Η ομιλία Κοντονή στα εγκαίνια του Δημοτικού Σχολείου των Δικαστικών Φυλακών Ναυπλίου

 

Δημοσίευση από το Πολιτικό Γραφείο Γιάννη Γκιόλα,

Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Αργολίδας

 

“Αξιότιμοι κύριοι, Βρίσκομαι με χαρά στις Φυλακές Ναυπλίου για να εγκαινιάσω έναν χώρο που μετατρέπει τις φυλακές σε σωφρονιστικά καταστήματα. Έναν χώρο που μπορεί να ανθίσει η γνώση, η πρωτοβουλία χωρίς περιορισμούς”.

 

Έτσι ξεκίνησε την ομιλία του ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Σταύρος Κοντονής, στα εγκαίνια του Δημοτικού Σχολείου στις φυλακές Ναυπλίου την Πέμπτη 20 Απριλίου του 2018.

 

Η δημιουργία του Δημοτικού Σχολείου στις φυλακές Ναυπλίου αποτελεί μέρος ενός συνολικότερου σχεδίου για την αναμόρφωση του σωφρονιστικού συστήματος. Ήδη, με τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει την τελευταία τριετία, η χώρα μας έχει επανέλθει σε συνθήκες κανονικότητας.

 

Οι εποχές που καταδικαζόμασταν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους διεθνείς οργανισμούς για τις συνθήκες στις φυλακές, είναι παρελθόν.

 

 

 

Τα πρόστιμα σε βάρος της χώρας μας ήταν μια διαδικασία προσβλητική για ένα Κράτος Δικαίου αλλά και για τον πολιτισμό μας. Σήμερα βρισκόμαστε στο σημείο όπου η χώρα επαινείται για τις πρωτοβουλίες της σχετικά με την λειτουργία των Σωφρονιστικών καταστημάτων. Μόλις πέρυσι επισκέφθηκε την Ελλάδα ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρώπης ,ο κ. Ραημόν και είπε ότι η Ελλάδα έχει πλέον επανέλθει στο δρόμο της Αρετής. Διότι αντιλαμβάνονται οι Διεθνείς Οργανισμοί την μεγάλη προσπάθεια που καταβλήθηκε αυτά τα 3 χρόνια ώστε από την εικόνα των συνεχών προστίμων και των παραβιάσεων των κανόνων λειτουργίας των Σωφρονιστικών καταστημάτων αλλά πολύ περισσότερο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ,να περάσουμε σε κανονικές ανθρώπινες συνθήκες κράτησης και να μπορούμε να υπερηφανευόμαστε σήμερα για μέτρα που έχουν ληφθεί όπως το συγκεκριμένο Σχολείο που εγκαινιάζουμε σήμερα.

 

Σε πρακτικό επίπεδο, η δημιουργία του Δημοτικού σχολείου κατέστη δυνατή λόγω των παρεμβάσεων μας στον αριθμό των κρατουμένων. Οι αποσυμφορητικοί νόμοι, νόμοι που εισηγούνται όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά, λειτουργούν θετικά για τους διαθέσιμους χώρους των καταστημάτων κράτησης, χωρίς να αυξάνονται οι δείκτες παραβατικότητας, όπως επισημαίνουν τα επίσημα στοιχεία.

 

Η αποσυμφόρηση των φυλακών στο Ναύπλιο συνιστούσε πρωτεύουσα προτεραιότητα για εμάς καθώς μόλις πριν από τρία χρόνια, η πληρότητα άγγιζε το 200%. Καταλαβαίνετε ότι παραλάβαμε μια ωρολογιακή βόμβα, την οποία ωστόσο μπορέσαμε, σταδιακά, να την απασφαλίσουμε.

Ξέρετε όπου υπάρχει σώρευση κρατουμένων, τότε η κράτηση εξελίσσεται σε Γολγοθά για τον κρατούμενο, για τις υπηρεσίες του Υπ. Δικαιοσύνης, τους Σωφρονιστικούς υπαλλήλους και όχι μόνο. Ένας κρατούμενος που βιώνει κατ αυτόν τον αρνητικό τρόπο τον χρόνο κράτησης του, ας μην πιστεύει κανένας ότι αποφυλακιζόμενος θα δείξει μια καλύτερη εικόνα στην κοινωνία.

 

 

Σήμερα, το ποσοστό μειώθηκε στο 130%, γεγονός που επέτρεψε την απελευθέρωση του συγκεκριμένου χώρου και την διάθεση του σε πλείστα εκπαιδευτικά προγράμματα, εκτός από την κύρια χρήση ως Δημοτικό Σχολείο.

 

– Σε αυτό τον χώρο γίνονται προγράμματα γλωσσομάθειας στους Ρομά από την Επάνοδο, ώστε να μειωθεί ο κοινωνικός αποκλεισμός και η συνεπακόλουθη περιθωριοποίηση που συνεπάγεται η άγνοια της ελληνικής γλώσσας.

 

– Επίσης, σε συνεργασία με το τμήμα Θεατρικών Σπουδών του πανεπιστήμιου Πελοποννήσου, γίνονται μαθήματα θεάτρου, ώστε μέσω της τέχνης να ενισχυθεί η δυνατότητα της αυτοβελτίωσης και της ενσυναίσθησης των κρατουμένων.

 

 

 

 

Η εκπαίδευση είναι σημαντικός πυλώνας επανένταξης στο κοινωνικό σύνολο ακριβώς γιατί για την κυβέρνησή μας, εκτός από την πειθαρχική έννοια της οφειλόμενης έκτισης μιας ποινής, σημασία έχει η πρόληψη και η αποτροπή.

 

Αυτή η αναφορά απευθύνεται σε όσους εμπαθείς και κακοπροαίρετους , με αφορμή το πρόσφατο αίτημα ενός κρατουμένου για την χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας, έβαλλαν εναντίον του υπουργείου Δικαιοσύνης. Παραγνώρισαν ωστόσο σκοπίμως τις πλείστες ενέργειες και τις θεσμικές πρωτοβουλίες που έχουμε λάβει για την βελτίωση των εκπαιδευτικών δομών στις φυλακές.

 

 

Ενδεικτικά, σταχυολογώ μερικές από τις νέες δράσεις των τελευταίων τριών χρόνων:

 

 

– Δημιουργία τεσσάρων Σχολείων Δεύτερης ευκαιρίας
– Δημιουργία τριών Δημοτικών Σχολείων
– Λειτουργία προγραμμάτων εκμάθησης γλώσσας σε επτά φυλακές
– Συμφωνία με Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο για εξασφάλιση 20 θέσεων και υποτροφιών σε κρατούμενους. Ήδη σαράντα φοιτητές σπουδάζουν στο ΕΑΠ.
– Ενίσχυση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
– Προγράμματα κατάρτισης σε εφτά φυλακές, που αφορούν ειδικότητες όπως μαγειρική, ζαχαροπλαστική, ραπτική, κεραμική κ.α.
– Προγράμματα άθλησης σε συνεργασία με τη ΓΓΑ
– Συνέργιες με Εθνικό Θέατρο, Εθνική Λυρική Σκηνή και τοπικούς πολιτιστικούς φορείς.

 

 

Παράλληλα, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, ψηφίστηκε το άρθρο 31 του Ν. 4521/2018 όπου ενισχύεται και επεκτείνεται το δικαίωμα των κρατουμένων στην εκπαίδευση.

 

 

Τα πυροτεχνήματα και οι ασκήσεις επαναστατικής γυμναστικής μπορεί να προσελκύουν τους αδαείς. Ωστόσο έχουν πρόσκαιρα αποτελέσματα: η κοινωνία γνωρίζει και αναγνωρίζει τις βελτιώσεις, γνωρίζει και αναγνωρίζει ποιοι βοηθούν ουσιαστικά και ποιοι δημιουργούν θόρυβο προς άγρα εντυπώσεων.

 

 

Σε αυτό το πνεύμα, κλείνοντας, θέλω να σας ενημερώσω για δύο πρόσφατες εξελίξεις που λειτουργούν προωθητικά στην βελτίωση των συνθηκών στα καταστήματα κράτησης.

 

 

– Επικείμενη Υπογραφή των προεδρικών διαταγμάτων για ένταξη στο Ε.Σ.Υ. των μονάδων Υγείας στις φυλακές. Με αυτό τον τρόπο αναβαθμίζεται η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών στο σύνολο των καταστημάτων κράτησης.

 

– Τελική έγκριση από το ΑΣΕΠ της προκήρυξης για την πρόσληψη σωφρονιστικών υπαλλήλων. Σε λίγες ημέρες, ο αρμόδιος φορέας θα εξαγγείλει τον διαγωνισμό ο οποίος, με την ολοκλήρωσή του, θα αυξήσει το στελεχιακό δυναμικό των φυλακών της χώρας

 

 

 

 

Έχει χρησιμοποιηθεί από πολλούς η φράση ΄΄Όταν ανοίγει ένα σχολείο κλείνει μια φυλακή΄΄. Ωστόσο, παρά την κοινή της χρήση, δεν στερείται δυναμικής. Η εκπαίδευση, η τέχνη, ο πολιτισμός είναι τα βασικότερα εφόδια μιας κοινωνίας για την αποτροπή της παραβατικότητας και της παρανομίας. Όσο επενδύουμε στην πνευματική βελτίωση των πολιτών μας, το όφελος θα είναι πολλαπλάσιο και μακροχρόνιο. Όσο, αντιθέτως, δημιουργούμε συνθήκες μίσους και απανθρωπιάς, θα θερίζουμε εγκληματικότητα και βία.

 

 

Θέλω να συγχαρώ όλους τους υπεύθυνους για την σημερινή εξέλιξη. Απέδειξαν ότι, ακόμα και σε εποχές δημοσιονομικής στενότητας, η ανθρώπινη πρωτοβουλία, η γνώση και το φιλότιμο, αποτελούν σημαντικούς παράγοντες για την αναμόρφωση και τη βελτίωση μιας κοινωνίας.

 

 

Η τελική αναφορά μου, ωστόσο, αφορά τους κρατούμενους που επωφελούνται από την συγκεκριμένη δομή. Θέλω να σας επισημάνω ότι, σήμερα, η Πολιτεία σας παρέχει μια δυνατότητα. Εκμεταλλευτείτε την, βελτιωθείτε και ετοιμαστείτε για την επόμενη ημέρα. Τα λάθη του παρελθόντος μπορούν να διορθωθούν και οι σημερινές άσχημες εμπειρίες να φαντάζουν μακρινό παρελθόν.

 

 

Συγχαρητήρια και καλή πρόοδο σε όλους!

 

 

Σταύρος Κοντονής
Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

 

 

 

 

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία σχόλια

Δωρεάν μετάβαση από Αργολίδα στην ημερίδα ενημέρωσης για την Πνευμονική Ίνωση

  Πρόσκληση του Ελλγνικού Συλλόγου Πνευμονικής Ίνωσης «Πνεύμονες Ζωής» Ο Ελληνικός Σύλλογος Πνευμονικής Ίνωσης «Πνεύμονες Ζωής» με χαρά σας προσκαλεί στην Ημερίδα Ενημέρωσης με τίτλο «Πνευμονική...

Πορεία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας από τους αγρότες – Το ψήφισμα με τα αιτήματα

Μηχανοκίνητη πορεία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις επιστροφές των προκαταβολών για τον παγετό του Ιανουαρίου 2022 που ζητάει ο ΕΛΓΑ, έκαναν αγρότες της Αργολίδας...

Δίκες για πλειστηριασμούς: Έπαυσε η δίωξη κατά των 18 – Αναβολή της δίκης των τριών

Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ναυπλίου αποφάσισε την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου να παύσει η δίωξη κατά των 18 ατόμων που το Σεπτέμβριο του 2017 είχαν συλληφθεί...

Η έκθεση «Πελοπόννησος EXPO» τον Νοέμβριο στην Αργολίδα – Δηλώσεις συμμετοχής

Η «Πελοπόννησος ΕΧΡΟ», η μεγαλύτερη περιφερειακή έκθεση της Πελοποννήσου, μετρά ήδη 6 χρόνια επιτυχημένης και αποτελεσματικής παρουσίας στον επιχειρηματικό κόσμο, μιας και έχει καθιερωθεί...

Πρόσφατα θέματα

Πρόσφατα θέματα

ΚΚΕ Αργολίδας για κινητοποίηση αγροτών: O ΕΛΓΑ να πάρει πίσω τα ντροπιαστικά πορίσματα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΤΟΜΕΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ Tο KKE στέκεται...

Η ΕΠΣ Αργολίδας διασκεδάζει…

  Η ποδοσφαιρική οικογένεια της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Αργολίδας ενώνεται...

Ημερίδα διοργανώθηκε στο Ναύπλιο από τη Γενική Διεύθυνση Δημοσιονομικών Ελέγχων

Η Γενική Διεύθυνση Δημοσιονομικών Ελέγχων του Υπουργείου Οικονομικών, σε ...

5 εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές στην Παιδική-Νεανική Βιβλιοθήκη Άργους-Μυκηνών

Η Παιδική-Νεανική Βιβλιοθήκη του Δήμου Άργους-Μυκηνών, που δραστηριοποιείται στα...

Δωρεάν μετάβαση από Αργολίδα στην ημερίδα ενημέρωσης για την Πνευμονική Ίνωση

  Πρόσκληση του Ελλγνικού Συλλόγου Πνευμονικής Ίνωσης «Πνεύμονες Ζωής» Ο Ελληνικός...

Προτείνουμε...