«Εφημερεύον» Σχολείο… χωρίς μαθητές! (Γράφει ο Δημήτρης Παπαδριανός)

 

του Δημήτρη Παπαδριανού

Το σχολείο «Τουτουρουμούρι» στη Γουαϊραράπα στο Βόρειο Νησί της Νέας Ζηλανδίας παραμένει ανοιχτό, αν και φέτος δεν έχει παιδιά και προσπαθεί να μην κλείσει, ελπίζοντας ότι τον επόμενο χρόνο τα πράγματα θα είναι καλύτερα και θα έχουν εγγραφές.

 

Οι ελάχιστοι κάτοικοι που μένουν στην περιοχή δεν είναι μόνιμοι αφού όταν λήγουν οι συμβάσεις τους φεύγουν μαζί με τα παιδιά τους για τις καλλιέργειες όπου εργάζονται. Πριν πέντε χρόνια το σχολείο είχε 22 μαθητές, αλλά σταδιακά ο αριθμός μειωνόταν έως ότου μηδενιστεί.

 

Όμως δεν το βάζουν κάτω, το σχολείο θα χρησιμοποιήσει τις αποταμιεύσεις του για να παραμείνει ανοιχτό-ενεργό. Σκέπτονται μάλιστα να αγοράσουν ένα λεωφορείο για να μεταφέρουν παιδιά από την πλησιέστερη πόλη που είναι σε απόσταση 35 χιλιόμετρα από τη Γουαϊραράπα.

 

Όσα παιδιά κατά καιρούς φοιτούν, εκτός από τα ιδιαίτερα μαθήματα, απολαμβάνουν και την εσωτερική θερμαινόμενη πισίνα του σχολείου!

 

Στην πραγματικότητα είναι ένα Σχολείο σε αναμονή που παραμένει ανοικτό και έτοιμο να λειτουργήσει αν υπάρξουν μαθητές. Ίσως γιατί ξέρουν οι άνθρωποι ότι αν το κλείσουν δύσκολα θα ξαναγίνει λειτουργικό και επιμένουν να μη βλέπουν την εκπαίδευση με τους αυστηρούς κανόνες της αγοραίας λογικής αλλά με ευσυνειδησία και ως ύψιστο αγαθό.

 

Κάποτε είχαμε κι εμείς παρόμοια Σχολεία με ελάχιστους μαθητές στα μικρά χωριά και τα κλείσαμε για Παιδαγωγικούς υποτίθεται λόγους με αποτέλεσμα να μεταφέρονται οι μαθητές δεκάδες χιλιόμετρα από τις κατοικίες τους, στα κοντινότερα Σχολεία των πόλεων ή των κωμοπόλεων.

 

Αυτά στη Νέα Ζηλανδία, κόντρα στη δική μας νοοτροπία, ιδιαίτερα την μετά την οικονομική κρίση που κλείνουμε τα Σχολεία και ανοίγουμε καφετέριες….

 

Εκεί που ανοίγει ένα Σχολείο κλείνει μια φυλακή ( Βίκτωρ Ουγκώ), μήπως όταν κλείνεις ένα Σχολείο συμβαίνει το αντίθετο;

Πηγή: Guardian

Δ. ΠΑΠΑΔΡΙΑΝΟΣ

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πρόσφατα σχόλια