Πολιτισμός

Τα «Γράμματα διαφυγής» της Χρύσας Καρδαρά στην «Πρόταση»

 

Παρουσιάστηκε το βράδυ του Σαββάτου στην όμορφη θεατρική αίθουσα της «Πολιτιστικής Αργολικής Πρότασης» στο Άργος, η τρίτη ποιητική συλλογή της Χρύσας Καρδαρά «Γράμματα διαφυγής».

 

Με μια παρουσία στα τοπικά Γράμματα ελπιδοφόρα και τακτική, η Χρύσα ανανέωσε την συνάντησή της με το αργολικό κοινό σε ένα νέο ποιητικό διάλογο που ξεχειλίζει, όπως και οι προηγούμενοι, λυρισμό και περίσκεψη.

 

Την παρουσίαση ανέλαβαν δύο γνωστοί φιλόλογοι, ο Γιώργος Τασιάς και η Δέσποινα Μπαράτση. Με εικόνες που αντιστοιχούσαν στο βαθύτερο νόημα των λέξεων της νεαρής ποιήτριας, αλλά και με εικόνες προσωπικών βιωμάτων όπως το ταξίδι της νεαρής φοιτήτριας Χρύσας στο Μεξικό, οι δύο φιλόλογοι παρουσίασαν τις λεπτές ψυχικές διασυνδέσεις ανάμεσα στις λέξεις και στις σκέψεις, όπως αυτές εκφράζονται στις ποιητικές σειρές της νέας ποιητικής συλλογής.

 

Ο Νικόλας Ταρατόρης παρουσίασε το έργο με τη βοήθεια των μελών της «Πρότασης» που απάγγειλαν ποιήματα από τη νέα συλλογή (Μαρία Κουρλαμπά, Βασιλική Πιπέρου, Γιώργος Μυλωνάς).

 

Όλοι οι ομιλητές σημείωσαν ιδιαίτερα τη σημασία της πνευματικής διαύγειας και της προσπάθειας να βρεθούν δρόμοι διαφυγής, από ένα περιβάλλον που απαιτεί πνευματική οκνηρότητα και υποταγή.

 

Στις 22-3-2018 είχε παρουσιάσει για πρώτη φορά στην εκδήλωση της Ένωσης Συγγραφέων και Λογοτεχνών Αργολίδας ένα δείγμα της νέας ποιητικής συλλογής και απέσπασε τον θαυμασμό όλων των συμμετεχόντων. Το ίδιο συνέβη και χθες το βράδυ (12-5-2018) στην αίθουσα της «Πρότασης», για τη νεαρή ποιήτρια, την γεμάτη ευαισθησία γραφή της και τις περιπλανήσεις της μέσα στην επιβαλλόμενη ομοιομορφία βηματισμών, σκέψεων και λόγων, ώστε να ανακαλύψει και να προτείνει με γράμματα διαφυγής, νέα ανοίγματα… διαφυγής.

 

Είναι γενική πάντως η άποψη πως όσο περισσότερο ωριμάζει η ποιητική πένα της Χρύσας, τόσο περισσότερο εμπλουτίζεται η δυναμική της γραφή, στοιχείο θετικό και παρήγορο για τα Γράμματα και τον πολιτισμό στον τόπο μας.

 

 

 

 

 

Share
Από τα
argolika.gr

Πρόσφατα

Εγκαινιάστηκε στο Ναύπλιο η 9η έκθεση πολυτελών σκαφών αναψυχής

Εγκαινιάστηκε στο Ναύπλιο η 9η έκθεση πολυτελών σκαφών αναψυχής Το 9ο Mediterranean Yacht Show (MEDYS),…

1 ώρα πριν

Σύγκρουση ΙΧ με μηχανάκι delivery στο Ναύπλιο

Τροχαίο ατύχημα έγινε το απόγευμα του Σαββάτου 27 Απριλίου στον κόμβο της Αγίας Ελεούσας στο…

2 ώρες πριν

Δρέπανο Αργολίδας: Θλίψη στην κηδεία του Δημητρίου Καλλιάνου, πατέρα του βουλευτή

  Σε κλίμα οδύνης τελέστηκε στο Δρέπανο Αργολίδας το απόγευμα του Σαββάτου 27/4 η κηδεία…

2 ώρες πριν

Τα κάλαντα του Λαζάρου από παιδιά στο Δημαρχείο Ναυπλίου (βίντεο)

Το Σάββατο του Λαζάρου αναβιώνει στο Ναύπλιο ένα όμορφο έθιμο, προάγγελος του αναστάσιμου μηνύματος. Κορίτσια…

5 ώρες πριν

Ιδέες για πασχαλινά δώρα με καλό σκοπό (από τη Δώρα Ν. Αντωνοπούλου)

Ιδέες για πασχαλινά δώρα με καλό σκοπό Γράφει η Δώρα Ν. Αντωνοπούλου Η εβδομάδα που μας…

6 ώρες πριν

Ο Κεχαγιάμπεης, ο άνθρωπος που κατέστρεψε το Άργος (γράφει ο Τόλης Κοΐνης)

Ο Κεχαγιάμπεης, ο άνθρωπος που κατέστρεψε το Άργος Η ΑΝΟΔΟΣ ΚΑΙ Η ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΚΕΧΑΓΙΑΜΠΕΗ…

7 ώρες πριν