Δικαστική απόφαση για τους 5 τόμους των Αρχείων του Δήμου Άργους

 

Τον Ιούλιο του 2014 ο Προϊστάμενος των ΓΑΚ- Αρχεία νομού Αργολίδας μελετώντας τον κατάλογο δημοπράτησης βιβλίων και αρχείων γνωστού οίκου δημοπρασιών διαπίστωσε ότι προσφέρονταν προς δημοπράτηση πέντε τόμοι με τα πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Άργους Αργολίδας του δεύτερου μισού του 19ου αιώνα.

 

 

Μέσα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του και λόγω του ότι το συγκεκριμένο αρχειακό υλικό θεωρείται δημόσιο αρχείο ενημέρωσε τη δικηγόρο του Δήμου, καθώς και τον Πρόεδρο της Εφορείας των ΓΑΚ.

 

 

Ο δήμος Άργους – Μυκηνών κίνησε νομική διαδικασία καταθέτοντας εξώδικο, αίτημα κατάσχεσης και μήνυση κατά του οίκου δημοπράτησης. Το αρχειακό υλικό αποσύρθηκε από τη δημοπράτηση και επιστράφηκε στο άτομο που το είχε δώσει προς δημοπράτηση.

 

 

Μετά από διαδικασίες που διάρκεσαν πάνω από τρία (3) χρόνια και μετά την άρνηση του ατόμου που κατείχε το αρχειακό υλικό να το παραδώσει, η υπόθεση ήρθε στο ακροατήριο του Μονομελούς Πταισματοδικείου Ναυπλίου με την κατηγορία της κλοπής για το άτομο που κατείχε το αρχειακό υλικό και της κλεπταποδοχής για τον υπεύθυνο του οίκου που διενεργούσε τη δημοπράτηση.

 

 

Στο δικαστήριο δεν παρουσιάστηκαν οι κατηγορούμενοι. Το άτομο που κατηγορείτο ότι είχε κλέψει το αρχειακό υλικό ισχυριζόταν ότι είχε βρει τους τόμους στα σκουπίδια το 1975. Ο ισχυρισμός αυτός καταρρίφθηκε, γιατί υπήρχε καταγραφή του αρχειακού υλικού το έτος 1978, όταν ο Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών ιστορικός Τριαντάφυλλος Σκλαβενίτης είχε έρθει στην περιοχή με αποστολή του Ιδρύματος και είχε καταγράψει αρχειακό υλικό σε φορείς του νομού.

 

 

10 χρόνια αργότερα από τότε που υποτίθεται ότι «βρέθηκαν στα σκουπίδια» οι τόμοι, το 1989, ο Βασίλης Δωροβίνης δημοσίευσε στο περιοδικό «Αρχαιολογία» (τεύχος 29) μελέτη στην οποία ρητά παραπέμπει σε σελίδες των πρακτικών του Δημοτικού Συμβουλίου Άργους. Σε ερώτησή μας πότε εντόπισε τους τόμους των πρακτικών, βεβαίωσε ότι ήταν επί Δημαρχίας Γ. Πειρούνη (περί το τέλος του 1985) όταν όλο το Δημοτικό Αρχείο βρισκόταν στο ισόγειο του Δημαρχείου. Μάλιστα, φωτοτύπησε από τα πρακτικά σελίδες τις οποίες έχει στο αρχείο του.

 

 

Ο Προϊστάμενος των ΓΑΚ- Αρχεία νομού Αργολίδας κατέθεσε ως μάρτυρας στη δίκη στηριζόμενος στην καταγραφή του κου Σκλαβενίτη και προτείνοντας το αρχειακό υλικό να κατατεθεί ως παρακαταθήκη στα ΓΑΚ Αργολίδας μέχρις ότου λήξει η υπόθεση, εκφράζοντας φόβους για την ασφάλεια και τις συνθήκες διατήρησης του αρχειακού υλικού (το αίτημα αυτό είχε διατυπωθεί εγγράφως προς τον Εισαγγελέα που χειριζόταν την υπόθεση, χωρίς να απαντηθεί).

 

 

Η απόφαση του δικαστηρίου ήταν καταδικαστική. Ο φερόμενος ως κλέφτης καταδικάστηκε σε φυλάκιση δεκατεσσάρων (14) μηνών με τριετή αναστολή και δικαίωμα έφεσης και ο κλεπταποδόχος σε φυλάκιση δώδεκα (12) μηνών με τριετή αναστολή και δικαίωμα έφεσης. Επίσης, η πρόεδρος του δικαστηρίου έχει διατάξει την κατάσχεση του αρχειακού υλικού και την απόδοσή του στα ΓΑΚ Αργολίδας, ενέργεια που θα εκτελεστεί μετά την τελεσιδικία της υπόθεσης. Επιπλέον, ο δήμος Άργους προτίθεται να καταθέσει αγωγή για την απόδοση του αρχειακού υλικού.

 

 

 

 

 

1 σχόλιο

  1. Ευλογία Κυρίου και έλεος έλθει εφ’ ημάς. Με τριετή αναστολή ο μακρυχέρης κλέφτης εχει στη διάθεσή του κι άλλα τοσα χρόνια για να είναι χαλαρός, να τα χάσει, να του τα φάει ο σκώρος. Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν κατασχέθηκαν εν τω μεταξύ αφού αποδείχτηκε η κλοπή. Ποιός είναι ο ευηπόληπτος είναι γνωστό.

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πρόσφατα σχόλια