνω στα έργα μου».

 

 

 

Σκουντουφλάω -ω σημαίνει σκοντάφτω και είναι διαφορετικής σημασίας από το σκουντουφλιάζω που σημαίνει είμαι δύσθυμος. Αλλά το ένα δεν αποκλείει το άλλο. Ίσα-ίσα Και να που βρέθηκε κι ένα σημείο που δε θα διαφωνήσει κανένας εχθρός με το δήμαρχο. Και δεν θα διαφωνήσουν οι εχθροί διότι πολλάκις καταγράφουν τα σημεία του σκουντουφλήματος και της σκουντούφλας καθημερινά στην πόλη κι ας δέχονται την απαξίωση, τη χλεύη, τις ύβρεις και το διασυρμό πολλές φορές απ τον ίδιο το δήμαρχο και τους οπαδούς-ψηφοφόρους.

 

Και υπάρχουν άφθονα σημεία στην πόλη που σκουντουφλάει κανείς πάνω τους με αποτέλεσμα να εμπαίζεται ο καθείς ως γκρινιάρης ήτοι σκουντούφλης. Ας απαριθμήσουμε λοιπόν όσα αντέξουμε:

 

Πρώτα – πρώτα σκουντουφλάνε οι πεζοί που αναγκάζονται καθημερινά να κατεβαίνουν από τα πεζοδρόμια και να περπατάν στο δρόμο με κίνδυνο να τους πατήσουν αυτοκίνητα και μηχανάκια που τα οδηγούν σκουντούφληδες οδηγοί.

 

Σκουντουφλάνε και οι γονείς με τα καρότσια και οι άνθρωποι που έχουν κινητικά προβλήματα, και ο μαθητής και ο γέροντας με τη μαγκούρα με αποτέλεσμα μια διαρκή σκουντούφλα απ όλους.

 

Άλλο σημείο σκουντουφλήματος είναι αυτές οι πινακίδες, δεν ξέρω τι είναι ακριβώς, που έχουν τοποθετηθεί στο δρόμο μπροστά απ’ το Μουσείο. Κανείς δεν ξέρει ούτε καν πως να τις ονομάσει, ούτε ποιά είναι η χρησιμότητά τους, ούτε ποιός ο λόγος τοποθέτησής τους. Μπήκαν εκεί ένα χρόνο πριν και το μόνο που κάνουν είναι να στέκονται εκεί ακαλαίσθητες και ογκώδεις μπροστά απ τις προσόψεις των καταστημάτων. Αυτές οι πινακίδες είναι η αιτία της σκουντούφλας των καταστηματαρχών.

 

Οι οδηγοί σκουντουφλάνε κάθε μέρα στην κίνηση. Δρόμοι απροσπέλαστοι, οχήματα ακινητοποιημένα. Ένα σιδερένιο ποτάμι. Μια απόσταση διάρκειας 10 λεπτών έχει μετατραπεί σε οδύσσεια.

 

Άνθρωποι που βιάζονται να πάνε στη δουλειά τους ή να επιστρέψουν στο σπίτι τους έπειτα από μια κουραστική μέρα, δε θέλουν και πολύ να γίνουν σκουντούφληδες. Δε θα αναφέρω τι συμβαίνει αν κάποιο ασθενοφόρο ή όχημα της Πυροσβεστικής χρειαστεί να διασχίσει τους δυο δρόμους που δέχονται όλη την κίνηση. Σ’ αυτήν την περίπτωση δε θα μιλήσουμε για δυσθυμία ή σκουντούφλα αλλά για απελπισία.

 

Το καλοκαίρι είναι προ των πυλών. Το Άργος είναι μια απ’ τις θερμότερες πόλεις της Ελλάδας. Συχνά το θερμόμετρο σκαρφαλώνει ακόμα και πάνω απ’ τους 40 βαθμούς. Αυτές τις μέρες αποφεύγει ο καθένας να διασχίσει το απέραντο τσιμέντο της Ανάπλασης. Κάποιες φορές όμως όσο κι αν έχει αναπτυχθεί το αίσθημα της επιβίωσης και της αυτοσυντήρησης, οι άνθρωποι αναγκάζονται να περάσουν απ’ την πλατεία ή την τοποθεσία που ήταν το παλιό πάρκο. Σκουντουφλάνε τότε πάνω στα τσιμέντα και θυμούνται τα δέντρα που καρατομήθηκαν για να φυτρώσουν στη θέση τους τραπεζοκαθίσματα με αποτέλεσμα να μεμψιμοιρούν και να μετατρέπονται σε σκουντούφληδες.

 

Πάντα χαμηλόφωνα.

 

Τα βραδάκια του καλοκαιριού είναι δύσκολο οι άνθρωποι να κρατηθούν στο σπίτι. Ακόμα κι όταν ζουν σε μια πόλη χωρίς βλάστηση βγαίνουν αναζητώντας απεγνωσμένα λίγη δροσιά. Αν υπάρχουν παιδιά υπάρχει κι ένας λόγο παραπάνω να βγεις. Βγαίνουν για να παίξουν τα παιδιά. Και στο σημείο αυτό σκουντουφλάς πάνω στη μία και μοναδική στο είδος της παιδική χαρά. Η πρωτοτυπία αυτής της παιδικής χαράς είναι ότι δεν έχει παιχνίδια συνηθισμένα. Έχει αναχώματα. Κάτι σαν ανεστραμμένους χρωματιστούς ιπτάμενους δίσκους με ένα πέρασμα από κάτω. Και τα παιδιά μπαινοβγαίνουν ένα-ένα σ αυτό το κάτι σαν πέρασμα. Κι επειδή τα παιδιά στην πόλη μας είναι έξυπνα βαριούνται γρήγορα. Σκουντουφλιάζουν τα παιδιά, σκουντουφλιάζουν κι οι γονείς και φεύγουν. Κατευθύνονται τότε προς τη Ν.Κίο ή το Ναύπλιο που στερούνται πρωτοτυπίας κι έχουν συνηθισμένες παιδικές χαρές. Που δε σκουντουφλάς πάνω τους. Αλλά δε σκουντουφλιάζεις κιόλας.

 

 

Η πόλη αυτή πορεύτηκε ανά τους αιώνες ως Πολυδίψιον Άργος. Η έλλειψη του υγρού στοιχείου κανέναν δεν ενοχλούσε. Οι κάτοικοι έμαθαν να αγαπάνε τις πέτρες και τη λιτότητα του τοπίου. Ή έστω να την αποδέχονται. Ώσπου ένα ποτάμι άρχισε να κυλάει στο κέντρο της πόλης. Και για να κυλήσει το ποτάμι φτιάχτηκε και μια γέφυρα. Που χώρισε την πόλη στα δύο. Χώρισε και τους κατοίκους. Οι άνθρωποι σκουντουφλάνε καθημερινά πάνω της. Είναι απότομη. Δε μπορεί να διαβεί ο καθένας τη γέφυρα αυτή. Άτομα με κινητικά προβλήματα ούτε που το προσπαθούν. Ούτε και οι ηλικιωμένοι. Ούτε και οι συνοδοί ανθρώπων που κινούνται με αμαξίδια. Ούτε και οι γονείς με τα καροτσάκια των παιδιών. Κι έτσι όλοι αυτοί κάνουν το γύρο της πλατείας και κυκλοφορούν σκουντούφληδες και κατηφείς Από κάτω απ τη γέφυρα κυλάει το ποτάμι. Αν δεν σκουντουφλήσεις στη γέφυρα θα σκουντουφλήσεις στο ποτάμι. Διαφυγή καμιά.

 

Στα χλωριωμένα του νερά παρέσυρε παλιές συνήθειες, συλλογικές μνήμες, τη φυσιογνωμία της πόλης ενώ διατάραξε και τις σχέσεις των ανθρώπων.

 

Παρά τις ελπίδες που καλλιεργήθηκαν τα μαγαζιά πέριξ των όχθεων του ποταμού παραμένουν άδεια. Είναι φανερό πια ότι το καρναβάλι, η Μ. Παρασκευή και η γιορτή του πολιούχου αδυνατούν να συντηρήσουν τις ελπίδες. Πόσο μάλλον να συντηρήσουν επιχειρήσεις.

 

Οι θαμώνες λιγοστοί και σκουντούφληδες. Οι μαγαζάτορες και σκουντούφληδες και καταπτοημένοι. Το τοπίο αξιοθρήνητο. Οι διαβάτες σκυφτοί. Τα σεκιούριτι που φυλάνε το ποτάμι συνηθισμένοι στο ρόλο τους, σκουντούφληδες σκουντουφλάνε στην ερημιά.

 

Ένας απλός τρόπος για να γνωρίσει κανείς μια πόλη είναι να παρατηρήσει πώς δουλεύουν, πώς ζουν, πώς διασκεδάζουν οι άνθρωποι. Στη δική μας πόλη οι άνθρωποι δουλεύουν, ζουν, διασκεδάζουν σκουντουφλώντας στην ανάπλαση.

 

 

 

     
19 Σχόλια
 • Avatar
  Από σήμερα... 29 Μαΐου 2018

  σκουντουφλώντας και στο μίνι κολυμβητήριο!
  Πως γυρνούν τα χρόνια
  Ο δήμαρχος από τηλεοπτικός υποστηρικτής των αγροτών και κτηνοτρόφων της Αργολίδας κάποτε
  Σήμερα γκρέμισε το κτιριο του πρώην Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού Αργολίδας, χτισμένο με το υστέρημα των τσοπάνηδων και επίσης επί
  Θητείας του υποβάθμισε εντελώς την Χονδρική Αγορά Άργους μετατρέποντας τη σε αποθήκη εργοτάξιο των συνεργείων του Δήμου, ενώ άλλοι Δήμοι εντάσσουν στο ΕΣΠΑ, αγορές ή Δημοπρατήρια Τοπικών αγροτικών προϊόντων.
  Πως αλλάζει ο άνθρωπος!
  Πως αλλάζει η εξουσία τον άνθρωπο!
  “Επιτυχία” η ανάπλαση
  “Επιτυχία” το κολυμβητήριο
  “Επιτυχία” με νέα πλατεία σήμερα
  “Επιτυχία” στα σκουπίδια
  “Επιτυχία” με τα φαντ!!!
  Πως και “ξέφυγε η αξιοποίηση” των παλαιών σφαγείων?
  Πάντως παρά τη συνεχή πλύση εγκεφάλου
  Σκουντουφλώντας… διαπιστώσαμε
  ΑΠΟΤΥΧΑΜΕ ΠΑΤΑΓΩΔΏΣ
  ΑΝΑΜΦΙΣΒΉΤΗΤΑ.

  5

  1
 • Avatar
  Νίκος Κούκος 29 Μαΐου 2018

  Πάντως άρχισαν τα γκρεμίσματα στον γαλακτοκομικό, ενώ η άδεια κατεδάφισης που εκδόθηκε στις 25/5 αναφέρει ότι η έναρξη εργασιών μπορεί να γίνει τουλάχιστον 20 μέρες μετά…

  2

  0
 • Avatar
  Ανώνυμος 29 Μαΐου 2018

  Ο καθένας μπορεί να έχει την αποψή του για το θεμα της ανάπλασης ως προς το αποτέλεσμα και την
  θετική ή αρνητικη συνεισφορά της στην πόλη.

  Εγω θέλω να μου απαντήσει κάποιος με ποιά κοινωνική εξουσιοδότηση ο ΕΝΑΣ και ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ αποφάσισε τόσο να αλλάξει τον χαρακτήρα της πόλης και να τον μετατρέψει σε τουριστικό
  (και το αποτέλεσμα ειναι ορατο δια γυμνού οφθαλμού..Ούτε τουρίστες έφερε αλλά έδιωξε τόσο τα Αργείτικα χωρία όσο και του Αργείτες με την ανάπλαση)…
  και με ποιο Συλλογικό Φορέα διαβουλεύτηκε πριν τον σχεδιασμό του έργου ?

  Σας απαντώ εγώ…….με κανέναν…… διότι απλουστατα δεν μπορεί λόγω ιδιοσυγκρασίας να διαβουλευτεί με κανένα και θελει πάντα ολη τη δόξα δικη του …μονο που τώρα θα ειναι όλη η αποτυχία δική του…..

  Φυσικά θα αποχωρήσει και δεν θα κατέβει στις επόμενες εκλογές ως διωκόμενος απο τα συμφέροντα που δεν τον αφησαν να ολοκληρώσει το μεγαλειώδες έργο του……δηλ τη μεγαλειώδη καταστροφή….

  9

  0
  • Avatar
   Ανώνυμος 29 Μαΐου 2018

   δεν ειναι ο τυπος που αποχωρει ή υποχωρει Θα μεινει και θα το παλεψει μεχρι τελους. Και οχι με ορθοδοξους τροπους ,επειδη με ορθοδοξους τροπους θα χασει πανηγυρικα. Το παιχνιδι γινεται σκληρο και ολοι πρεπει ναμαστε προετοιμασμενοι για σκληρα χτυπηματα και μεθοδολογια αναλογη του καμποσισμου που με τοση επιμονη και σκληρη δουλεια εστησε .
   Και αυτο ειναι το προβλημα στην πολη και οχι η αναπλαση Η αναπλαση ειναι η αφορμη Η καταστροφη της πολης ειναι η αφορμη
   Η αιτια ειναι ο καμποσισμος

   8

   0
 • Avatar
  Δημήτρης 29 Μαΐου 2018

  Δηλαδή πριν τον Καμπόσο σας άρεσε το Άργος περισσότερο;
  Πόσο μίζεροι είστε…

  2

  13
  • Avatar
   Ανώνυμος 29 Μαΐου 2018

   Είσαι απ τους ξεβλαχεμένους εσύ;

   3

   0
  • Avatar
   Ανώνυμος 29 Μαΐου 2018

   Δηλαδή εσείς δε θυμάστε ότι κατέβαιναν από όλες τις γύρω περιοχές γιατί ήταν εμπορικό κέντρο και έσφυζε από ζωή; Τώρα συμβαίνει αυτό;

   9

   0
 • Avatar
  Geo S 28 Μαΐου 2018

  Ναι όλοι μεγαλώσαμε με τα βρωμοπευκα..
  Καθόλου δεν μου λείπουν που ξεβρωμισε η πλατεία!
  Το θέμα με τους δρόμους όμως υπάρχει.
  Όχι ότι έχουμε και πολλές δυνατότητες σαν πόλη από θέμα ρημοτομιας..
  Ίσως βέβαια να βόλευε διέλευση χαμηλής ταχύτητας τουλάχιστον το πρωί από την πλατεία.
  Πάντως το απόγευμα και το βραδυ τα πιτσιρίκια με τα ποδήλατα το ευχαριστιούνται και με το παραπάνω..

  2

  12
  • Avatar
   Ανώνυμος 28 Μαΐου 2018

   για τα πευκα που ξεβρωμισε η πλατεια σε τι συζητηση να μπεις; Αλαλα τα χείλη. Για τα πιτσιρίκια που χαιρονται με τα ποδηλατα στην πλατεια ,ετσι γινεται σε ολες τις πλατειες των χωριων.Δε μπορει θα το θυμασαι

   9

   1
  • Avatar
   Ανώνυμος 28 Μαΐου 2018

   Ενώ σε πολλές ευρωπαικές πόλεις προσπαθούν να αυξήσουν με κάθε τρόπο το πράσινο,εδώ εμείς βλέπουμε τα δέντρα περιττά, το τσιμέντο ταιριάζει βλέπεις περισσότερο στην ψυχοσύνθεσή μας. Σε τσιμεντανθρώπους λοιπόν ,μάλλον αξίζουν αντίστοιχοι δήμαρχοι για να παίρνουν αποφάσεις για τη ζωή τους.

   13

   1
  • Avatar
   Ταλαίπωρος εποχούμενος Αργείος 28 Μαΐου 2018

   Αφού αγαπητέ Geo S δεν σου λείπουν τα βρωμόπευκα όπως λες, άντε να τα εξαφανίσουμε και από το παλιό πάρκο του Μπόνη και από τον λόφο του Προφήτη Ηλία και από το λόφο της Λάρισας (όσα απόμειναν και δεν έχουν ήδη ξεραθεί). Εμένα όπως μου λείπουν οι ανθισμένες νεραντζιές – που απέμειναν ελάχιστες. Μου λείπουν τα παλιά φωτιστικά που έδιναν έναν χαρακτήρα ρετρό στην πλατεία, Μου λείπει το Καζινό που ισοπεδώθηκε χωρίς καμιά λογική. Μιλάμε για μια ανάπλαση η οποία αντί να φροντίσει να ενσωματώσει στο καινούργιο, το οποίο ήθελε να δημιουργήσει, στοιχεία και χαρακτηριστικά της πόλης που υπήρχαν για δεκάδες χρόνια τα ξεπάτωσε εν μια νυκτί και τα πέταξε στον κάλαθο των αχρήστων. Μια ανάπλαση η οποία δημιούργησε σειρά κυκλοφοριακών προβλημάτων τα οποία ακόμα προσπαθεί να επιλύσειη Δημοτική Αρχή και για τα οποία απ’ ό,τι μαθαίνω θα χρειαστεί ακόμη μια κυκλοφοριακή μελέτη – λες και δεν έφταναν ήδη δύο ή τρεις. Μία ανάπλαση η οποία αντί να εντάξει στην μελέτη της το στολίδι της Δημοτικής Αγοράς η οποία κακοποιείται καθημερινά από τους ενοίκους της και εγκαταλείπεται στην τύχη της με κίνδυνο να καταρρεύσει την άφησε τελείως έξω. Για να τελειώνω, όλοι εμείς οι Αργείοι δεν είμαστε άμοιροι ευθυνών. Έχουμε την Δημοτική Αρχή που μας αξίζει γιατί η πλειοψηφία από εμάς την εξέλεξε. Έχουμε τον δήμαρχο που μας αξίζει γιατί εμείς τον επιλέξαμε και με μεγάλο μάλιστα ποσοστό για να μας το υπενθυμίζει συνέχεια, έχουμε την αντιπολίτευση που μας αξίζει γιατί και αυτούς εμείς τους ψηφίσαμε. Έχουμε την ευθύνη που μας αναλογεί γιατί μπροστά στα τερατώδη που συμβαίνουν σιωπάμε και αδιαφορούμε. Περαστικά μας…

   16

   0
 • Avatar
  Mario Contes 28 Μαΐου 2018

  Δυστυχώς και πάλι βλέπω για ακόμη μια φορά σε καποια επαρχιακή πόλη της Ελλάδας να προτείνονται οι μικρότητες .

  Δεν είμαι κάτοικος του Άργους, σαν επισκέπτης προ ημερών όμως θαύμασα την περιποιημένη πόλη σας, το ωραιότατο κεντρικό παρκο με τα νερά και την γέφυρα , την καθαρή σας πόλη και πολλά άλλα !

  Εάν για μικροσυμφεροντα εκλογικά καταφερεστε εναντίον του Δημάρχου σας, τότε ΚΑΚΩΣ !

  Αν μη τι άλλο εκτιμήσετε το έργο του και απολαύστε την πόλη σας, το πολύ όμορφο Άργος ….

  Την πατρίδα του Μέγιστου των Ελλήνων !

  Προσωπικά, ΕΥΓΕ στον Δήμαρχο σαςγια το έργο του.

  3

  33
  • Avatar
   Ανώνυμος 28 Μαΐου 2018

   αν δε ζειτε, δε δουλευετε ή δεν εχετε εδω την καθημερινοτητα σας πως μπορειτε να εχετε αποψη; Εδω δε μιλαμε για την εικονα της πολης και δε μιλαμε μονο για το κεντρο που εσεις ως επισκεπτης βλεπε και θαυμαζετε .Μιλαμε για την υποβαθμιση της ζωης των κατοικων
   υγ το contes επιθετο ειναι ή τιτλος ευγενειας

   15

   0
  • Avatar
   Ανώνυμος 28 Μαΐου 2018

   Μάλον Mario, δεν έχεις δει πάρκο με νερά και γέφυρες.
   Δεν έχεις πάει σε άλλη πόλη με νερά με πάρκα με γέφυρες;
   Το εντυπωσιακό όμως είναι ότι ήρθες στη πόλη μας, σε μάγεψε και παρακολουθείς τον τοπικό τύπο και παρενβαίνεις.

   12

   1
  • Avatar
   Ανώνυμος 30 Μαΐου 2018

   Άσε ρε Δημητράκη. Πόσα ψεύτικα προφίλ πια θα φτιάξεις; Άκου Mario Contes…

   1

   0
 • Avatar
  Ο Μακεδόνας 27 Μαΐου 2018

  Η εικόνα του Δημάρχου στο τελευταίο διαγγελμά του ήταν αυτή του ανθρώπου που κανείς δεν θέλει να έχει για φίλο του. Μας απαρίθμησε για άλλη μια φορά τα έργα που έχει κάνει για τη πόλη του Άργους
  Προφανώς για το Δήμαρχο ο Δήμος που διοικεί είναι μονο η πλατεία του Άργους.
  Πρέπει να εμπεδώσει και ο ίδιος ότι η ανάπλαση είναι η καταστροφή της πόλης.
  Το Άργος έχασε την ταυτότητά του.
  Τα κυπαρίσια της πλατείας και του πάρκου ήταν για μας η ζωή μας.
  Με αυτά μεγαλώσαμε.
  Κάναμε εκεί τις κοπάνες από το σχολείο,
  Εκεί στο πάρκο κλείσαμε τα πρώτα εφηβικά μας ραντεβού.
  Αντί οΔήμαρχος να αναβαθμίσει κέντρο δίνοντας ζωή στη πόλη και τους πολίτες τι έκανε;
  Είδε το κέντρο σαν ένα μεγάλο οικόπεδο που του χάρισε ο πατέρας του και θέλησε να το εκμεταλευτεί.
  πόσες καφετέρειες θα γίνουν; πόσα θα εισπράξω μαύρα ή άσπρα δεν έχει σημασία.
  Τ’ωρα ο κόσμος έχει καταλάβει ποιος είναι.
  Το μόνο που τον νειάζει είναι ο εαυτός του και η τσέπη του.
  Όμως έχει και έναν καημό.
  Θέλει να εξαφανιστούν όλοι οι αριστεροί, όλοι οι μετανάστες, όλοι οιπρόσφυγες όλοι όσοι διαφωνούν μαζί του, όλοι όσοι δεν γουστάρει.
  Δεν ήθελε να αναφερθεί πάλι στο θέμα Μπουτάρη αλλά είπε τα ρατσιστικά και φασιστικά του. Θα τον προφύλλασε λέει γιατ’ι είναι υπέργυρος και είναι θεσμός όχι γιατί και αυτός δικαίωμα να έχει άποψη όπως έχει και Καμπόσος.
  Αλήθεια η εικόνα αυτή του δημάρχου Άργους – Μυκηνών ήταν μια πολύ θλιβερή εικόνα.
  ΔΕΝ ΑΞΙΖΕΙ ΡΕ ΓΑΜΩΤΟ ΣΤΗ ΠΟΛΗ ΑΥΤΗ.

  26

  1
 • Avatar
  Ανώνυμος 27 Μαΐου 2018

  Κα Πετσιώτη δεν έχετε καταλάβει ότι δεν πρόκειται για παιδική χαρά αλλά για κέντρο εκπαίδευσης πυροβολικού;;;…οι μεγάλοι στόχοι στα υψώματα είναι ότι πρέπει για νεοσύλλεκτα…νήπια..

  15

  0
 • Avatar
  Ανώνυμος 27 Μαΐου 2018

  Το Άργος από εμπορικό κέντρο κατάντησε μια φάρσα, όπως ακριβώς όποιος/όποιοι ( ; ) το οδήγησαν σε αυτό το σημείο.

  21

  3
 • Avatar
  Ανώνυμος 27 Μαΐου 2018

  Σκουντουφλήσαμε στο Άργος με τους άχρηστους και φαφλατάδες που κατέστρεψαν τη πόλη μέσα σε 7 χρόνια και την οικονομική της ζωή.

  26

  2

POST A COMMENT

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

error: Περιεχόμενο που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα.