Στοιχειό Αρκουδόβρυσης (Κρύα Βρύση) Vs στοιχειό Νεραϊδόβρυσης (Τουρνίκι)

Φωτογραφία: H Κρύα Βρύση

 

του Γιώργου Νικολόπουλου

 

Ένας από τους (άγνωστους σήμερα) θρύλους της ορεινής Αργολίδας, αναφέρεται στη μονομαχία δύο στοιχειών: Του στοιχειού της Αρκουδόβρυσης και του στοιχειού της Νεραϊδόβρυσης…

 

Η Αρκουδόβρυση βρίσκεται στο όρος Κτενιάς, πάνω από το χωριό Κρύα Βρύση. Η Νεραϊδόβρυση στο απέναντι όρος, το Αρτεμίσιο, κοντά στο Τουρνίκι. Σήμερα και τα δύο χωριά έχουν εγκαταλειφθεί και κατοικούνται από παραθεριστές, όπως και το ενδιάμεσο χωριό, το Κρυονέρι (Μπούγα).

 

Την ιστορία την αφηγούνταν οι Κρυαβρυσιώτες πριν από πολλά χρόνια, τότε που τα χωριά έσφυζαν από ζωή και οι κάτοικοί τους, όπως άλλωστε σε κάθε γειτονική πόλη ή χωριό, εξέφραζαν μεταξύ τους αντιπαλότητες.

 

Θα προσπαθήσω να μεταφέρω το θρύλο με αμεροληψία λόγω καταγωγής (παππούς από την Κρύα Βρύση, γιαγιά από το Τουρνίκι):

 

Το στοιχειό της Αρκουδόβρυσης προστάτευε την περιοχή της Κρύας Βρύσης και το στοιχειό της Νεραϊδόβρυσης το Τουρνίκι.

 

Ένας τσοπάνης από την Κρύα Βρύση βοσκούσε στην περιοχή 40 αγελάδες από τις οποίες καθεμία είχε ένα μοσχαράκι. Ωστόσο, μέρα με τη μέρα το στοιχειό του χωριού έφαγε τα 39 μοσχάρια και άφησε μόνο ένα…

 

Αφού του παραπονέθηκε ο βοσκός, το στοιχειό της Αρκουδόβρυσης του αποκάλυψε το σατανικό σχέδιο που είχε στόχο να νικήσει το στοιχειό της Νεραϊδόβρυσης και να γίνει ο απόλυτος κυρίαρχος της περιοχής:

 

Το επιζών μοσχαράκι θα έπινε το γάλα και των 40 αγελάδων για να παχύνει πολύ. Ο βοσκός κάποια στιγμή θα το έσφαζε και με το ξύγκι του θα έφτιαχνε μπαλάκια. Όπως είπε το στοιχειό στο βοσκό: “Το στοιχειό της Νεραϊδόβρυσης κι εγώ θα μεταμορφωθούμε σε βουβάλια και θα παλέψουμε. Εγώ θα έχω λευκό χρώμα κι εκείνο μαύρο. Εσύ θα του πετάς τα μπαλάκια από το ξύγκι”.

 

Έτσι κι έγινε. Κατά τη μονομαχία ο βοσκός πέταγε τα μπαλάκια πάνω στο μαύρο βουβάλι και μόλις ακουμπούσαν το δέρμα του πετάγονταν φωτιές.

 

Το στοιχειό της Νεραϊδόβρυσης εξολοθρεύτηκε και το στοιχειό της Αρκουδόβρυσης έγινε κυρίαρχος στην περιοχή ευεργετώντας την Κρύα Βρύση.

 

Η θέα από την Αρκουδόβρυση. Κάτω δεξιά διακρίνεται η Κρύα Βρύση και στο βάθος το Αρτεμίσιο. Στο ύψος που σταματούν τα δέντρα και ξεκινά η βραχώδης κορυφή, βρίσκεται η Νεραϊδόβρυση.

 

 

1 σχόλιο

  1. Η ευεργεσία που παρείχε στους Κρυαβρυσιώτες το στοιχειό της Αρκουδόβρυσης,εάν κατάλαβα καλά είναι ότι από τα 40 μοσχαράκια έπρεπε να φάει τα 39,( αρκεί που θα εξολοθρευόταν το στοιχειό του Τουρνικίου). Πολύ φαγανό δεν σας προέκυψε;;;; ;;;…..Ένας Τουρνικιώτης,,…………..

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πρόσφατα σχόλια