Τέρνα Ενεργειακή: Σύντομα οι υπογραφές για τα σκουπίδια της Πελοποννήσου

 

Γράφει ο Θάνος Ξυδόπουλος (από την ιστοσελίδα www.fmvoice.gr)

 

Mέχρι το τέλος Φεβρουαρίου αναμένεται να υπογραφεί η σύμβαση για την διαχείριση των απορριμμάτων της Πελοποννήσου, όπου ανάδοχος έχει αναδειχτεί η Τέρνα Ενεργειακή θυγατρική της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ του Γιώργου Περιστέρη.

 

Στο μεταξύ, τέλος του μηνός αναμένεται να υπογραφεί η προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας και του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) από το Ελεγκτικό Συνέδριο, που αποτελεί και το τελευταίο βήμα πριν την υπογραφή της σύμβασης. Το έργο αφορά στη μηχανική ανακύκλωση και ενεργειακή αξιοποίηση των απορριμμάτων της περιφέρειας για χρονική περίοδο 25 ετών. Πρόκειται για μια επένδυση συνολικού ύψους 140 εκατ. ευρώ και αφορά σε μια εκτιμώμενη ποσότητα απορριμμάτων 200 χιλιάδων τόνων ετησίως.

 

Συγκεκριμένα, θα κατασκευαστούν 3 μονάδες διαχείρισης σε Αρκαδία, Μεσσηνία, Λακωνία και 2 σταθμών μεταφόρτωσης σε Κορινθία, Αργολίδα.

 

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το έργο έρχεται να δώσει λύση μακράς πνοής σε ένα τεράστιο περιβαλλοντικό, κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Περιφέρεια Πελοποννήσου στην οποία βρίσκονται ακόμη σε καθεστώς «προσωρινής» λειτουργίας 31 χωματερές, ενώ εκκρεμεί η αποκατάσταση ακόμη 86. Η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει σε συνεχείς καταδίκες της χώρας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και στην επιβολή βαρύτατων προστίμων.

 

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το business plan της Τέρνα Ενεργειακής, δημιουργούνται 600 θέσεις εργασίας στην περίοδο κατασκευής, 200 μόνιμες θέσεις εργασίας στην 25ετή περίοδο λειτουργίας, καθώς και μεγάλος αριθμός παράλληλων θέσεων εργασίας (μεταφορές, εμπορία και διαχείριση ανακυκλώσιμων κ.τ.λ.). Επίσης, ελαχιστοποιείται η οικονομική επιβάρυνση των πολιτών για τέλη καθαριότητας.Τέλος αυτό το έργο δημιουργεί προφανή οφέλη στις τοπικές οικονομίες, στον τουρισμό, στη νέα ποιοτική γεωργία και στην περιβαλλοντική εκπαίδευση.

 

 

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πρόσφατα σχόλια