Έλεγχοι για υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε κηπευτικά από τη Διεύθυνση Αγρ. Οικονομίας Αργολίδας

 

Συνεχίζονται οι έλεγχοι σε κηπευτικά προϊόντα που πωλούνται σε διάφορα σημεία όπως είναι: οι λαϊκές αγορές, τα σούπερ μάρκετ, τα διάφορα οπωροπωλεία. Οι έλεγχοι αυτοί διενεργούνται από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Αργολίδας (Τμήμα Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου).

 

Οι έλεγχοι αυτοί γίνονται σε όλη τη χώρα σύμφωνα με το πρόγραμμα που οργανώνει το Εργαστήριο Ελέγχου Υπολειμμάτων του Μπενακείου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου το οποίο είναι το μεγαλύτερο της χώρας και ίσως το καλύτερο στον ευρωπαϊκό χώρο. Αυτό το αναφέρουμε αφού πια έχει τη δυνατότητα να ελέγχει περίπου 300 ουσίες σε εξαιρετικά χαμηλές συγκεντρώσεις.

 

Για το λόγο αυτό οι παραγωγοί πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί και να τηρούν τους κανόνες που επανειλημμένα έχουμε αναφέρει δηλαδή:

1. Να χρησιμοποιούν μόνο εγκεκριμένα σκευάσματα για κάθε καλλιέργεια

 

2. Να μην υπερβαίνουν τις συνιστώμενες δόσεις των γεωργικών φαρμάκων που αναγράφονται στις ετικέτες

 

3. Οι επεμβάσεις να γίνονται την κατάλληλη χρονική στιγμή και όχι επειδή «ραντίζει ο γείτονας…»

 

4. Να μη συγκομίζουν τα προϊόντα τους σε χρονικό διάστημα μικρότερο από αυτό που αναγράφει η ετικέτα του χρησιμοποιούμενου φαρμάκου.

 

5. Όταν ψεκάζουν με τουρμπίνα να τηρούν τις αποστάσεις από διπλανές καλλιέργειες και να μη ψεκάζουν «όταν φυσάει…», αφού τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται σε αυτές τις περιπτώσεις

 

6. Να τηρούν αρχείο με τα τιμολόγια αγοράς των φυτοφαρμάκων που χρησιμοποιούν, τα έντυπα καταγραφής τους και τις καταγραφές στο «βιβλίο αγορών».

 

7. Να ζητούν και να φυλάσσουν για ενδεχόμενο έλεγχο το έντυπο ηλεκτρονικής καταγραφής από τα καταστήματα που προμηθεύονται τα γεωργικά φάρμακα .

 

Τα κηπευτικά προϊόντα που συλλέχθηκαν είναι: μαϊντανός, πράσα, σπανάκι, σέλινο, ρόκα, μαρούλια, μπρόκολο, λάχανο, κουνουπίδι.

 

Ο έλεγχος της ασφάλειας των τροφίμων είναι εξαιρετικά μεγάλης σημασίας για την προστασία του καταναλωτή και η ύπαρξη υπολειμμάτων φυτοπροστετυτικών προϊόντων αναδεικνύεται στις μέρες μας σε μείζον πρόβλημα με ποικίλες συνέπειες για την υγεία του καταναλωτή.

 

O Προϊστάμενος της Υπηρεσίας

Δημήτρης Δήμου
Γεωπόνος

 

 

1 σχόλιο

  1. Καλό αυτό γιατί κι εμείς οι καταναλωτές από που θα προστατευτούμε;Αναρωτιέμαι πολλές φορές αν υπάρχουν τρόποι να καταλαβαίνουμε κι εμείς με κάποιο απλό τρόπο αν υπάρχουν μεγάλες ποσότητες στα λαχανικά που αγοράζουμε…

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πρόσφατα σχόλια