Η ημερίδα Φυσικής για 37 μαθητές λυκείων της Αργολίδας

 

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο 3ο ΓΕ.Λ Άργους, τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου, για 6η συνεχόμενη χρονιά, ημερίδα προχωρημένων μαθημάτων Φυσικής στοιχειωδών σωματιδίων, με συνδιοργανωτές το 3ο ΓΕ.Λ, το Ε.Κ.Φ.Ε Αργολίδας και τον σχολικό σύμβουλο κ. Γ. Κατσιγιάννη.

Την ημερίδα παρακολούθησαν 38 μαθητές από 7 Λύκεια του Νομού μας.

 

Ομάδα Φυσικών – ερευνητών, με επικεφαλής την κ. Χριστίνα Κουρκουμέλη, καθηγήτρια του Ε.Κ.Π. Αθηνών, ανέπτυξαν στους μαθητές την δομή της ύλης και τις μεθόδους εξερεύνησης αυτής.

 

Αρχικά έγινε μια παρουσίαση του απαραίτητου θεωρητικού υπόβαθρου που περιελάμβανε:

 

• Γνωριμία με το CERN, το μεγαλύτερο ερευνητικό κέντρο φυσικής στοιχειωδών σωματιδίων στον κόσμο και τα οφέλη που έχουν προκύψει από την μέχρι τώρα λειτουργία του.

 

• Περιγραφή του LHC του μεγαλύτερου και ισχυρότερου επιταχυντή σωματιδίων που έχει ποτέ
κατασκευαστεί και με τον οποίο οι επιστήμονες μπορούν να διεισδύσουν ακόμα πιο
βαθιά στον μικρόκοσμο και να πλησιάσουν τις συνθήκες που επικρατούσαν λίγο μετά το BIG BANG

 

• Παρουσίαση του ανιχνευτή «ATLAS», της μεγαλύτερης και πολυπλοκότερης μηχανής που έχει ποτέ κατασκευαστεί για να ανιχνεύει τα προϊόντα των συγκρούσεων των σωματιδίων.

 

• Αναφορά στο «Καθιερωμένο Πρότυπο», πως αυτό περιγράφει τα στοιχειώδη σωματίδια και πως έγινε η επιβεβαίωση – ανακάλυψη του σωματιδίου του Higgs.

 

Στη συνέχεια οι μαθητές, με την βοήθεια των ερευνητών, επεξεργάστηκαν δεδομένα , στους προσωπικούς υπολογιστές, με το λογισμικό «HYPATIA», το οποίο μεταφέρει στη σχολική τάξη πραγματικά «γεγονότα» από το μεγάλο πείραμα του CERN. Μπήκαν στο ρόλο του ερευνητή, παρατήρησαν βραχύβια σωματίδια που υπήρχαν στις πρώτες στιγμές της δημιουργίας του Σύμπαντος και που δημιουργούνται στις υπόγειες συγκρούσεις πρωτονίων στη Γενεύη. Εντυπωσιάστηκαν δε, όταν ακολουθώντας τις ίδιες μεθόδους, βρήκαν σωματίδια Higgs.

 

Τέλος έγινε μια διαδικτυακή ξενάγηση στις εγκαταστάσεις του πειράματος ALICE, στο CERN, στη διάρκεια της οποίας η Ελληνίδα ερευνήτρια κ. Δέσποινα Χατζηφωτιάδου, απάντησε σε πολλές ερωτήσεις μαθητών.

 

Ευχαριστούμε θερμά την κ. Κουρκουμέλη, την κ. Χατζηφωτιάδου και τον κ. Βουράκη.
Επίσης ευχαριστούμε ιδιαίτερα τους καθηγητές του σχολείου μας κ. Καλαϊτζή Ευάγγελο ΠΕ04 και κ. Σταθόπουλο Θεοφάνη ΠΕ20 ,οι οποίοι ήταν οι αρχικοί εμπνευστές της ημερίδας.

Η Διευθύντρια του 3ου ΓΕΛ Άργους Νικολέτττα Ματσιμάνη

 

 

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πρόσφατα σχόλια