Κορινθία: Βρέθηκε μολυσμένο φυτώριο με ιό Τριστέτσας – Πωλούσε δενδρύλλια στην Αργολίδα

 

Από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Αργολίδας εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση για τον εντοπισμό φυτωρίου στην Κορινθία, μολυσμένου με τον ιό της Τριστέτσας. Το φυτώριο έχει διαθέσει δενδρύλλια εσπεριδοειδών στην Αργολίδα:

 

Δυστυχώς ένα ακόμη φυτώριο εσπεριδοειδών, το δεύτερο αυτή τη φορά, βρέθηκε να είναι μολυσμένο από τον ιό της Τριστέτσας των εσπεριδοειδών, στην Κορινθία. Πρόκειται για το φυτώριο με την επωνυμία «Παναγούλα Κυριάκου» με τόπο δραστηριότητας περιοχή του Δήμου Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης, στην Κορινθία.

 

Επισημαίνουμε ότι τον φυτωριούχο αυτόν το βλέπαμε κάθε Τετάρτη και Σάββατο με ένα μικρό φορτηγό να διαθέτει δενδρύλλια εσπεριδοειδών, ελιάς, αλλά και άλλων δένδρων δικής του παραγωγής, στη Δαλαμανάρα, απέναντι από το παλιό εργοστάσιο του ΚΥΚΝΟΥ.

 

Το Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της ΔΑΟΚ Αργολίδας επανειλημμένα είχε προβεί σε ελέγχους για Φυτοϋγειονομικό Δαβατήριο και είχε διαπιστώσει την ύπαρξή του. Όμως, σε νέους ελέγχους που έγιναν από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΠΕ Κορινθίας (ΔΑΟΚ) και του ΥπΑΑΤ (Τοπικά Κέντρα Αγροτικής Ανάπτυξης-πρωην ΚΕΠΠΥΕΛ), βρέθηκαν μολυσμένα δείγματα με Τριστέτσα σε μανταρινιά της ποικιλίας Κλημεντίνη και στο υβρίδιο Νόβα.

 

Για το λόγο αυτό πρέπει οι παραγωγοί που έχουν προμηθευτεί δενδρύλλια από το φυτώριο αυτό σε μεγάλες ποσότητες, δηλαδή δενδρύλλια μανταρινιάς της ποικιλίας Κλημεντίνη και του υβριδίου Νόβα, να ενημερώσουν την ΔΑΟΚ ΠΕ Αργολίδας και συγκεκριμένα το Τμήμα Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου (Τηλ. 2752360303, 4) για να ληφθούν δείγματα προκειμένου να σταλούν για έλεγχο στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο.

 

Ακόμη, όσοι παραγωγοί έχουν αγοράσει λίγα δενδρύλλια μανταρινιάς Κλημεντίνης καθώς και του υβριδίου Νόβα να τα ξεριζώσουν και να τα κάψουν από μόνοι τους.

 

Σε καμία περίπτωση να μην τα επανεμβολιάσουν γιατί εάν τα δενδρύλλια είναι μολυσμένα δεν πρόκειται όταν εμβολιασθούν να προκύψουν υγιή. Αυτό το αναφέρουμε γιατί βλέπουμε να εμβολιάζονται άρρωστα δένδρα. Όμως για το θέμα αυτό θα ακολουθήσει λεπτομερής ανακοίνωση από την υπηρεσία μας.

 

Κάνουμε λοιπόν έκκληση για μια ακόμη φορά, οι παραγωγοί να μας ακούσουν και να μην κάνουν του κεφαλιού τους είτε γιατί νομίζουν ότι κάνουν το σωστό, είτε γιατί είδαν να το κάνει ο γείτονας, είτε γιατί έτσι τους είπαν… Στην υπόθεση της Τριστέτσας δεν χωράνε πειραματισμοί, αυτοσχεδιασμοί και δήθεν γνώσεις που δεν έχουν κανένα επιστημονικό υπόβαθρο.

 

Τέλος, για μια ακόμη φορά τονίζουμε τη μεγάλη σημασία που έχει η ύπαρξη Φυτοϋγειονομικού Διαβατηρίου το οποίο πρέπει να συνοδεύει τα δενδρύλλια που αγοράζουν. Πρόκεται για μια ετικέτα λευκού χρώματος όπου αναφέρονται όλα τα στοιχεία του φυτωρίου που παράχθηκαν τα δενδρύλλια ώστε σε περίπτωση προβλήματος να εντοπίζεται το φυτώριο παραγωγής.

 

To Φυτοϋγειονομιπό διαβατήριο

 

Πάντως στην πράξη, πολλά φυτώρια ενσωματώνουν το Φυτοϋγειονομικό Διαβατήριο στην ετικέτα κίτρινου χρώματος που πιστοποιεί ότι το παραγόμενο πολλαπλασιαστικό υλικό είναι κατηγορίας Standard και η οποία χορηγείται από τα Τοπικά Κέντρα Αγροτικής Ανάπτυξης (πρωην ΚΕΠΠΥΕΛ).
.

Ο Προϊστάμενος της Δ/νσης

Δημήτρης Δήμου, Γεωπόνος