Ο «Πελαργός», η κονσερβοποιία που έδωσε ζωή στη Νέα Κίο

 

Φωτογραφία: 1952, η πρώτη γεμιστική κουτιών, με χειριστή τον Απόστολο Γκιολέκα

 

 

του Γιώργου Νικολόπουλου

 

Ο «Πελαργός» ήταν το εργοστάσιο το οποίο επί δεκαετίες ταυτίστηκε με την οικονομική ζωή της Νέας Κίου. Ο Γεράσιμος Καραμέλης από την Κίο της Μικράς Ασίας ήταν ο δημιουργός της κονσερβοποιίας αλλά και ο εμπνευστής της ίδρυσης της προσφυγικής κωμόπολης.

 

Στο βιβλίο “Ο Πελαργός της Νέας Κίου” που εξέδωσε το 2012 ο γιος του Τάσος, γίνονται αναφορές όχι μόνο στο εργοστάσιο αλλά και τη ζωή των Κιωτών γενικότερα, καθώς αυτή εξαρτιόταν άμεσα από την κονσερβοποιία…

 

Ο Γεράσιμος Καραμέλης (1886-1940)

Ο Γεράσιμος Καραμέλης ήταν ο πρώτος Μικρασιάτης πρόσφυγας που ήρθε στο Ναύπλιο στα τέλη του 1922. Στην Κίο της Βιθυνίας είχε κατάστημα γενικού εμπορίου και ήταν Κοινοτικός Σύμβουλος. Εκεί γνώρισε τον Ναυπλιώτη υπολοχαγό Κώστα Καρδαρά (μετέπειτα υποστράτηγο). Μετά την ήττα του ελληνικού στρατού στο Εσκί Σεχίρ, ο στρατιωτικός τον έπεισε να εγκατασταθεί στο Ναύπλιο.

 

Στην αργολική πόλη άνοιξε παντοπωλείο (Β. Κωνσταντίνου και Σοφρώνη) και άρχισε χονδρεμπόριο με Κωνσταντινουπολίτες εμπόρους της Αθήνας και του Πειραιά. Αρκετούς γνώριζε πριν από το 1922 από την Παλαιά Κίο. Η ευγένεια και η μόρφωσή του οδήγησαν σταδιακά στη γνωριμία του με την καλή κοινωνία του Ναυπλίου (επί χρόνια εκλεγόταν Δημοτικός Σύμβουλος). Απέκτησε τρία παιδιά: την Καίτη, τον Τάσο και την Έλλη.

 

Το 1923 πήγε με βάρκα στην απέναντι παραλία, καθώς δεν υπήρχε ακόμη παραλιακός δρόμος. Είδε τον Ερασίνο ποταμό που είχε τότε πολύ νερό, την Ενετική Γέφυρα, τον Άγιο Παντελεήμονα και όλη την περιοχή γεμάτη μουριές. Του θύμισαν την Παλαιά Κίο με τον Ασκάνιο ποταμό, το εξοχικό παρεκκλήσι της Αγ. Παρασκευής και την ανεπτυγμένη σηροτροφία (εκτροφή μεταξοσκώληκα), πηγή πλούτου της Κίου.

 

Επιστρέφοντας στο Ναύπλιο, έγραψε ένα άρθρο για την εφημερίδα “Σύνταγμα” στο οποίο πρόβαλλε τα πλεονεκτήματα της χρυσοφόρου σηροτροφίας αναφέροντας πως θα είχε τεράστια ωφέλεια για την Αργολίδα αν υιοθετείτο από τους αγρότες της.

 

Έχοντας οραματιστεί τη δημιουργία μιας Νέας Κίου στην Αργολίδα στέλνει επιστολή σε Κιώτες πρόσφυγες στην Αθήνα. Μια επιτροπή τους ήρθε και είδε την περιοχή και συμφώνησε ότι μπορεί εκεί να στεριώσει μια νέα πατρίδα, η οικονομική υποδομή της οποίας θα στηρίζεται αρχικά στη σηροτροφία (κάτι που τελικά δεν ευδοκίμησε).

 

Μέχρι να γίνει η ανέγερση των σπιτιών του οικισμού, το 1927, οι πρόσφυγες ζούσαν στο εγκαταλελειμμένο ιπποφορβείο του Καποδίστρια, εκεί που τα επόμενα χρόνια λειτούργησε ο “Πελαργός”.

 

Επειδή τα περισσότερα χωράφια το χειμώνα ήταν πολύ υγρά, οι καλλιέργειες ευδοκιμούσαν μόνο το καλοκαίρι. Ο μόνος δρόμος που έμενε βατός το χειμώνα προς τον υπόλοιπο κόσμο ήταν η οδός Νέας Κίου – Άργους (κατάφυτη με ιτιές από τις δύο πλευρές) ενώ μια ακόμη διέξοδος ήταν η θάλασσα. Πολλοί Κιώτες από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσης ασχολούνταν με το ψάρεμα, κατασκευάζοντας οκτάκωπες βάρκες, όπως στην παλιά πατρίδα και έφταναν μέχρι το Λακωνικό κόλπο.

 

 

Το 1930, ο Καραμέλης με τη συνδρομή και άλλων φίλων και συνεργατών δημιούργησε τη “Ναυπλιακή Εταιρεία Κονσερβών” και το 1931 το εργοστάσιο ήταν μια μεγάλη βιοτεχνία. Τα πρώτα χρόνια παρασκεύαζε κυρίως μπάμιες (βασική παραγωγή της Νέας Κίου), φασολάκια και αρακά (το ξεφλούδισμά του γινόταν με τα χέρια). Έπειτα από λίγα χρόνια άρχισε να κονσερβοποιεί αμπελόφυλλα (από το Βραχάτι), κολοκυθάκια (από το Άργος), γιαλαντζί ντολμάδες, λίγες κομπόστες και μαρμελάδες βερίκοκο και ροδάκινο.

 

Τα πρώτα εμπορεύματα στέλνονταν στους προορισμούς τους, συνήθως με το τρένο από το σιδηροδρομικό σταθμό του Άργους, ή με καϊκια από το λιμάνι του Ναυπλίου.

 

Λίγο πριν από τον πόλεμο, ξεκίνησε και η παραγωγή του προϊόντος που απογείωσε το εργοστάσιο, του τοματοπολτού, όπως και στα άλλα εργοστάσια της περιοχής, τον “Κύκνο” και τον “Aνθό” στο Ναύπλιο, τη “Δήμητρα” και την “Αργολική” στο Μπολάτι.

 

Ένα μήνα μετά την κήρυξη του πολέμου, ο Γεράσιμος Καραμέλης, σε ηλικία 54 ετών απεβίωσε. Πιθανόν λόγω του άγχους της δουλειάς, αφού δεν είχε πληροφόρηση για δύο καϊκια με εμπορεύματα (πίστεψε ότι βυθίστηκαν από βομβαρδισμούς). Ο 17χρονος γιος του Τάσος, η σύζυγός του Μαρίκα και άλλα μέλη της οικογένειας κλήθηκαν να συνεχίσουν το έργο του στα δύσκολα χρόνια της Κατοχής. Έγιναν λεηλασίες από τους Γερμανούς, πριν αποχωρήσουν ενώ, όπως θυμάται ο Τάσος Καραμέλης, το 1944 το εργοστάσιο δεν λειτούργησε, αφού οι κατακτητές, φοβούμενοι απόβαση του Αγγλικού Στρατού, ναρκοθέτησαν όλη την παραλία από το Ναύπλιο ως το Κιβέρι.

 

1952: H αυλή του εργοστασίου γεμάτη με κοφίνια τομάτας, έτοιμα για την παραγωγή

 

Μετά την Κατοχή, ήρθε σταδιακά η ανάκαμψη. Η επέκταση της πορτοκαλλιέργειας στην Αργολίδα, εκτός από τη συνεχή μείωση της καλλιέργειας τομάτας έφερε και μείωση της παραγωγής λαχανικών. Γι’ αυτό το 1962, αγόρασε δύο στρέμματα στο Μπουχιώτη Ηλείας όπου κτίσθηκε αποθήκη 200 τμ για παραλαβή λαχανικών (κυρίως μπάμιας). Την ίδια εποχή η εταιρεία ίδρυσε και ένα μεγάλο εργοστάσιο τοματοπολτού στα Σαβάλια Ηλείας. Ο “Πελαργός” με την κτιριακή επέκταση και το συνεχή εκσυγχρονισμό του κονσερβοποιείου όσο και του πολτοποιείου, εδραιώθηκε στην αγορά ως το δεύτερο μετά τον “Kύκνο” παραδοσιακό και σύγχρονο εργοστάσιο. Το 1968, σε διάστημα τριών μηνών, έκτισε και δεύτερο εργοστάσιο στη Γαστούνη.

 

Τη δεκαετία του ΄80, ενώ το εργοστάσιο της Γαστούνης συνέχισε να εργάζεται λίαν επικερδώς, το εργοστάσιο της Νέας Κίου δεν είχε αντικείμενο δράσης αφού η παραγωγή λαχανικών και τομάτας είχε σχεδόν μηδενιστεί και οι βερικοκιές παρουσίαζαν ασθένειες. Έτσι μετά από πρόταση της Ένωσης Συνεταιρισμού Παραγωγών Κηπαίων Αργολίδας, πουλήθηκε. Σήμερα, οι εγκαταστάσεις της Νέας Κίου ανήκουν στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αργολίδας.

 

Όπως αναφέρει ο Τάσος Καραμέλης:

Ποτέ δεν είχα ακούσει παράπονα στο εργοστάσιο. Γενικά όλο το προσωπικό εργαζόταν με συνέπεια, παρά τις δύσκολες συνθήκες εργασίας. Από το 1940 που άρχισα να εργάζομαι στον «Πελαργό», μέχρι το 1968 που ιδρύσαμε το εργοστάσιο στη Γαστούνη Ηλείας δεν άκουσα διαμαρτυρίες. Ειδικά οι Κιώτισσες εργάτριες ήταν γενικά και ασύγκριτα οι καλύτερες. Το ίδιο και οι μόνιμοι τεχνικοί και εργάτες από τη Νέα Κίο. Καμία οργανωμένη διαμαρτυρία δεν έγινε (από ότι θυμάμαι) ποτέ.

 

1935: Η εισαγωγή της τομάτας στο πολτοποιείο. Διακρίνονται (πιθανώς) οι Ν. Τζανής, Ελ. Διλαβέρης, Φ. Καλιπολίτης, Τσολάκης

 

 

 

Ο Τάσος Καραμέλης θυμάται…

 

O «Πελαργός» την περίοδο 1950-1960 παρήγαγε κονσέρβες μπάμιας ίσως και περισσότερες από τον τοματοπολτό. Τις περισσότερες τομάτες τις έπαιρνε από την περιφέρεια Αργους (Κουτσοπόδι, Μπούτια, Σκαφιδάκι, Κεφαλάρι). Έφερναν τις τομάτες με σούστες και κάρα.

 

Από το 1952 ο «Πελαργός» είχε δυναμικότητα 150t/24h. Από τα μέσα Ιουλίου και Αυγούστου έρχονταν πολλές ημέρες 300 – 400 σούστες. Σε απόσταση 30m από την είσοδο του εργοστασίου ήταν το καφενεδάκι του μπάρμπα Γιάννη Σοφού που έκανε χρυσές δουλειές. Ακόμη και μέσα στην Κίο έδιναν μεγάλη κίνηση στα μαγαζιά οι τοματοπαραγωγοί.

 

Από το Άργος οι μεγαλύτεροι τοματοπαραγωγοί ήσαν οι δύο μεγάλες οικογένειες Μπόμπου. Η πρώτη ομάδα με τους Κώστα (Κορδελιός), Βασίλη, Θεοδόση με 6-7 μεσιακάρηδες και η άλλη Μιχάλης, Αριστείδης, Γιάννης, με 4-5 μεσιακάρηδες. Ακόμη ο Τάκης Θωμόπουλος, ο Δημήτρης Πειρούνης (ο γιος του έγινε δήμαρχος Άργους), οι Αδελφοί Κοτίτσα, Πίκη, Τσεκρέκου (με την κυρά – Μαριγώ, που έφερνε κάθε χρόνο και πάρα πολλά κολοκυθάκια), οι οικογένειες Δήμα, Ρωμηά, ακόμη, οι οικογένειες Πλατή από Αργος, Μπούτια κλπ. Από τις άλλες περιοχές, με φορτηγά αυτοκίνητα, από το Πολύγωνο με παραλήπτη τον Βασίλη Γεωργόπουλο, από το Κοφίνι με τον Τάσο Μπαλάσκα (πολύ δραστήριος και έμπιστος του «Πελαργού») που ασχολείτο και με άλλες αποστολές. Ο Παύλος Μακρής από το Πλατανίτη και τα γύρω χωριά, ο Βασίλαγας από τα Μπούτια κ.ά.

 

1951: Το ξεφόρτωμα των κοφινιών, γεμάτα με τομάτες, από τα φορτηγά

 

 

1952: Το ταχύκενο συμπυκνώσεως τοματοπολτού. Μπροστά ο χειριστής και βασικό στέλεχος, Ευθύμιος Κέψος

 

Ο Ευθύμιος Κυπριανίδης, μεταφορέας τομάτας

 

Η επίσκεψη του Ιρακινού επιχειρηματία Almounia στον “Πελαργό”. Mαζί του στα αριστερά ο Θάνος Δημόπουλος

 

 

 

 

 

9 σχόλια

 1. Συγνωμη αλλα θα διαφωνισω η προσφορα και η βοηθεια στα δυσκολα χρονια 60,70,80 ηταν καταλυτικη,οσοι εζησαν το μεροκαματο της εποχης που ηταν δισευρετο οπως και πρωι εως βραδυ θα συγγρινουν !!ηταν απο τα λιγα εργοστασια με υπερωριες με δωρα και δεν σουταραν με την πρωτη αναποδη οπως σημερα.εργασθηκα 8 χρονια χωρις καμια μεγαλη προστριβη.Η ευθηνη και ο προβληματισμος μοιραζονταν και οι οποιες διαφορες εργοδοτη εργαζομενου λυνονταν στο γραφειο της κυρα Καιτης.Οποιος πιστευει οτι του ρουφιξαν το αιμα γιατι δεν εφευγε τοτε στην Αργολιδα εδρευαν 14 εργοστασια, ειχε επιλογες οσο δε το εργατικο δικαιο ο εκαστοτε εποπτης εργασιας δεν χαριζε στις καταγγελιες.Το μονο που χαλουσε την μανεστρα μερικων εργαζομενων ηταν οτι ειχαν πιστεψει στο σφυρι και δραπανι και αυτο δεν ταυτιζοταν με τα πιστευω των εργοστασιων….

  1
  3
 2. Το ξεφτιλισμένο κεφάλαιο μιας ξεφτιλισμένης και πρόστυχης αστικής τάξης τώρα ΓΡΑΦΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ. ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΚΑΙ ΘΑ ΑΚΟΥΣΟΥΜΕ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΤΟΠ !!!. Αυτοί που πλούτισαν πίνοντας το αίμα των άμοιρων αγροτών και εργατών έγιναν και τιμητές,
  Ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε πει τη μεγάλη αλήθεια “Στην Ελλάδα ούτε μια αξιοπρεπή αστική τάξη δεν καταφέραμε να δημιουργήσουμε”. Όλοι οι ψευτοαστοί και ελεεινοί καπιταλιστές της Αργολίδας ας σκεφτούν. Τους αφορά. Αλλά για να σκεφτείς πρέπει να έχεις και λίγο μυαλό. Και αυτοί και ειδικότερα οι επίγονοι τους είναι κάτι καθυστερημένα, μαλακισμένα βουτυρόπαιδα.

 3. ΑΦΗΣΤΕ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΠΡΙΝ 50 ΧΡΟΝΙΑ,, ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΙ ΤΟ ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ Ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΙ ΜΟΝΑΔΑ,ΛΑΣΠΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ,ΑΜΜΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΜΕ ΣΠΑ ΜΕΣΩ ΣΔΙΤ ,ΓΕΓΟΝΟς ΠΟΥ ΠΡΟΥΠΟΘΕΤΕΙ ΜΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΕΣΟΔΑ ΚΑΙ ΚΑΛΥΨΗ ΑΡΚΕΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ,,,,ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΜΕ ΠΕΛΑΤΕς ΤΗς ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΥΡΩΠΗς ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ ΤΕΤΟΙΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ ΛΟΓΩ ΚΛΙΜΑΤΟΣ, ΚΑΙ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΞΕΝΕΙ ΣΤΗΝ ΑΡΓΩ,ΕΦΟΣΩΝ ΕΠΕΚΤΑΘΕΙ ΣΕ ΚΛΙΝΕς ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΘΕΙ,,,,ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΕΦΙΚΤΟ ΕΡΓΟ ΜΕΣΩ ΕΣΠΑ,,ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΑΥΡΙΟ,,ΚΑΙ ΑΦΗΣΤΕ ΤΑ ΜΕΓΑΛΟΠΝΟΑ ΜΕ ΜΥΘΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ…………..ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΕΙ ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΑ ΤΟ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ ΑΥΤΟ ΑΦΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΝΑΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ….Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΙΝΑΙ ΔΙΠΛΑ ΣΑς ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΚΙΟ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΑΡΓΕΙΟΙ………..ΞΕΚΙΝΑΤΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 4. Μην ξεχάσω να αναφέρω και τον ρουφιάνο επιστάτη-φύλακα και καταδότη των εργαζομένων……..παππούς κάποιου υποψηφίου συμβούλου στις δημοτικές πρόσφατες εκλογές………..!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 5. Όμορφος κόσμος αγγελικά πλασμένος. Ωραίο το ρομαντικό παραμύθι με τον βιοπαλαιστή, ιδεολόγο εργοστασιάρχη, στου οποίου το εργοστάσιο δεν ακούστηκαν ποτέ παράπονα! Να είχε και κανένα δράκο θα ήταν καλύτερο. Ως μαθητής είχα δουλέψει σε όλα τα κονσερβοποιία της Αργολίδας. Ας μη μας παραμυθιάζουν. Νταχάου ήταν. Και το κυριότερο με κάτι “επιστάτες” αγροίκους, κάφρους, ζώα και τραμπούκους που δεν σέβονταν τίποτα. Η χριστοπαναγίες, τα βρισίδια, τα μπινελίκια, οι απειλές, τα σπρωξίματα πήγαιναν σύννεφο. Ειδικά στις γυναίκες. Πιτσιρικάς ντρεπόμουν για αυτά που έβλεπα.

 6. Περσυνα ξυνα σταφυλια….τι μας νοιαζει τι εκαναν οι καραμεληδες πριν 60 χρονια. Το καταντημα της κομωπολης δεν σας νοιαζει;;;; Ποιος αασχολειτε για κοιταξτε…..ενας τριπολιτσιωτης ενας ηπειρωτης και η σουλτανα …….μεγαλη καταντια……

 7. Το μονο καλο απο αυτη την ιστορια ειναι πως η αειμνηστη καιτη καραμελη εκανε δωρεα μετα το θανατο της ενα συγχρονο περειφερειακο ιατρειο στη νεα κιο με το τελειωτερο μηχανημα που πριβλεπει το εμφραγμα καρδιας….κ που αμβιβαλω αν γνωρθζει κανεις να τι χειριζετε….γιατι τι ιατρειιο υπολειτιυργει ως γνωστο……

 8. Στο προηγούμενο σχόλιο,θα μπορούσαν να προστεθούν κι άλλα με μαρτυρίες ανθρώπων που δούλεψαν στο Πελαργό, ώστε να έχουμε αντικειμενικότερη εικόνα κι όχι μόνο την άποψη του εργοστασιάρχη.

 9. Πολλα κενα στην παραπανω ιστορια…την κιο την ιδρυσε ο δελης κατα το βιβλιο κιανα κ οχι ο καραμελης…..ο πελαργος ιδρυθηκε ως συνεταιρισμος των αγροτων της νεας κιου κ ο καραμελης ως ισχυρος της εποχης τον κατεκτησε κ τον εκανε δικο του…κ οσο αφορα τις συνθηκες εργασιες ρωτηστε αυτον που εχασε το χερι του στο κλειστικο νεαρος τοτε….αυτο το αυθαιρετο ερειπιο πλεον πρεπει να απαλλοτριωθει κ να δοθει στην κοινοτητα νεας κιου ,,αφου απαγορευεται η δομηση εκει πλεον ,,,δημιουργωντας τις προυποθεσεις για αλλη χρηση…ας μη αναφερθουμε στη μολυνση του αργολικου κολπου για 40 χρονια μαζι με τα υπολοιπα κονσερβοποιεια της παραλιακης ζωνης…ο τοτε προεδρος μανουσακης του.λιμενικου ταμειου κ εργοστασιαρχης εδινε αδειες δο.ησης κονσερβοποιειων μονο στο παραλιακο μετωπο…γιατι αραγε….συτα για την ιστορισ οπως κατεγραφη εδω και 60 χρονια….

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πρόσφατα σχόλια