Η Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αργολίδας ενημερώνει…

 

Ανακοίνωση της Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών
Νομού Αργολίδας

 

 

Ενόψει των ιδιαίτερων κινδύνων πυρκαγιάς που ενέχει η θερινή περίοδος, σε συνδυασμό με το ότι ο Νομός Αργολίδας περιλαμβάνει περιοχές δασών και δασικών εκτάσεων ευαίσθητων σε πυρκαγιές που κηρύσσονται επικίνδυνες συμφώνα με το (Π.Δ 575/1980), η Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Αργολίδας, αποστέλλει το παρακάτω ενημερωτικό σημείωμα με στόχο την ενημέρωση πολιτών και ειδικότερα των Αγροτικών, Κτηνοτροφικών, Μελισσοκομικών, Δασικών, καθώς και των Κυνηγητικών Συλλόγων και Συνεταιρισμών, προκειμένου να ευαισθητοποιηθούν αλλά και να ενημερωθούν σχετικά με τις κυρώσεις που επιβάλλονται από την ελληνική νομοθεσία σε περίπτωση πρόκλησης πυρκαγιάς.

 

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να επιδείξουν οι αγρότες, κτηνοτρόφοι, καλλιεργητές κ.α., που παρανομούν βάζοντας φωτιές στα χωράφια τους ή στα βοσκοτόπια την αντιπυρική περίοδο (και όχι μόνο), προκαλώντας ανεπανάληπτες κατά περίπτωση καταστροφές. Προβλέπονται ποινές φυλάκισης, χρηματικό πρόστιμο, επιπλέον διοικητικό πρόστιμο και επίσης κατά περίπτωση επιστροφή του συνόλου (!) των επιδοτήσεων που τυχόν έχουν λάβει, ενώ η διαδικασία θα γίνεται αυτόματα με το που θα καταγράφεται η περιοχή που θα έχει καεί.

 

Υπενθυμίζεται ότι για τον νομό της Αργολίδας λόγω αυξημένης επικινδυνότητας απαγορεύεται οποιαδήποτε καύση στα δάση, τις δασικές εκτάσεις, χορτολιβαδικές και αγροτικές εκτάσεις (χωρίς την έκδοση Άδειας Καύσης υπολειμμάτων καλλιεργειών από τις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες Ναυπλίου και Άργους), που βρίσκονται σε βραχώδεις ή πετρώδεις περιοχές σε πεδινά ή ανώμαλα εδάφη και λόφους, από 01-05-2018 μέχρι 31-10-2018 (ΠΥΡ/ ΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ ΠΕ. ΠΥ. Δ. ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ 1/2018), σύμφωνα με την 9/2000 Πυρ/κη Διάταξη όπως αυτή τροποποιήθηκε, συμπληρώθηκε και ισχύει με την 9α /2005 Πυρ/κη Διάταξη.

 

 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

 

1. Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, για εκτάσεις που κάηκαν από εμπρησμό από πρόθεση ή από αμέλεια, καθ’ όλη την διάρκεια του έτους – και ιδίως την αντιπυρική περίοδο – προβλέπονται τα παρακάτω:

 

1.1 Αυτεπάγγελτα διενεργείται προανάκριση από το Ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, για την ανακάλυψη του δράστη/τών και σε θετική περίπτωση ακολουθείται η διαδικασία του αυτοφώρου (όταν είναι στα απαιτούμενα χρονικά πλαίσια, σύλληψη δράστη, απολογία κατηγορουμένου και παραπομπή του στον Εισαγγελέα).(άρθρο 243 του Κ.Π.Δ.).
Στους δράστες επιβάλλονται βαρύτατες ποινικές κυρώσεις συμφώνα με τον Ποινικό Κώδικα:
α) Ποινή φυλάκισης από 2 έτη έως ισόβια.
β) Χρηματική ποινή από 2.900 ευρώ έως 150.000 ευρώ (άρθρα 264, 265 και 266 του Π.Κ.).

 

1.2 Παύουν να δικαιούνται εξισωτική αποζημίωση (επιδότηση) από τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., όσοι Δικαιούχοι του Προγράμματος οι ίδιοι ή μέλη των οικογενειών τους που έχουν οικονομική σχέση με την εκμετάλλευση και με το πρόγραμμα, εμπλέκονται για ποινικά αδικήματα συναφή με το πρόγραμμα διώκονται ή έχουν κριθεί ένοχοι (ή έχουν καταδικασθεί ή έχει ασκηθεί εναντίον τους ποινική δίωξη) αποβάλλονται από το μέτρο και υποχρεώνονται στην επιστροφή του συνόλου των ποσών που έχουν εισπράξει σαν αχρεωστήτως καταβληθέντα. (άρθρο 9 & 15 της Κ.Υ.Α. 693/7-3-08, ΦΕΚ 393/Β/2008).

 

1.3 Εφόσον πρόκειται για δασική έκταση ή δάσος, η καμένη περιοχή κηρύσσεται ως αναδασωτέα (άρθρο 41 του Ν. 998/1979).

 

1.4 Κοινοποιείται άμεσα στον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. η απόφαση κήρυξης της έκτασης ως αναδασωτέας, προκειμένου να εξαιρεθεί από την οικονομική ενίσχυση που δίνονταν στους κτηνοτρόφους τα ζώα των οποίων έβοσκαν εκεί πριν την πυρκαγιά και στο έξης απαγορεύεται η βόσκηση, όπως επίσης αποκλείεται οποιαδήποτε μορφή ενέργειας και επέμβαση σε αυτήν (άρθρο 105 παρ.1 του Ν.Δ. 86/1969), ενώ οι παραβάτες των ανωτέρω, τιμωρούνται μέχρι ένα (1) έτος φυλάκισης και χρηματικό πρόστιμο (άρθρο 70 του Ν.998/1979.

 

1.5 Σύμφωνα με το άρθρο 8 του Κώδικα Ορθής Γεωργικής Πρακτικής που εγκρίθηκε με την Κ.Υ.Α 125347/568 (ΦΕΚ Β΄ 142/29.1.2004) σε συνδυασμό με τις υπ’ αριθ. 87834/31.07.2015 & 133657/17.12.2015 Εγκυκλίους Πολλαπλής Συμμόρφωσης του ΟΠΕΚΕΠΕ, σχετικές με την μη ορθή διαχείριση υπολειμμάτων καλλιεργειών – ο εντοπισμός του αγροτεμαχίου καθώς και του ιδιοκτήτη ή εκμεταλλευτή του γίνεται πλέον ηλεκτρονικά – και την καύση αυτών εντός της αντιπυρικής περιόδου χωρίς άδεια από την αρμόδια Πυροσβεστική Υπηρεσία ισχύει για τους παραβάτες η μερική παύση της εξ’ ολοκλήρου εξισωτικής αποζημίωσης (επιδότησης) που θα ελάμβαναν.

 

1.6 Επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο από το Πυροσβεστικό Σώμα, ύψους από 1.467,35 έως 58.694 ευρώ (Κ.Υ.Α. 19826 Φ.109.1/27-6-2000 & άρθρο 26 του Ν.2800/29-02-2000).

 

 

Αν το σπίτι σας βρίσκεται μέσα ή κοντά σε δάσος ή δασική έκταση

 

Με απλές και οικονομικές κινήσεις μπορείτε να σώσετε το σπίτι σας, όταν βρίσκεται κοντά σε δασική περιοχή.

 

Είναι υποχρέωση του κάθε πολίτη να λαμβάνει προληπτικά μέτρα… πριν εκδηλωθεί η φωτιά, διότι όταν εκδηλωθεί, είναι φύση αδύνατον, να διατεθεί στον καθένα μας και από ένα πυροσβεστικό μέσο.
Κόποι μια ζωής μπορούν να χαθούν λόγο της αδιαφορίας μας… λίγος προσωπικός χρόνος χρειάζεται, ας τον αφιερώσουμε… διότι στην Ελλάδα μας ο ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ είναι “παρεξηγημένος”!!!

 

•Δημιουργήστε μια αντιπυρική ζώνη γύρω από το σπίτι σας καθαρίζοντας και απομακρύνοντας σε ακτίνα τουλάχιστον 10 μέτρων τα ξερά χόρτα, τις πευκοβελόνες, τα ξερά φύλλα, τα κλαδιά κλπ.

 

•Κλαδέψτε τα δένδρα μέχρι το ύψος των 3 μέτρων, ανάλογα με την ηλικία τους και την κατάσταση των κλαδιών τους.

 

•Απομακρύνετε όλα τα ξερά κλαδιά από τα δέντρα και τους θάμνους.

 

•Μην αφήνετε τα κλαδιά των δένδρων να ακουμπούν στους τοίχους τη στέγη και τα μπαλκόνια. Κλαδέψτε τα έτσι ώστε να υπάρχει απόσταση τουλάχιστον 5 μέτρων από το σπίτι σας.

 

•Αραιώστε γύρω από το κτίσμα την δενδρώδη βλάστηση έτσι ώστε τα κλαδιά του ενός δένδρου να απέχουν τουλάχιστον 3 μέτρα από τα κλαδιά του άλλου. Για λόγους ακόμη μεγαλύτερης ασφάλειας και όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν, απομακρύνετε την δενδρώδη και θαμνώδη βλάστηση γύρω από το κτίσμα σε απόσταση τουλάχιστον 10 μέτρων.

 

•Μην τοποθετείτε πλαστικές υδρορροές ή πλαστικούς οχετούς νερού στους τοίχους του κτίσματος.

 

•Προφυλάξετε, εξωτερικά, τα παράθυρα και τις γυάλινες πόρτες, τοποθετώντας παντζούρια από μη εύφλεκτα υλικά.

 

•Καλύψτε τις καμινάδες και τους αγωγούς εξαερισμού του κτίσματος με ειδικό, μη εύφλεκτο, συρμάτινο σύρμα έτσι ώστε οι σπίθες να μην μπορούν να διεισδύσουν στο εσωτερικό του κτιρίου.

 

•Μην αποθηκεύετε εύφλεκτα αντικείμενα κοντά στο σπίτι.

 

•Αποφύγετε την κατασκευή ακάλυπτων δεξαμενών καυσίμου κοντά στο σπίτι σας.

 

•Τοποθετήστε τα καυσόξυλα σε κλειστούς και προφυλαγμένους χώρους.

 

•Προμηθευτείτε τους κατάλληλους πυροσβεστήρες και μεριμνήστε για τη συντήρηση τους.

 

•Εξοπλιστείτε με σωλήνα ποτίσματος με μήκος ανάλογο της περιοχής που θέλετε να προστατεύσετε σε περίπτωση πυρκαγιάς.

 

•Μία δεξαμενή νερού, μια απλή αντλία που λειτουργεί χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και ένας σωλήνας νερού, μπορεί να σας προστατεύσουν από την πυρκαγιά.

 

Υ.Γ.: Με την εκδήλωση της πυρκαγιάς το πρώτο που θα συμβεί είναι η διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος και αν ο οικισμός σας προμηθεύεται νερό από αντλιοστάσια σε σύντομο χρονικό διάστημα θα δημιουργηθεί έλλειψη νερού (διακοπή ρεύματος-κατανάλωση ποσότητας δεξαμενών και μη πλήρωση τους).

 

Σας ευχόμαστε Καλό Καλοκαίρι και υπενθυμίζουμε ότι είναι υποχρέωση όλων μας να διαφυλάξουμε ακέραιο το φυσικό περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής. Η βιοποικιλία και η ευεργετική παρουσία τους καθώς και η αισθητική τους είναι ανυπολόγιστης αξίας. Γι’ αυτό θα πρέπει όλοι μας να δείχνουμε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την διατήρηση και την προστασία τους.
Θυμηθείτε πως πρέπει να ενεργήσετε μόλις αντιληφθείτε μια πυρκαγιά.

 

Τηλεφωνήστε αμέσως στο αριθμό κλήσης 199 και δώστε σαφείς πληροφορίες για την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρίσκεσθε, καθώς και πληροφορίες για τη συγκεκριμένη θέση που βλέπετε την πυρκαγιά.

 

• Περιγράψτε το είδος της βλάστησης που καίγεται.

 

• Προσδιορίστε την κατεύθυνση της πυρκαγιάς.

 

• Η κλήση στον αριθμό αυτό είναι χωρίς χρέωση τόσο από σταθερό όσο και από κινητό τηλέφωνο. Σε περίπτωση που το κινητό τηλέφωνο μας δείχνει την ένδειξη «κλήσεις έκτακτης ανάγκης» ή «εκτός δικτύου» τηλεφωνείστε στο 112.

 

Ο Διοικητής ΔΙ.Π.Υ. Νομού Αργολίδας
Βασίλειος Αθ. Αλεξόπουλος
Πύραρχος

 

 

 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Διαβάστε ακόμη

“Kotrozos Clothing”, ανδρική-γυναικεία casual ένδυση στο Άργος – Βίντεο, εικόνες με τις νέες προσθήκες

Τα ανδρικά και γυναικεία ρούχα Kotrozos Clothing είναι το συνώνυμο της άνεσης μέσα από τα μοναδικά fashion trends! "Kotrozos Clothing" στο Άργος Μπορείτε να τα...

Δήμος Ναυπλιέων: Πρόταση για σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής διαχειριστικού ελέγχου

διαπαραταξιακής επιτροπής διαχειριστικού ελέγχου Σε συνέχεια των χθεσινών (28/3) αποκαλύψεων στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ναυπλιέων, όπου ανακοινώθηκε το πραγματικό έλλειμμα του προϋπολογισμού του Δήμου,...

Δήμος Ναυπλιέων: Γιατί προτιμήθηκε η λήψη δανείου από την πολύχρονη επιτήρηση-μνημόνιο

Δήμος Ναυπλιέων: λήψη δανείου επιτήρηση Σε σαιξπηρική σκηνή μετατράπηκε την Πέμπτη 28/3 το Δημοτικό Συμβούλιο Ναυπλιέων με την αποκάλυψη ότι ο προϋπολογισμός του έτους 2024...

“Kotrozos Clothing”, ανδρική-γυναικεία casual ένδυση στο Άργος – Βίντεο, εικόνες με τις νέες προσθήκες

Τα ανδρικά και γυναικεία ρούχα Kotrozos Clothing είναι το συνώνυμο της άνεσης μέσα από τα μοναδικά fashion trends! "Kotrozos Clothing" στο Άργος Μπορείτε να τα...

Δήμος Ναυπλιέων: Πρόταση για σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής διαχειριστικού ελέγχου

διαπαραταξιακής επιτροπής διαχειριστικού ελέγχου Σε συνέχεια των χθεσινών (28/3) αποκαλύψεων στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ναυπλιέων, όπου ανακοινώθηκε το πραγματικό έλλειμμα του προϋπολογισμού του Δήμου,...

Δήμος Ναυπλιέων: Γιατί προτιμήθηκε η λήψη δανείου από την πολύχρονη επιτήρηση-μνημόνιο

Δήμος Ναυπλιέων: λήψη δανείου επιτήρηση Σε σαιξπηρική σκηνή μετατράπηκε την Πέμπτη 28/3 το Δημοτικό Συμβούλιο Ναυπλιέων με την αποκάλυψη ότι ο προϋπολογισμός του έτους 2024...

Α. Πουλάς στη Βουλή: Μεγάλα προβλήματα στη διάθεση των εσπεριδοειδών της Αργολίδας…

Τα μεγάλα προβλήματα στη διάθεση των εσπεριδοειδών της Αργολίδας λόγω μείωσης των εξαγωγών και παράλληληςαύξησης των εισαγωγών από την Αίγυπτο έφερε στη Βουλή ο...

Α. Πουλάς στη Βουλή: Μεγάλα προβλήματα στη διάθεση των εσπεριδοειδών της Αργολίδας…

Τα μεγάλα προβλήματα στη διάθεση των εσπεριδοειδών της Αργολίδας λόγω μείωσης των εξαγωγών και παράλληληςαύξησης των εισαγωγών από την Αίγυπτο έφερε στη Βουλή ο...

Έγραψαν συνθήματα στα Δικαστήρια και τα γραφεία της ΝΔ στο Ναύπλιο

Συνθήματα στα Δικαστήρια και τα γραφεία της ΝΔ στο Ναύπλιο Αναγραφή συνθημάτων με σπρέι κόκκινου και μαύρου χρώματος έκαναν τη νύχτα της Πέμπτης 28/3 άγνωστοι...

Ο … “πρωταθλητής” Ελλάδος στα χρέη Δήμος Ναυπλιέων αποφάσισε να πάρει δάνειο

Δήμος Ναυπλιέων παίρνει δάνειο Τη λήψη δανείου από Τράπεζες ή από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ώστε να ισοσκελιστεί και να καταρτιστεί ο Προύπολογισμός του...

Πρόσφατα θέματα

Πρόσφατα θέματα

Ο Πολ Τζόνστον σ’ ένα ατέλειωτο ελληνο-σκοτσέζικο ταξίδι

Φωτογραφία: 28-3-2024, Ναύπλιο, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, παρουσίαση-συζήτηση με φοιτητές Βρέθηκε και...

Δήμος Ναυπλιέων: Πρόταση για σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής διαχειριστικού ελέγχου

διαπαραταξιακής επιτροπής διαχειριστικού ελέγχου Σε συνέχεια των χθεσινών (28/3) αποκαλύψεων...

Δήμος Ναυπλιέων: Γιατί προτιμήθηκε η λήψη δανείου από την πολύχρονη επιτήρηση-μνημόνιο

Δήμος Ναυπλιέων: λήψη δανείου επιτήρηση Σε σαιξπηρική σκηνή μετατράπηκε την...

Ρούλα Πισπιρίγκου: Ισόβια για την ανθρωποκτονία της Τζωρτζίνας

Ρούλα Πισπιρίγκου: Ισόβια για την ανθρωποκτονία της Τζωρτζίνας Με ισόβια...

Γ. Γαβρήλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά αύξηση του κατώτατου μισθού, τουλάχιστον στα 900 ευρώ

Δήλωση του Γιώργου Γαβρήλου, βουλευτή Αργολίδας-τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικής...

Α. Πουλάς στη Βουλή: Μεγάλα προβλήματα στη διάθεση των εσπεριδοειδών της Αργολίδας…

Τα μεγάλα προβλήματα στη διάθεση των εσπεριδοειδών της Αργολίδας...