Γράφει ο Ιωάννης Π. Χαβιαρλής,
Δάσκαλος Παραδοσιακής Μουσικής Λυκείου των Ελληνίδων παρ. Άργους,
Λαμπαδάριος Καθ. Ι. Ναού Αγ. Πέτρου Άργους
Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η εκδήλωση με αφορμή την Επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας της 25ης Μαρτίου 1821 και με κεντρικό άξονα την προσωπικότητα του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού.
Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από το 3ο Γενικό Λύκειο Άργους «Σπυρίδων Τρικούπης», το Λύκειον των Ελληνίδων παράρτημα Άργους και την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου μας –Κ.Ε.Δ.Α.Μ, πραγματοποιήθηκε δε, στην αίθουσα Τέχνης και Πολιτισμού «Μέγας Αλέξανδρος» στο Άργος, την περασμένη Κυριακή 18 Μαρτίου 2018 στις 7:30 μ.μ.
Η προσωπικότητα του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού συγκαταλέγεται ανάμεσα σε εκείνες που έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην αφύπνιση και διατήρηση της εθνικής συνείδησης και ταυτότητας αλλά συνάμα και της ορθόδοξης πίστης του υπόδουλου Γένους ενώ παράλληλα προετοίμασε το δρόμο για την έκρηξη του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα του 1821 για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με ένα ντοκιμαντέρ που επιμελήθηκαν μαθητές και μαθήτριες του 3ου ΓΕΛ Άργους υπό την επίβλεψη και το συντονισμό των καθηγητών κ. Τασιά Γεωργίου, κ. Στυλιανής Σταματάκη – Ντεβέ και κ. Χριστίνας Σιδέρη. Ακολούθως μέλη των χορευτικών ομάδων του Λυκείου των Ελληνίδων εισήλθαν στην κατάμεστη αίθουσα υπό τον ήχο του κλαρίνου σε ηπειρώτικο πωγωνήσιο σκοπό, κρατώντας στα χέρια τους καλάθια με άνθη, τα οποία πρόσφεραν στην εικόνα του αγίου Κοσμά που δέσποζε επάνω στη σκηνή σε τρίποδο, δραματοποιώντας με αυτόν τον τρόπο την τιμή και την προσκύνηση στον άγιο, έτσι όπως του πρέπει…
Στη συνέχεια τη σκυτάλη έλαβε ο Βυζαντινός Χορός «Άγιος Πέτρος Επίσκοπος Άργους», μέλη του οποίου ερμήνευσαν τροπάρια από την ακολουθία του αγίου Κοσμά. Ακολούθως τη θέση τους επάνω στη σκηνή έλαβαν οι χορωδοί και οι μουσικοί της παραδοσιακής μικτής χορωδίας και ορχήστρας του Λυκείου των Ελληνίδων, οι οποίοι ερμήνευσαν δημοτικά τραγούδια σε σκοπούς καλαματιανούς, τσάμικους και συρτούς στα τρία, ενώ ταυτόχρονα τα παιδιά του Λυκείου χόρευαν και απέδιδαν με πολύ όμορφες φιγούρες όσα έχουν διδαχθεί από την άξια χοροδιδάσκαλο κ. Κατερίνα Δωροβίνη.
Η νεαρή Ηλέκτρα Δαμάλα κατέπληξε το κοινό με την ερμηνεία της στο γνωστό κλέφτικο καλαματιανό «μάνα μου τα κλεφτόπουλα» που ξέσπασε σε χειροκροτήματα, δείχνοντας έτσι την επιβράβευση στη νεολαία που αγωνίζεται και επιλέγει το δρόμο της Παράδοσης και της Τέχνης.
Θερμές ευχαριστίες στους καλούς φίλους και ταλαντούχους μουσικούς που ήρθαν και πλαισίωσαν τη δική μας ορχήστρα, τον Κώστα Γιαννακόπουλο στο κλαρίνο από την Αθήνα και τον Κυριάκο Μαρκόγιαννη στο λαούτο από την Τρίπολη. Ένα μεγάλο μπράβο και στα παιδιά της δικής μας ορχήστρας, τους νεαρούς μας μουσικούς: τον Παύλο Χουντάλα στα κρουστά, το Στυλιανό Ντεβέ στο κανονάκι, το Νικόλα Φούζα στο κλαρίνο (η πρώτη του εμφάνιση) και το Βαγγέλη Σωτηρόπουλο στην ποντιακή λύρα, ο οποίος είχε και την επιμέλεια της απαγγελίας του σχολιασμού των κειμένων σχετικά με τα τραγούδια που ερμήνευε η χορωδία.
Στο τελευταίο τραγούδι μας, «λάμπουν τα χιόνια στα βουνά» των Κολοκοτρωναίων, μας συνόδευσε ο γνωστός ανά το πανελλήνιο, αλλά και εκτός των τειχών, μουσικολογιώτατος και κορυφαίος ερμηνευτής (όχι μόνο για τη φωνή και τις γνώσεις του, αλλά κύρια για το ήθος, τη λεβεντιά και την αξιοπρέπειά του) των δημοτικών μας τραγουδιών Πρωτοπρεσβύτερος π. Χρήστος Κυριακόπουλος, ο οποίος ανταποκρίθηκε χωρίς δεύτερη σκέψη στην πρόσκλησή μας για να «προεξάρχει» της εκδήλωσής μας, και όπως χαρακτηριστικά είπε: «εμείς αγαπούμε το δημοτικό τραγούδι, και στηρίζουμε την Παράδοση και το Μοριά!».
Ο π. Χρήστος κατέκτησε τις καρδιές όλων μας με τις εξαιρετικές ερμηνείες του σε ιστορικά και κλέφτικα τραγούδια, τα οποία όπως ο ίδιος τόνισε στη σύντομη ομιλία του «…δε θα πρέπει να τα προσπερνούμε ως φολκλορικά δημιουργήματα, αλλά να τα βιώνουμε, όπως τους αξίζει!».
Σε μία κατάμεστη αίθουσα όπου η προσέλευση ξεπέρασε κάθε προσδοκία, διαφάνηκε ότι τέτοιες εκδηλώσεις είναι επίκαιρες όσο ποτέ! Η λεβεντιά, η ομοψυχία και η διατήρηση της ταυτότητάς μας, μπορούν και πρέπει να λειτουργήσουν ως εφαλτήριο για το πέρασμα στο αύριο, μακριά από μισαλλοδοξία, εθνικισμούς και οτιδήποτε δρα ως τροχοπέδη σε αυτή μας την πορεία.
Στο τέλος προσφέρθηκαν σε όλους εδέσματα, προσφορά του Εξωραϊστικού Πολιτιστικού Συλλόγου των απανταχού Κεφαλοβρυσιωτών Αργολίδας «Κεφαλόβρυσο».
Την εκδήλωση κατέκλεισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Νεκτάριος, ο οποίος αναφέρθηκε στη γνωριμία του με τον π. Χρήστο και μίλησε με ιδιαίτερα θερμά λόγια για όλους τους συντελεστές της βραδιάς. Το παρόν έδωσαν επίσης ο βουλευτής Αργολίδας κ. Γιάννης Ανδριανός, η περιφερειακή σύμβουλος κ. Ελένη Παναγιωτοπούλου, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Β/θμιας Εκπαίδευσης του Δήμου μας κ. Παναγιώτης Σκούφης, ο Πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού κ. Ανδρέας Πραξιτέλους, ο Πρόεδρος του Ι.Σ.Κ.Ε. Πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Σελλής, αρκετοί ιερείς, εκπρόσωποι λοιπών συλλόγων και φορέων του τόπου και πολυπληθές κοινό.
Η αναφορά μας σε αυτή τη βραδιά θα κλείσει με την ευχή που κατέκλισε κι ο π. Χρήστος το χαιρετισμό του: «Καλή Ανάσταση σε όλους!».
Φωτογραφίες: ΦΩΤΟ-ΣΥΝΘΕΣΗ