Η πρώτη εν Ελλάδι μονομαχία έγινε στην Αρβανιτιά του Ναυπλίου

 

του Γιώργου Νικολόπουλου

 

Το 1833 διοργανώθηκε στην άπλα της Αρβανιτιάς στο Ναύπλιο η πρώτη εν Ελλάδι μονομαχία. Αυτός που την προκάλεσε ήταν ο Ιωάννης Καλλέργης, αδελφός του υποστράτηγου Δημήτριου Καλλέργη και απέναντί του βρέθηκε ο λόγιος και διπλωμάτης Αλέξανδρος Ρίζος Ραγκαβής.

 

Αιτία της πρόσκλησης στη μονομαχία, μια ασήμαντη αφορμή, σύμφωνα με τα όσα έχει διηγηθεί χρόνια αργότερα ο Ραγκαβής:

 

Ήταν λίγο πριν από την έλευση του Όθωνα και η Ελλάδα σπαρασσόταν από εμφύλια διαμάχη. Στο Ναύπλιο μόλις είχε εγκατασταθεί η Σοφία, σύζυγος του Δημητρίου Καλλέργη (ο οποίος απουσίαζε εκείνη την εποχή, καθώς μαζί με τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη είχαν στασιάσει κατά της Κυβέρνησης). Στο απέναντι σπίτι κατοικούσε ο Αλέξανδρος Ραγκαβής.

 

Ο Αλέξανδρος Ρίζος Ραγκαβής

Παρά το γεγονός ότι ο Ραγκαβής ήταν αντίθετων πολιτικών φρονημάτων (στο πλευρό του Κωλέττη) αποφάσισε να κάνει εθιμοτυπική επίσκεψη στο γειτονικό σπίτι όπου ζούσε η Σοφία Καλλέργη.

 

Εκείνη όμως δεν τον υποδέχτηκε, καθώς ήταν άρρωστη. Αντ’ αυτής τον καλωσόρισε ο αδελφός του συζύγου της, τον οποίο μέχρι τότε δεν γνώριζε.

 

Σύμφωνα με το σαβουάρ βιβρ της εποχής, ο Καλλέργης θα έπρεπε να ανταποδώσει την επίσκεψη, όμως κάτι τέτοιο δεν έγινε. Ο Ραγκαβής πίστεψε ότι αυτό ήταν προσβολή στο πρόσωπό του. Το παράπονό του το είπε σε κοινούς γνωστούς, οι οποίοι το μετάφεραν στον Καλλέργη.

 

 

Την επόμενη ο Καλλέργης έστειλε επιστολή – πρόσκληση σε μονομαχία για όσα είχε δήθεν πει για το άτομό του. Ο Ραγκαβής δέχτηκε.

 

Τόπο της μονομαχίας ο Καλλέργης είχε ορίσει την Αρβανιτιά. Ο καθένας από τους δύο μονομάχους πήγε έχοντας μαζί του έναν μάρτυρα, ενώ ο Ραγκαβής είχε μαζί του και έναν στρατιώτη που έφερε δύο ξίφη του ιππικού. Ο Καλλέργης είχε μαζί του δύο πιστόλια.

 

Ο Ραγκαβής επέμενε ότι εφόσον δέχτηκε την πρόσκληση θα πρέπει να διαλέξει εκείνος τα όπλα… Οι μάρτυρες των δύο μονομάχων άρχισαν να μαλώνουν μεταξύ τους για τα όπλα που θα χρησιμοποιούνταν και η κατάσταση κατάντησε τραγελαφική. Ο Ραγκαβής επέμενε ότι εφόσον δέχτηκε την πρόσκληση θα πρέπει να διαλέξει εκείνος τα όπλα… Καλλέργης και Ραγκαβής έδωσαν αμοιβαίες εξηγήσεις και τελικά έδωσαν και τα χέρια αφού λύθηκε η παρεξήγηση.

 

Σύμφωνα με το έθιμο των μονομαχιών, εφόσον λήξουν αναίμακτα, οι αντίπαλοι θα πρέπει να πάνε μαζί για φαγητό και ποτό. Ο Καλλέργης το πρότεινε και αυτό αλλά ο Ραγκαβής δεν δέχτηκε και αποχώρησε.

 

Η πρώτη μονομαχία στην Ελλάδα είχε χάπι εντ…

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πρόσφατα σχόλια