Η εισήγηση του Π. Μακρή της ΟΕΒΕ Αργολίδας στο Αναπτυξιακό Συνέδριο Πελοποννήσου

 

Στο 10ο Περιφερειακό Συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση «Η προστιθέμενη Αξία της Πελοποννήσου» παρευρέθηκε θεσμικά ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Αργολίδας Παναγιώτης Μακρής ο οποίος κατέθεσε τις θέσεις –προτάσεις για τα προβλήματα του νομού Αργολίδας και τοποθετήθηκε στα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

 

 

ΘΕΣΕΙΣ –ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΟΕΒΕ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ
10ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ
«Η ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗ ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ»

 

 

Η Αργολίδα είναι περιφερειακή ενότητα της ανατολικής Πελοποννήσου με πληθυσμό 97.000 κατοίκων. Ο Νομός Αργολίδας είναι κατά τεκμήριο ένας από τους φύσει και θέσει πλέον προνομιούχος νομούς της Ελλάδας διαθέτοντας μεγάλες και ωραίες ακτές εύφορη πεδιάδα και παραγωγικά ημιορεινά εδάφη , πάμπολλες σημαντικές αρχαιολογικές και ιστορικές τοποθεσίες καθώς και δυο από τους δέκα πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς τόπους της Ελλάδας, τις Μυκήνες και την Επίδαυρο.

 

Ο Νομός Αργολίδας, όταν σχεδιάστηκε το δίκτυο των αυτοκινητόδρομων Πελοποννήσου πρακτικά εξαιρέθηκε .Το εθνικό οδικό δίκτυο που θα σύνδεε τον κόμβο Αρχαίας Νεμέας με τις Μυκήνες παραμένει ανολοκλήρωτο , ενώ ο νομός εξυπηρετείτε μ’ένα επαρχιακό δρόμο ήπιας κυκλοφορίας όποιος συνδέει τις Μυκήνες με το Ναύπλιο και συνεχίζει προς Επίδαυρο χωρίς ακόμα να φτάνει στο Κρανίδι.
Επιπρόσθετα η έλλειψη σήμανσης προς τους προορισμούς Αργος Ναύπλιο Μυκήνες σε συνδυασμό με τα αυξημένα διόδια δημιουργούν προβλήματα προσβασιμότητας και αρνητική εντύπωση στους επισκέπτες.

 

Ο νομός Αργολίδας τα τελευταίαδέκα χρόνια παραμένει χωρίς τρένο και ενώ τα προηγούμενα χρόνια δαπανήθηκαν μεγάλα χρηματικά ποσά για τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου όταν αυτά ολοκληρώθηκαν τα δρομολόγια του ΟΣΕ διακόπηκαν.

 

Επιπλέον έργα ανάπτυξης που θα έβαζαν τον νομό στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη όπως η εκβάθυνση του λιμένα Ναυπλίου και η σύνδεση του με ακτοπλοϊκά δρομολόγια καθυστερούν.

 

Και ενώ τα αναπτυξιακά έργα της Αργολίδας υπολείπονται των ανταγωνιστικών περιοχών υπάρχει εξίσου σοβαρό πρόβλημα με τις δομές του Δημοσίου και τα δυο δημόσια νοσοκομεία που συνεχώς υποβαθμίζονται με συνέπεια να παρέχονται μέτριες υπηρεσίες που συχνά αδυνατούν να εξυπηρετήσουν πλήρως τους κατοίκους του νομού.

 

Ακόμα και τώρα που η χώρα και ο νόμος βιώνει αυτή την κρίση υπάρχουν τα εργαλεία και τα κονδύλια για την υλοποίηση ενός σύγχρονου και πλήρως εξοπλισμένου παναργολικού νοσοκομείου που θα εξυπηρετεί τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νομού . Το μόνο που χρειάζεται είναι πολιτική βούληση.

 

Η Αργολίδα παρά τα πολλά προβλήματα δεν είναι μόνο τουριστική περιοχή είναι ταυτόχρονα και αγροτική η οποίαπαράγει εξαιρετικής ποιότητας αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα.

 

Όμως το βασικό της πρόβλημα είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος του νομού δεν διαθέτει αρκετό και φθηνό νερό. Η Πηγή του Αναβάλου ενώ αρκεί να αρδεύσει ολόκληρη την Αργολίδα το έργο αυτό για πολλές δεκαετίες παραμένει ανολοκλήρωτο με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο μέρος του νερού να χύνεται στην θάλασσα .

 

Η Αργολίδα προσφέρει προοπτικές αξιοποίησης και ανάπτυξης και αυτό μπορεί να συμβεί πρωτίστως μέσω της τουριστικού και αγροτοκτηνοτροφικού τομέα, αρκεί οι πολιτικές και παραγωγικέςδυνάμεις να λειτουργήσουν από κοινού για την ανάπτυξη του νομού.

 

Επιγραμματικά αν υλοποιηθούν και ολοκληρωθούν τα παραπάνω έργα θα έχουμε σημαντική μείωση τηςανεργίας,αύξηση των εσόδων στο δημόσιο και των δημοτικών αρχών και αύξηση του κατακεφαλήνεισοδήματος των κατοίκων της Αργολίδας .

 

 

Προβλήματα Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων

 

Τα τελευταία 8 χρόνια δημοσιονομικής προσαρμογής, της κατακρήμνισης της ενεργού ζήτησης, της οικονομικής αδυναμίας , της ανασφάλειας, ο ίδιος ο ρόλος των συνδικαλιστικών οργανώσεων αποτελεί πρόκληση. Καίριο ερώτημα όλων των μικρομεσαίων επαγγελματιών βιοτεχνών εμπόρων αυτοαπασχολούμενων είναι πως θα επιβιώσουν , πως θα καταφέρνουν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και πως τελικά θα αποφύγουν το λουκέτο και θα καταφέρουν να διατηρήσουν την επιχείρηση τους.

 

Πάνω από τις μισές επιχειρήσεις οφείλουν στα ασφαλιστικά ταμεία και μια στις 3 οφείλουν στις τράπεζες, όλα αυτά μαζί σε συνδυασμό με την σκληρή φορολόγηση δημιουργούν ένα εκρηκτικό συνδυασμό που ουσιαστικά θέτουν τους επαγγελματίες βιοτέχνες έμπορους ανήμπορους να ανταπεξέλθουν και να πρέπει ρισκάρουν όλα τα περιουσιακά στοιχεία τους για να έχουν την επιχείρηση τους ανοιχτή.

 

Τα καίρια προβλήματα των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων αφορούν τα παρακάτω:

 

• Φορολογικό
• Ασφαλιστικό
• Τραπεζικό Σύστημα
• Ακατάσχετος λογαριασμός -POS

 

 

Η φορολογική πολιτική προσθέτει ασήκωτα βάρη στην μικρομεσαία επιχείρηση και αναστέλλει κάθε ίχνος ανάπτυξης. Η αύξηση της φορολογίας στο 29% από το πρώτο ευρώ, η προκαταβολή στο 100% οδηγεί τους συντελεστές φορολόγησης σε δυσθεώρητα ύψη σε συνδυασμό δε με τους υπόλοιπους φόρους και την επικείμενη μείωση του αφορολογήτου ορίου, δημιουργείται ένας εκρηκτικός μηχανισμός που οδηγεί την ελληνική κοινωνία σε αδιέξοδο.

 

Η κατάσταση για τις μικρές επιχειρήσεις επιδεινώνεται συνεχώς και σε συνδυασμό με την έλλειψη ρευστότητας, την καθήλωση της απασχόλησης και την ανυπαρξία κάθε ιδιωτικής και δημόσιας πρωτοβουλίας θα αναστέλλεται συνεχώς η πορεία της χώρας προς την ανάκαμψη και θα οδηγούμαστε συνεχώς πιο βαθιά στη ύφεση.

 

Άμεση είναι η ανάγκη για ευνοϊκές ρυθμίσεις για όσους επαγγελματίες αποκλείονται από τον εξωδικαστικό συμβιβασμό ώστε η διαδικασία να έχει αποτέλεσμα και να απαγκιστρώσει τους επαγγελματίες βιοτέχνες εμπόρους από την συνεχόμενη συσσώρευση χρεών καθώς και η δημιουργία ειδικού ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού για την ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεων .

 

ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΚΡΗΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΕΒΕ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ
ΜΕΛΟΣ Δ.Σ. ΓΣΕΒΕΕ

 

 

 

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία σχόλια

Παρουσίαση συνεργατών από τον υποψήφιο δήμαρχο Ναυπλιέων Δημήτρη Ορφανό

Σε εκδήλωση που θα γίνει το βράδυ της Δευτέρας 3 Οκτωβρίου σε ξενοδοχείο του Ναυπλίου, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ναυπλίου Δημήτρης Ορφανός θα...

Ανατροπή ΙΧ στο δρόμο Άργους-Ναυπλίου

Τροχαίο ατύχημα έγινε γύρω σρις 8.30 το πρωί του Σαββάτου 1η Οκτωβρίου, στο 3ο χιλιόμετρο του δρόμου Άργους-Ναυπλίου. Αυτοκίνητο μάρκας AUDI ξέφυγε από την πορεία...

1η Οκτώβρη 1944: Οι αντάρτες του ΕΛΑΣ και ο Άρης Βελουχιώτης στο Άργος (του Γ. Γιαννούση)

του Γιώργου Γιαννούση, οικονομολόγου-προέδρου της Αργολικής Αρχειακής Βιβλιοθήκης Ιστορίας & Πολιτισμού (Πρωτοδημοσιεύτηκε στην Αργολική Αρχειακή Βιβλιοθήκη Ιστορίας & Πολιτισμού) «Προκήρυξη προς το λαό του...

Το πρόγραμμα των επισκέψεων στην Αργολίδα του κλιμακίου της ΝΔ

Κλιμάκιο στελεχών της Νέας Δημοκρατίας θα επισκεφθεί τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου την Αργολίδα. Σε αυτό συμμετέχουν ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Παύλος Μαρινάκης...

Πρόσφατα θέματα

Πρόσφατα θέματα

Δηλώσεις συμμετοχής στον 2ο Ορεινό Αγώνα Όρους Φαρμακά

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μεγάλη Βρύση Φαρμακά, η τοπική κοινότητα...

Ανατροπή ΙΧ στο δρόμο Άργους-Ναυπλίου

Τροχαίο ατύχημα έγινε γύρω σρις 8.30 το πρωί του...

Πέθανε ο Σταμάτης Κόκοτας

Πέθανε τα ξημερώματα του Σαββάτου ο μεγάλος λαϊκός τραγουδιστής...

1η Οκτώβρη 1944: Οι αντάρτες του ΕΛΑΣ και ο Άρης Βελουχιώτης στο Άργος (του Γ. Γιαννούση)

του Γιώργου Γιαννούση, οικονομολόγου-προέδρου της Αργολικής Αρχειακής Βιβλιοθήκης...

Το πρόγραμμα των επισκέψεων στην Αργολίδα του κλιμακίου της ΝΔ

Κλιμάκιο στελεχών της Νέας Δημοκρατίας θα επισκεφθεί τη Δευτέρα...

Προτείνουμε...