Τερματίστηκε η κατάληψη των φοιτητών του Ναυπλίου – Φωτογραφίες από τις δράσεις τους

 

Την Παρασκευή 16 Μαρτίου τερματίστηκε η κατάληψη στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Ναυπλίου ώστε να μην παρεμποδιστεί η λειτουργία του Μεταπτυχιακού Τμήματος της Σχολής. Η λήξη της κατάληψης συνοδεύτηκε με ανοιχτή συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Οι κινητοποιήσεις του συλλόγου ωστόσο, θα κλιμακωθούν και τις επόμενες ημέρες, παρακολουθώντας τις εξελίξεις των θεσμικών οργάνων και αναμένοντας την απόφαση έγκρισης και στήριξης των αιτημάτων των φοιτητών.

 

Τα βασικά αιτήματα των φοιτητών, που προέκυψαν από τη συνέλευσή τους, ήταν δύο:

 

Το πρώτο αφορά την εναντίωση στην ενοποίηση των πεδίων ΠΕ.32 και ΠΕ.18,41 στο πεδίο ΠΕ.91, πράξη που οδηγεί στην υποβάθμιση του πτυχίου θεατρικών σπουδών σε σχέση με το πτυχίο των ιδιωτικών δραματικών σχολών.

 

Το δεύτερο βασίζεται στη διασφάλιση της διδακτικής επάρκειας, την οποία και δικαιούμαστε, χάριν στα επαρκή και πλήρως αναγνωρισμένα παιδαγωγικά μαθήματα που αναγράφονται στον οδηγό σπουδών.

 

Όπως ανέφεραν στη συνέντευξη τύπου οι φοιτητές:

 

Εκφράζουμε τις έντονες ανησυχίες μας για τις ασαφείς διατάξεις που αφορούν συνολικά το νομοσχέδιο και φέρουν σε θέση ισχύος τις ιδιωτικές σπουδές σε βάρος των δημοσίων. Ενέργειες που εμμέσως εναντιώνονται στο άρθρο 16 του Ελληνικού Συντάγματος όπου διασφαλίζεται η δημόσια και δωρεάν παιδεία.

 

Να σημειωθεί ότι σε κάθε περίπτωση παρότι τασσόμαστε κατά του νόμου Γαβρόγλου, σεβόμαστε τα δικαιώματα των αποφοίτων των δραματικών σχολών. Παρόλα αυτά δεν θα μπορούσε να μείνει αναπάντητη οποιαδήποτε ενέργεια ενισχύει την ιδιωτική παιδεία και ταυτόχρονα υποβαθμίζει την δημόσια.

 

Μέσω της κατάληψης δημιουργήθηκε η ανάγκη συγκρότησης των εξής δομών αυτοδιαχείρισης: πολιτιστική ομάδα, ομάδα επικοινωνίας, ομάδα περιφρούρησης και ομάδα καθαριότητας. Ο συντονισμός των ομάδων αυτών, πραγματοποιούνταν κατά τη διάρκεια των καθημερινών προγραμματισμένων συνελεύσεων. Με πυρήνα την πολιτιστική ομάδα, συντονίσαμε τις καλλιτεχνικές δράσεις και τα δρώμενα που πραγματοποιήθηκαν στην πόλη του Ναυπλίου, τις προηγούμενες ημέρες. Οραματιστήκαμε την άμεση και ξεκάθαρη επικοινωνία του τμήματός μας με την πόλη καθώς κρίνουμε αναγκαία την στήριξή της για την περαιτέρω διάδοση του εγχειρήματος και των θέσεών μας. Συγκεκριμένα πήραν μέρος, θεατροπαιδαγωγικές δράσεις, θεατρικά δρώμενα αλλά και σύσταση μουσικού συνόλου. Η σχέση ενός τμήματος, ιδίως καλλιτεχνικού, με την πόλη στην οποία στεγάζεται, κρίνεται αναποτελεσματική και άγονη από την στιγμή που δεν υπάρχει αμφίδρομη και άμεση αλληλοϋποστήριξη.

 

Ακολουθούν φωτογραφίες από την κατάληψη και τις υπόλοιπες δράσεις:

 

 

 

Κείμενο που δημοσιεύτηκε στον επίσημο λογαριασμό του κυρίου Ι. Λεοντάρη, ακαδημαϊκού καθηγητή του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Ναυπλίου, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

 

Η οριστική διαβάθμιση των πτυχίων των Δραματικών Σχολών αποτελεί εδώ και χρόνια μία διαρκή εκκρεμότητα. Η εκκρεμότητα αυτή δεν μπορεί να λυθεί εάν δεν εξασφαλιστούν οι εξής προϋποθέσεις:

 

1. Υπαγωγή των σχολών αυτών στο Υπουργείο Παιδείας και όχι στο Υπουργείο Πολιτισμού.

 

2. Αξιολόγησή τους με βάση τα ίδια ακαδημαϊκά κριτήρια που ισχύουν για όλα τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

 

3. Διαβάθμιση καταρχήν των πτυχίων των Κρατικών Δραματικών Σχολών, κατόπιν της παραπάνω αξιολόγησης.

4. Κρατική αναγνώριση (σε καμία περίπτωση όμως με ισοτιμία Α.Ε.Ι καθώς αυτό δεν έχει συμβεί με άλλα ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα) πτυχίων όσων ιδιωτικών σχολών πληρούν μία σειρά από αυστηρές προϋποθέσεις οι οποίες θα τεθούν στη βάσανο εξωτερικής αξιολόγησης.

 

5. Ένταξη των διαβαθμισμένων Δραματικών Σχολών στο ενιαίο σύστημα εισαγωγής στα Α.Ε.Ι. μέσω θέσπισης ειδικών μαθημάτων και επαναφοράς της θεατρικής εκπαίδευσης στην δευτεροβάθμια.

 

6. Μη αναγνώριση – και μη ένταξη σε κανένα επίπεδο διαβάθμισης – “πτυχίων” όσων ιδιωτικών δραματικών σχολών αποδειχτεί ότι λειτουργούν απλώς και μόνον ως κερδοφόρες επιχειρήσεις και “πετούν” στην αγορά άνεργους και ματαιωμένους νέους ανθρώπους που κυριολεκτικά εξαπατήθηκαν.

 

Πάντοτε, αλλά ειδικά στη σημερινή οικονομική συγκυρία, το να εξαπατάς έναν νέο άνθρωπο, να τον εκμεταλλεύεσαι οικονομικά για να τον σπρώξεις συνειδητά στην ανεργία, δηλαδή στη φτώχεια, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αλλιώς παρά έγκλημα.

 

Έγιναν όλα τα παραπάνω πριν συζητηθεί και αποφασιστεί η νομοθέτηση εξίσωσης πτυχίων στο χώρο των θεατρικών σπουδών; Όχι.

 

Επομένως οι φοιτητές μας έχουν όλο το δίκαιο με το μέρος τους να κινητοποιούνται και να μας καλούν σε συμπαράσταση. Το Υπουργείο θα πρέπει άμεσα να επανορθώσει αυτή την ακατανόητα πρόχειρη και λανθασμένη ρύθμιση. Αν αυτό δεν συμβεί, σημαίνει ότι πρόκειται για συνειδητή επιλογή εξομοίωσης της δημόσιας παιδείας με την χειρότερη μορφή ιδιωτικής παραπαιδείας.

 

 

 

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία σχόλια

Παρουσίαση συνεργατών από τον υποψήφιο δήμαρχο Ναυπλιέων Δημήτρη Ορφανό

Σε εκδήλωση που θα γίνει το βράδυ της Δευτέρας 3 Οκτωβρίου σε ξενοδοχείο του Ναυπλίου, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ναυπλίου Δημήτρης Ορφανός θα...

Ανατροπή ΙΧ στο δρόμο Άργους-Ναυπλίου

Τροχαίο ατύχημα έγινε γύρω σρις 8.30 το πρωί του Σαββάτου 1η Οκτωβρίου, στο 3ο χιλιόμετρο του δρόμου Άργους-Ναυπλίου. Αυτοκίνητο μάρκας AUDI ξέφυγε από την πορεία...

1η Οκτώβρη 1944: Οι αντάρτες του ΕΛΑΣ και ο Άρης Βελουχιώτης στο Άργος (του Γ. Γιαννούση)

του Γιώργου Γιαννούση, οικονομολόγου-προέδρου της Αργολικής Αρχειακής Βιβλιοθήκης Ιστορίας & Πολιτισμού (Πρωτοδημοσιεύτηκε στην Αργολική Αρχειακή Βιβλιοθήκη Ιστορίας & Πολιτισμού) «Προκήρυξη προς το λαό του...

Το πρόγραμμα των επισκέψεων στην Αργολίδα του κλιμακίου της ΝΔ

Κλιμάκιο στελεχών της Νέας Δημοκρατίας θα επισκεφθεί τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου την Αργολίδα. Σε αυτό συμμετέχουν ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Παύλος Μαρινάκης...

Πρόσφατα θέματα

Πρόσφατα θέματα

Ανατροπή ΙΧ στο δρόμο Άργους-Ναυπλίου

Τροχαίο ατύχημα έγινε γύρω σρις 8.30 το πρωί του...

Πέθανε ο Σταμάτης Κόκοτας

Πέθανε τα ξημερώματα του Σαββάτου ο μεγάλος λαϊκός τραγουδιστής...

1η Οκτώβρη 1944: Οι αντάρτες του ΕΛΑΣ και ο Άρης Βελουχιώτης στο Άργος (του Γ. Γιαννούση)

του Γιώργου Γιαννούση, οικονομολόγου-προέδρου της Αργολικής Αρχειακής Βιβλιοθήκης...

Το πρόγραμμα των επισκέψεων στην Αργολίδα του κλιμακίου της ΝΔ

Κλιμάκιο στελεχών της Νέας Δημοκρατίας θα επισκεφθεί τη Δευτέρα...

Αλλάζουν από 1η Οκτωβρίου οι ώρες κοινής ησυχίας – Τι απαγορεύεται

Αλλάζουν από το Σάββατο 1η Οκτωβρίου οι ώρες κοινής...

Στο Ναύπλιο το σαββατοκύριακο το 3ο Συνέδριο Φαρμακοποιών Περιφέρειας Πελοποννήσου

Με στόχο την ενημέρωση και προετοιμασία για τις εξελίξεις...

Προτείνουμε...