Πολιτισμός

Τα πορτοκαλένια «γλυπτά» της Μεντόν ας γίνουν παράδειγμα για την Αργολίδα…

 

του Γιώργου Νικολόπουλου

 

 

Η Μεντόν είναι μια πόλη 30.000 κατοίκων στη γαλλική Ριβιέρα, δίπλα στα γαλλο-ιταλικά σύνορα. Ίσως, ούτε ο Γιώργος Τσούρνος να θυμάται ότι το 1996 είχε αδελφοποιηθεί με το Ναύπλιο.

 

Από το 1934, κάθε Φλεβάρη, στη μικρή πόλη διοργανώνεται ένα μεγάλο φεστιβάλ, το οποίο συνδυάζει τις Απόκριες με την προώθηση των τοπικών προϊόντων: των εσπεριδοειδών.

 

Το «Φεστιβάλ του Λεμονιού» (La Fête du Citron), προσελκύει περισσότερους από 160.000 επισκέπτες κάθε χρόνο, αριθμός που αυξάνεται συνεχώς. Για τρεις εβδομάδες στους δρόμους τοποθετούνται γλυπτά από πορτοκάλια και λεμόνια, άρματα εσπεριδοειδών.

 

Γιγάντιες πορτοκαλοκίτρινες διακοσμήσεις που φτάνουν σε ύψος μέχρι και τα 10 μέτρα, άρματα που κατασκευάζουν 300 επαγγελματίες και εθελοντές και απαιτούν πάνω από 140 τόνους πορτοκάλια και τα λεμόνια.

 

Κάθε χρόνο, τα εφήμερα γλυπτά είναι διαφορετικά, αφιερωμένα σε κάποια θεματική ενότητα. Φέτος, (17 Φεβρουαρίου έως 4 Μαρτίου) η θεματολογία εμπνέεται από το θαλάσσιο βυθό (με φάλαινες, καρχαρίες, καλαμάρια από πορτοκάλια και λεμόνια).

 

Ανάλογο, ίσως και καλύτερο φεστιβάλ, με πορτοκαλογλυπτά γίνεται κάθε χρόνο και στο Άμστερνταμ (δεν αποκλείεται με …αργολικές πρώτες ύλες) ενώ και στην Κύπρο (Μόρφου, Αμμόχωστο) στις τοπικές γιορτές ανάδειξης των πορτοκαλιών γίνονται φιλότιμες προσπάθειες μίμησης του φεστιβάλ της Μεντόν.

 

Στη Γαλλία, εδώ και 80 κάτι χρόνια, το αγροτικό τους προϊόν γίνεται αφορμή να αναπτύξουν ακόμα περισσότερο τον τουρισμό…

 

Στην Αργολίδα, τίποτα. Οι Δήμοι προτιμούν να συμμετέχουν σε αμφιβόλου αποτελεσματικότητας τουριστικές εκθέσεις, να χρηματοδοτούν τις εκδρομές των μαθητών στη Θεσσαλονίκη (με άλλοθι τη …Βεργίνα), να ξοδεύουν λεφτά για μαραθώνιους, για εκθέσεις γιοτ, για σόου της Μ. Παρασκευής, για ενοικιάσεις πειρατικών καραβιών Παρά να διοργανώσουν ένα ανάλογο με αυτό της Μεντόν φεστιβάλ που από τη μία θα προωθήσει το προϊόν της Αργολίδας και από την άλλη θα τονώσει τον τουρισμό…

 

 

 

 

 

 

 

Share
Από τα
argolika.gr

Πρόσφατα

Απίστευτο ατύχημα στην Κέρκυρα: Μπότης έπεσε στο κεφάλι γυναίκας (βίντεο)

Κέρκυρα: Μπότης έπεσε στο κεφάλι γυναίκας Ατύχημα σημειώθηκε στο ιστορικό δημαρχείο της Κέρκυρας, το πρωί του Μεγάλου…

2 ώρες πριν

Δελφίνι βγήκε στην παραλία των Ιρίων – Το βοήθησαν να επιστρέψει στο πέλαγος

Έκπληκτοι έμειναν όσοι βρέθηκαν στην παραλία των Ιρίων Αργολίδας, το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου 4/5…

5 ώρες πριν

Πέθανε η ηθοποιός Άννα Παναγιωτοπούλου

Πέθανε η ηθοποιός Άννα Παναγιωτόπουλου, σε ηλικία 78 ετών. Σε ανάρτηση του ο Σταμάτης Κραουνάκης…

9 ώρες πριν

Οικογενειακή τραγωδία στη Σάμο: 49χρονη σκότωσε τον πατέρα της

Οικογενειακή τραγωδία σημειώθηκε το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου στη Σάμο, καθώς, σύμφωνα με την ΕΡΤ,…

10 ώρες πριν

Άργος: Επισκέψεις Μαλτέζου και δημοτικών συμβούλων ενόψει Πάσχα (εικόνες)

Άργος: Επισκέψεις Μαλτέζου δημοτικών συμβούλων Σειρά επισκέψεων είχε ο δήμαρχος Άργους-Μυκηνών, Γιάννης Μαλτέζος συνοδευόμενος από…

10 ώρες πριν

Πασχαλιάτικα έθιμα στην Αργολίδα, πριν από δεκαετίες

Πασχαλιάτικα έθιμα στην Αργολίδα, πριν από δεκαετίες Επιμέλεια: Γιώργος Νικολόπουλος Το σούβλισμα του αρνιού, το…

11 ώρες πριν