Ένταξη του 1ου ΓΕΛ Ναυπλίου στο πρόγραμμα ευαισθητοποίησης στα ανθρώπινα δικαιώματα

 

Η άποψη που κυριαρχεί για το Γενικό Λύκειο είναι πως πρόκειται για ένα σχολείο στενά ή αποκλειστικά συνδεδεμένο με τις Πανελλήνιες εξετάσεις και την τυπική γνώση που απομνημονεύεται. Όμως τα ενδιαφέροντα των μαθητών και η διάθεσή τους για ανακάλυψη του νέου και του διαφορετικού μαζί με το μεράκι και την αγάπη των καθηγητών τους μπορεί να σπάει το στερεότυπο και να οδηγεί και σε άλλους δρόμους τη σχολική πρακτική.

 

Το 1ο Λύκειο Ναυπλίου με μια πολυπληθή ομάδα μαθητών από την Α και Β Λυκείου και την καθοδήγηση της καθηγήτριας κ. Γιαγκιόζη Εύας συμμετείχε στις 25 Φεβρουαρίου, για δεύτερη συνεχή χρονιά , στο «Φεστιβάλ Αφήγησης Παραμυθιού και βιωματικής ιστορίας» που διοργάνωσε το Θεατροδρόμιο, με τη δραματοποίηση του λαικού παραμυθιού «Αστερνός και Πούλιω».

 

 

Στις 2 Μαρτίου υποδέχτηκε στο χώρο του σχολείου την ομάδα θεατροπαιδαγωγών του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, που σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, υλοποιεί τη δράση «Κι αν ήσουν εσύ;», με στόχο την ευαισθητοποίηση για τους πρόσφυγες και τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Η πολύχρωμη μετανάστευση της πεταλούδας», θέατρο forum, που εντάσσεται στη δράση και απευθύνεται σε μαθητές Λυκείου, συγκίνησε βαθιά τους μαθητές που συμμετείχαν, αναδεικνύοντας τις ευαισθησίες και τους προβληματισμούς τους.

 

 

 

Με την ίδια διάθεση ευαισθητοποίησης και βιωματικής γνώσης , το 1ο Λύκειο συμμετείχε στο πρόγραμμα «Εκπαιδεύοντας το κοινό στο αρχαίο δράμα» που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου σε συνεργασία με το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου. Την Κυριακή 11 Μαρτίου, η καθηγήτρια του Τμήματος κ. Χριστίνα Ζώνιου και η ηθοποιός Αιμιλία Βάλβη επιχείρησαν μια διαφορετική προσέγγιση του έργου της Αντιγόνης του Σοφοκλή, εισάγοντας τους μαθητές με συναρπαστικό τρόπο στα διλήμματα του Αρχαίου δράματος.

 

 

 

Αλλά αν η Τέχνη διδάσκει με μοναδικό τρόπο, ξεπερνώντας τη συμβατικότητα του Λυκείου, η επαφή με την Επιστήμη κινητοποιεί μαθητές του σχολείου με άλλα ενδιαφέροντα και κλίσεις. Η συμμετοχή πέντε μαθητών της Β Λυκείου με την καθοδήγηση της καθηγήτριάς τους κ. Παπαδημητρίου στο Μaster class Φυσικής που οργανώνει το Πολυτεχνείο, αποτέλεσε γι’ αυτούς μια συναρπαστική εμπειρία γνώσης. Το πρόγραμμα που παρακολούθησαν οι μαθητές του 1ο Λυκείου Ναυπλίου στην Αθήνα στις 21 Φεβρουαρίου έδωσε μια ευκαιρία για ευρύτερη και ουσιαστικότερη επαφή με τον κόσμο της Φυσικής και των ανακαλύψεων της.

 

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πρόσφατα σχόλια