Η ζωή μας σε λεπτή …λούπα! (γράφει ο Κυριάκος Σάμιος)

 

του Κυριάκου Σάμιου, από το ιστολόγιο “Τετράδιο με ράγες” (kyriakossamios.blogspot.gr)

Η λεπτή μύτη του μολυβιού σαρώνει στιγμές, χρησιμοποιώντας την λέξη βαγόνι «λεπτή» αναρριχάται σαν οδοντωτός σιδηρόδρομος πατώντας στα χνάρια που αφήνει η λεπτή γραφή πάνω στην λεπτή οριζόντια γραμμή με αφορμή λεπτό θέμα. Θυμός και οργή μίγμα που σπαρταρά καρφιτσωμένο με λεπτή κλωστή σε φρεσκοβαμένο τοίχο. Η λοξή ματιά του ανυποψίαστου διαβάτη σπάει την λεπτή ισορροπία, και θρυματίζει την βιασύνη του.

 

 

Τα λεπτά κυλούν από τους λεπτούς λεπτοδείκτες του ρολογιού. Η ώρα περνά το ίδιο και οι λεπτοί άνθρωποι περνούν και πιάνουν θέση στην λεπτή λωρίδα της πλατείας. Εκεί όπου δεσπόζει η λεπτή προτομή του ευεργέτου της πόλης. Εκεί όπου ξεχωρίζει μια λεπτή επιγραφή με λεπτά γράμματα προϊόν οργής και θυμού, ντυμένη με λεπτή περιβολή στοχασμού: «Η ζωή μου σε λούπα ξεκινάει με γκάζι τελειώνει με στούκα…». Και όσο να πείς το «κρυμμένο κείμενο» που ρέει πίσω από το προ-κείμενο προσδίδει λεπτή οπτική γωνία αλλά και α-γωνία στην σκέψη των περαστικώ . Ερμηνείες και ερωτήματα με ποικίλο και συνάμα λεπτό ενδιαφέρον σμίγουν στ ανθρωποπηγαδάκια, και δίνουν έναυσμα για το ξεκίνημα της κουβέντας.

 

Μία λεπτή κλωστή τυλίγει και ξετυλίγει την ροή των συμπερασμάτων , καθώς και την λεπτή γραμμή των διαφωνιών . Σφυρίλατη σιωπή δοκιμάζει τις αντοχές στο περπάτημα πάνω στην λεπτή κλωστή με την λεπτή εκκολαπτόμενη ισορροπία.

 

Βουτάω βαθιά στην λεπτή σειρά των γραμμάτων του λεξικού και αντλώ σχετικές πληροφορίες… Λούπα: Ειδικός μεγεθυντικός φακός που χρησιμοποιείται στην τυπογραφία για τον έλεγχο των εκτυπώσεων. Στούκα: Πολεμικό αεροσκάφος κάθετης εφόρμησης.

 

Σχηματίζω μια λεπτή σκέψη τόσο λεπτή ώστε να χωρά στην λεπτή τρυπιδούλα της βελόνας, και προσπαθώ -όσο μου το επιτρέπει η όραση- να την περάσω με την πρώτη. Ξεκινώ το λεπτό «κέντημα» των λέξεων και φράσεων.

 

Ο ανα-γραμματισμός των προτάσεων και το παχύρευστο υγρό του νοήματος περιλούει την λεπτή επιφάνεια του συνθήματος και εν-σαρκώνει διαφορετικές λεπτές απο-χρώσεις που προκύπτουν κάθε φορά που λέξεις κλειδιά αλλάζουν θέση προκαλώντας λεπτή απόκλιση στην ζυγαριά των λεπτών νοημάτων. Λέξεις κλειδιά όπως: Ζωή… Λούπα… Γκάζι… Στούκα…

 

Και όταν καμιά φορά φυσήξει ανεμοστρόβιλος τότε είναι που ο ανα-γραμματισμός θα διασαλεύσει την ισορροπία της ερμηνείας του λεπτού περιεχομένου. Και τούτο γιατί πώς να το κάνουμε ..αλλιώς είναι… Η ζωή μου με στούκα ξεκινάει με γκάζι τελειώνει με λούπα … και αλλιώς βέβαια: «Η ζωή μου σε λούπα ξεκινάει με γκάζι τελειώνει με στούκα»… Λεπτές ισορροπίες πάνω σε λεπτές σκέψεις!

 

Η ζωή μας σε λεπτή …λούπα, μεσοπέλαγα αρμενίζει και αναμετριέται πεισματικά με τα κύματα της καθημερινότητας. Αυτή η λεπτή σπειρωτή διαδρομή μας δίνει άφθονη τροφή για σκέψη, διαφορετικά αν προτιμάται «δουλειά» για το σπίτι, όπου σπίτι το προσωπικό κρυσφηγετο μας.

 

«Ζωή»… «Λούπα»… «Γκάζι»… «Στούκα»… Κωδικοί που ανοιγοκλείνουν το νεύμα του συν-θήματος! Μέρος επιτραπέζιου παιχνιδιού λίγο πριν την λεπτή τοποθέτηση στο παζλ των λεπτών ισορροπιών!

…κυρ…σαμ…

 

 

 

1 σχόλιο

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πρόσφατα σχόλια