Διάλεξη στο Άργος για την Ιστοπαθολογία

 

Η Παιδική – Νεανική Βιβλιοθήκη Δήμου Άργους – Μυκηνών διοργανώνει διάλεξη με θέμα «Η ιατρική ειδικότητα της Ιστοπαθολογίας ως ερέθισμα φιλοσοφικού στοχασμού, καλλιτεχνικής έμπνευσης και εκπαιδευτικής καινοτομίας» με ομιλητή τον πρωτοβάθμιο Καθηγητή Παθολογικής Ανατομικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Ανδρέα Χ. Λάζαρη, το Σάββατο 12 Μαΐου, (6.30 μμ), στην αίθουσα «Μέγας Αλέξανδρος».

 

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

 

Η Ιστοπαθολογία – Παθολογική Ανατομική και η Κυτταρολογία συνιστούν στη χώρα μας δύο κλινικοεργαστηριακές ιατρικές ειδικότητες, οι οποίες εξετάζουν στο μικροσκόπιο τη μορφολογία των ιστών και των κυττάρων του ανθρώπινου οργανισμού, με σκοπό την παροχή πληροφοριών απαραίτητων, τόσο για τη διάγνωση, όσο και για τον καθορισμό της εξελικτικής πορείας (της πρόγνωσης) των νοσημάτων του ανθρώπου˙ συχνά δε, τα μορφολογικά δεδομένα συμπληρώνονται με τη διερεύνηση και ταυτοποίηση του γονιδιακού υπόβαθρου των αλλοιωμένων ιστών και κυττάρων, έτσι ώστε να εφαρμόζεται η πλέον κατάλληλη, εξατομικευμένη ανά ασθενή, θεραπεία.

 

Οι τρεις άξονες στους οποίους θα κινηθεί η προγραμματισμένη διάλεξη και η επακόλουθη συζήτηση, έχουν ως εξής:

 

Τα συστατικά του ανθρώπινου οργανισμού είναι, σε μορφολογικό επίπεδο, εξαιρετικά πανομοιότυπα σε όλες τις σύνθετες τουλάχιστον, μορφές ζωής˙ ωστόσο, μικρές διαφορές του ανθρώπινου γονιδιώματος ευθύνονται για την ιδιαιτερότητα του κάθε ανθρώπου. Έτσι, το πεδίο των εν λόγω ιατρικών ειδικοτήτων μπορεί να αποτελέσει ένα έναυσμα φιλοσοφικής θεώρησης του όμοιου και του διαφορετικού μεταξύ των ανθρώπων, με σκοπό την εξισορρόπηση ανάμεσα σε αυτά που κάνουν το «εγώ» του κάθε ανθρώπου να μοιάζει με τα «εγώ» των άλλων ανθρώπων και σε αυτά που το διαφοροποιούν.

 

Η καθημερινή παρατήρηση των συστατικών του ανθρώπινου σώματος από τους ιστοπαθολόγους και τους κυτταρολόγους δυνητικώς εξάπτει τη φαντασία και προσδίδει χαρακτήρα καλλιτεχνικών ερεθισμάτων στο υλικό των βιοψιών, των εγχειρητικών παρασκευασμάτων και των κυτταρολογικών επιχρισμάτων.

 

Τέλος, η διδασκαλία του μαθήματος της Ιστοπαθολογίας/Κυτταρολογίας, σε επίπεδο προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό, αποτελεί μία εκπαιδευτική πρόκληση προσαρμογής του παραδοσιακού ακαδημαϊκού μαθησιακού προτύπου στη βιωματική γνώση που είναι εκείνη που κατεξοχήν εξασφαλίζει τις επαγγελματικές δεξιότητες κάθε εκπαιδευόμενου, εμπλέκοντας τον άμεσα στο πρακτικό αντικείμενο των σπουδών του.

 

 

 

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία σχόλια

Δωρεάν μετάβαση από Αργολίδα στην ημερίδα ενημέρωσης για την Πνευμονική Ίνωση

  Πρόσκληση του Ελλγνικού Συλλόγου Πνευμονικής Ίνωσης «Πνεύμονες Ζωής» Ο Ελληνικός Σύλλογος Πνευμονικής Ίνωσης «Πνεύμονες Ζωής» με χαρά σας προσκαλεί στην Ημερίδα Ενημέρωσης με τίτλο «Πνευμονική...

Πορεία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας από τους αγρότες – Το ψήφισμα με τα αιτήματα

Μηχανοκίνητη πορεία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις επιστροφές των προκαταβολών για τον παγετό του Ιανουαρίου 2022 που ζητάει ο ΕΛΓΑ, έκαναν αγρότες της Αργολίδας...

Δίκες για πλειστηριασμούς: Έπαυσε η δίωξη κατά των 18 – Αναβολή της δίκης των τριών

Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ναυπλίου αποφάσισε την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου να παύσει η δίωξη κατά των 18 ατόμων που το Σεπτέμβριο του 2017 είχαν συλληφθεί...

Η έκθεση «Πελοπόννησος EXPO» τον Νοέμβριο στην Αργολίδα – Δηλώσεις συμμετοχής

Η «Πελοπόννησος ΕΧΡΟ», η μεγαλύτερη περιφερειακή έκθεση της Πελοποννήσου, μετρά ήδη 6 χρόνια επιτυχημένης και αποτελεσματικής παρουσίας στον επιχειρηματικό κόσμο, μιας και έχει καθιερωθεί...

Πρόσφατα θέματα

Πρόσφατα θέματα

ΚΚΕ Αργολίδας για κινητοποίηση αγροτών: O ΕΛΓΑ να πάρει πίσω τα ντροπιαστικά πορίσματα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΤΟΜΕΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ Tο KKE στέκεται...

Η ΕΠΣ Αργολίδας διασκεδάζει…

  Η ποδοσφαιρική οικογένεια της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Αργολίδας ενώνεται...

Ημερίδα διοργανώθηκε στο Ναύπλιο από τη Γενική Διεύθυνση Δημοσιονομικών Ελέγχων

Η Γενική Διεύθυνση Δημοσιονομικών Ελέγχων του Υπουργείου Οικονομικών, σε ...

5 εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές στην Παιδική-Νεανική Βιβλιοθήκη Άργους-Μυκηνών

Η Παιδική-Νεανική Βιβλιοθήκη του Δήμου Άργους-Μυκηνών, που δραστηριοποιείται στα...

Δωρεάν μετάβαση από Αργολίδα στην ημερίδα ενημέρωσης για την Πνευμονική Ίνωση

  Πρόσκληση του Ελλγνικού Συλλόγου Πνευμονικής Ίνωσης «Πνεύμονες Ζωής» Ο Ελληνικός...

Προτείνουμε...