Η επίσκεψη στην Αργολίδα του εκπροσώπου του Γραφείου Συντονισμού της Κυβέρνησης

 

Τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου επισκέφθηκε την Αργολίδα ο Γιάννης Βουλγαράκης εκπρόσωπος του γραφείου συντονισμού της κυβέρνησης, συνοδευόμενος από τον Βουλευτή Αργολίδας ΣΥ.ΡΙΖ.Α Γιάννη Γκιόλα, το συντονιστή της Νομαρχιακής επιτροπής Κώστα Γρατσέα, καθώς και την εκπρόσωπο του Υπουργείου Ναυτιλίας και νησιωτικής πολιτικής, Αγγελίνα Χατζοπούλου, ενόψει του Περιφερειακού Συνεδρίου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Πελοποννήσου που θα ολοκληρωθεί στην Τρίπολη στις 26 και 27 Φεβρουαρίου.

 

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του γραγείου του βουλευτή Γιάννη Γκιόλα:

 

Επιδίωξη μας είναι να συναντηθούμε με όλο το φάσμα της κοινωνίας, τους παραγωγικούς φορείς, τους φορείς των επιμελητηρίων, τους ελεύθερους επαγγελματίες, την αυτοδιοίκηση, τους συνδικαλιστικούς φορείς και τους ενεργούς πολίτες.

 

Επισκεφθήκαμε τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Αργολίδας Νεκτάριο, τον Δήμαρχο Άργους-Μυκηνών κ. Δημήτριο Καμπόσο, τον Δήμαρχο Ναυπλιεών κ. Δημήτριο Κωστούρο, τον Δήμαρχο Ερμιονίδας κ. Δημήτριο Σφυρή, τον Δήμαρχο Επιδαύρου κ. Κώστα Γκάτζιο και θα συνεχίσουμε την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου στο Επιμελητήριο Αργολίδας όπου θα συναντηθούμε με τη Διοίκηση του Επιμελητηρίου, εκπροσώπους των δύο εμπορικών συλλόγων Άργους και Ναυπλίου, εκπροσώπους των δύο εργατικών κέντρων Άργους και Ναυπλίου, την ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Αργολίδας, εκπροσώπους πρωτοβάθμιων και νοσοκομειακών μονάδων υγείας του Νομού, τους αγροτικούς συλλόγους και συνεταιρισμούς και εκπροσώπους τουριστικών σωματείων και άλλων παραγωγικών φορέων.

 

Το Συνέδριο συνδιοργανώνεται με την τοπική αυτοδιοίκηση δευτέρου βαθμού.

 

Ήταν επιλογή μας να υπάρξει ένα διαφορετικό γενικό πλαίσιο όπου θα δίδονται περισσότερες αρμοδιότητες στην τοπική αυτοδιοίκηση. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να τύχει των περισσότερων διαδικασιών και της ανάλογης προσοχής από την κεντρική πολιτεία, διότι η αναπτυξιακή προοπτική μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ θα περνά από την τοπική αυτοδιοίκηση.

 

Εγκαινιάζοντας τις προσυνεδριακές συναντήσεις στην Αργολίδα, οι οποίες θα συνεχισθούν την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2018 και θα κορυφωθούν στην Τρίπολη τη Δευτέρα 26 και Τρίτη 27 Φεβρουαρίου, ο κ. Βουλγαράκης μας μίλησε για το Συνέδριο:

 

Το Περιφερειακό Συνέδριο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Πελοποννήσου αποτελεί τη συνέχεια μιας διαδικασίας που θα ολοκληρωθεί σε όλα περιφερειακά διαμερίσματα της χώρας, η οποία χαράζει ένα εθνικό στρατηγικό σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση όλης της χώρας. Επιθυμία μας είναι να αγκαλιασθεί από όσο το δυνατόν περισσότερες δυνάμεις.

 

Στόχος είναι να καταγραφούν οι επιμέρους ιδιαιτερότητες και ανάγκες της κάθε περιφέρειας και στη συνέχεια να κατατεθούν στο Κοινοβούλιο προς ψήφιση. Αυτό το Γενικό Αναπτυξιακό Σχέδιο θα περιλαμβάνει τα επιμέρους αναπτυξιακά σχέδια όλων των Περιφερειών της χώρας. Επιδίωξή μας είναι η ευρύτερη δυνατή αποδοχή από τους αυτοδιοικητικούς φορείς (Περιφέρειες και Δήμους) και εποικοδομητική κριτική από αυτούς, ώστε να κατατεθούν ουσιαστικές προτάσεις με σκοπό την άμβλυνση των ανισοτήτων μεταξύ των Περιφερειών.

 

Το Στρατηγικό Σχέδιο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση θα έχει ορίζοντα 15ετίας. Οι κυβερνήσεις έρχονται και παρέρχονται αλλά ένα στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας έχει μεγάλη σημασία και αφορά και τις επόμενες γενιές.

 

Ο σχεδιασμός αυτός ξεκίνησε από μία ανάγκη να αλλάξουμε την πορεία της χώρας, βγαίνοντας από ένα υφεσιακό στάδιο που τα τελευταία χρόνια έχει ταλανίσει τη χώρα (μνημόνια και λιτότητα). Όσα έγιναν έγιναν, θα κριθούν από την ιστορία και από τους πολίτες κρίνονται κάθε τέσσερα χρόνια.
Κατά τον σχεδιασμό αυτό, επιδίωξή μας ήταν να μην κινηθούμε μόνοι μας. Θα ήταν πιο εύκολο να χαραχθεί το σχέδιο αυτό στους τέσσερις τοίχους του Υπουργείου και να σας το φέρουμε για επικαιροποίηση. Θα έλειπε όμως το τοπικό χρώμα. Αυτό που μας ενδιαφέρει, παρ΄όλο που είναι δύσκολο διότι η διαβούλευση και ο πλουραλισμός μας πάει χρονικά λίγο πίσω, παράγει όμως το ποιοτικό αποτέλεσμα.

 

Θεωρούμε ότι αυτό το αναπτυξιακό συνέδριο είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία ώστε η κάθε περιφέρεια να μπορέσει να διεκδικήσει ένα πλαίσιο δίκαιης ανάπτυξης σε αυτά που της αναλογούν. Και για να καταλήξω, θέλουμε ένα αναπτυξιακό συνέδριο όπου θα συνδεθούν ο πρωτογενής με τον δευτερογενή και τον τριτογενή τομέα, πως δηλαδή η αγροτική ανάπτυξη θα συνδεθεί με την μεταποίηση και αυτά με τη σειρά τους με τον τουρισμό.

 

Στην Τρίπολη στις 26 και 27 Φεβρουαρίου θα βρίσκονται γύρω στους 15 Υπουργούς και στελέχη οργανισμών. Θα γίνουν 6 θεματικές ενότητες. Εκπρόσωποι του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, του Υπουργείου Υγείας, του Υπουργείου Παιδείας, του Υπουργείου Τουρισμού ενδεχομένως και όσα άλλα εμπλέκονται στην παραγωγική ανασυγκρότηση της Πελοποννήσου.
Διότι κάθε Περιφέρεια έχει τις ιδιαιτερότητές της και δεν υπάρχουν οι ίδιες ανάγκες και τα ίδια πλεονεκτήματα.

 

Επομένως, προτεραιότητά μας είναι μια καλή προετοιμασία με καταγραφή των απόψεων. Στο συνέδριο της Τρίπολης στις 26 και 27 Φεβρουαρίου, θα υπάρξουν παρεμβάσεις-προτροπές από τους περιφερειάρχες, θα κληθούν να λάβουν τον λόγο οι Δήμαρχοι, και από τους Υπουργούς θα κατατεθούν υπομνήματα, ώστε τελικά να κατατεθούν όλα σε ένα πλαίσιο αντικειμενικότητας, και να αναζητηθούν οι άριστες και ρεαλιστικότερες προτάσεις.

 

 

 

 

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πρόσφατα σχόλια