Η παρουσίαση του βιβλίου του Πέτρου Κομιανού στο Βουλευτικό Ναυπλίου

 

Την Πέμπτη 12 Απριλίου, ο Προοδευτικός Σύλλογος Ναυπλίου «Ο Παλαμήδης» παρουσίασε στην αίθουσα του Βουλευτικού Ναυπλίου το βιβλίο του Πέτρου Κομιανού «Στον ανεμοστρόβιλο της ντροπής» που εκδόθηκε από τις «Εκδόσεις Οσελότος».

 

Το βιβλίο αποτελεί μια μυθιστορηματική αυτοβιογραφία του συγγραφέα και περιγράφει γεγονότα της ζωής του που διαδραματίστηκαν σε μια δύσκολη και ταραγμένη για την Ελλάδα εποχή.

 

Ο Πέτρος Κομιανός γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1934 και μεγάλωσε στην Κρυσταλλοπηγή Φλώρινας, χωριό που βρίσκεται στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία. Τις έντονες μνήμες του από τον εμφύλιο πόλεμο που δίχασε την Ελλάδα, κράτησε στο μυαλό του έως σήμερα και τις απλώνει πάνω σε χαρτί και στον συναισθηματικό μας κόσμο.

 

Η διαδρομή του Πέτρου Κομιανού περιέχει και βασίζεται σε πολλά ιστορικά και λαογραφικά στοιχεία που ξεδιπλώνονται μέσα από τα παιδικά και εφηβικά μάτια του συγγραφέα.

 

Το βιβλίο προλόγισε ο Πρόεδρος του Συλλόγου “Παλαμήδης” Θεοδόσης Σπαντιδέας και ανέλυσαν, ο καθένας από την δική του οπτική γωνία, ο κοινωνιολόγος Γιώργος Κόνδης, η φιλόλογος Καλλιόπη Καλποδήμου και ο επίσης φιλόλογος Παύλος Κομιανός.

 

Αποσπάσματα του βιβλίου ανέγνωσε η Ελπίδα Κομιανού, μεταφέροντας στο πολυπληθές κοινό που κατέκλεισε την αίθουσα του Βουλευτικού το συναίσθημα που διακατείχε τα εφηβικά χρόνια του Πέτρου και, ίσως, το συναίσθημα πολλών Ελλήνων που έζησαν εκείνα τα χρόνια την φρικαλεότητα ενός αδελφοκτόνου πολέμου.

 

Η απόσταση που χωρίζει τα γεγονότα που έζησε και περιγράφει ο Πέτρος Κομιανός από τον χρόνο κατάθεσής τους, επιτρέπει στον συγγραφέα να θεωρεί ότι αυτή η ματιά σε μια ταραγμένη εποχή της ελληνικής Ιστορίας είναι αντικειμενική.